Hlavní obsah

Domácí knihovna: ostrov zážitků a pohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma knihovnu s tištěnými tituly dává smysl i v době moderních technologií. Čtení totiž může být skutečným zážitkem, při němž si navíc dokonale vyčistíte hlavu.

Foto: Trachea

Knihovnu přes celou stěnu potřebují především milovníci knih.

Článek

Velkou část knih si dnes můžete pořídit a přečíst v elektronické podobě na čtečce knih. Jenže ne každý těmto moderním vychytávkám holduje. Ne každému čtení ze svítícího displeje vyhovuje. Klasika je prostě klasika.

Navíc teď v zimě sáhnou často po knize nejen ti, kteří čtení vysloveně milují. Nějaká knihovna by tedy neměla chybět v žádné domácnosti.

Velikost záleží na tom, jak velcí jste čtenáři. Dávno už není pravidlem, že by měla zabírat celou stěnu. Kdo je spíš sváteční čtenář, vystačí si určitě s menší. Pokud ovšem čtete rádi, uvažujte i do budoucna a počítejte už dopředu s novými přírůstky.

Můžete mít knihovnu jako regálový systém nebo skříň s policemi, kombinovat otevřené části se zavřenými.

Také materiálů je na výběr velké množství včetně netypických. Atraktivní může být např. knihovna z masivního exotického dřeva nebo knihovna atypického tvaru. Může dokonale splynout s ostatním nábytkem, nebo může být naopak výrazným dominantním prvkem interiéru.

Mladá rodina má byt, ve kterém vládnou knihy

Bydlení

Co ale zvažte, je hloubka knihovny, jestliže máte doma velké slovníky, atlasy nebo třeba fotografické knihy. Na ty by knihovna s malou hloubkou nemusela stačit.

Důležitá je rovněž nosnost jednotlivých polic. Výšku polic lze obvykle upravit.

Čtenářský koutek

Kromě knihovny myslete také na útočiště, kam se s rozečtenou knihou můžete uchýlit.

Foto: Trachea

Moderní knihovna může dokonale korespondovat se zbytkem interiéru.

Ve větším bytě či domě může být čtenářský koutek velkorysejší. Vyčarovat se však dá i na malém prostoru. V každém případě to má být místo, které vám nabídne co nejvíce soukromí a denního světla, tedy pokud možno v blízkosti okna. A je jedno, zda to bude v obýváku, ložnici či pracovně.

Myslete i na pohodlné křeslo. Mělo by nabízet nejen pohodlí, ale také zdravé sezení. Dobrou volbou jsou ušáky, v těch se pohodlně opřete. Těchto křesel je na trhu velké množství, nabízejí se v různých dekorech – od jednobarevných, přes vzorované až po originální patchworkové.

Foto: Ikea

Čtenářský koutek si zařiďte v blízkosti okna.

Svůj účel dobře splní i moderní designová křesla či houpací křesla. Dejte ale přednost těm s vyšší opěrnou částí. Pro větší pohodlí se hodí i podnožka. Komfortní mohou být i pohovky a lenošky.

Komfortní doplňky

Nezapomeňte na kvalitní osvětlení, tedy lampu na čtení, ať už stojací, nebo stolní. Podstatná je správná intenzita světla (doporučuje se 300 až 500 lumenů). Vhodnější je lampa, kterou si nastavíte tak, jak potřebujete.

Jak proměnit i malý prostor v ideální čtenářský koutek? Zkuste falešné knihovny

Tipy a trendy

Patříte-li k těm, kteří si při čtení rádi vychutnají šálek čaje či kávy nebo večer sklenku vína, pořiďte si rovněž odkládací stolek. Hodit se může i stojan na časopisy.

Anketa

Máte doma hodně velkou knihovnu?
Ano, velikou.
67,1 %
Docela ano.
20,4 %
To neumím posoudit.
3,4 %
Ani ne.
1,9 %
Ne, jen maličkou.
5 %
Nemáme knihovnu vůbec.
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 642 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Designové lahůdky do interiéru

Vybavení bytu odráží náš styl života, vkus a preference. Je důležité ho pojmout jako kompaktní celek, pracovat jen s několika materiály, zvolit a kombinovat...

Výběr článků

Načítám