Hlavní obsah

Neviditelný kostel uprostřed venkovské krajiny vybízí ke čtení mezi řádky

Filozoficky i architektonicky zajímavý je kostel, který stojí u belgického městečka Borgloon, ve vlámské provincii Limburg. Skulpturální dílo je vytvořeno z dlouhých vodorovných plátů oceli, které z různých úhlů nabízejí různý obraz. Projíždí-li člověk kolem na kole, v jednu chvíli vidí kostel, jindy vidí skrz něj dál do krajiny. Pod názvem Čtení mezi řádky jej navrhli belgičtí architekti z ateliéru Gijs Van Vaerenbergh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Transparentní kostel v Belgii měří na výšku 10 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Jako by zde byl a zároveň nebyl. Takovým dojmem působí kostel vyrobený z 30 tun oceli a dvou tisíc drobných sloupečků, které mezi sebou drží vodorovně uspořádané ocelové pláty. Jak upozorňují architekti, v jistém smyslu tím připomíná „opravdové“ kostely ve svém okolí. Sice tu stojí, mnohé po desetiletí či staletí, ale jsou prázdné...

Belgičtí architekti vytvořili svůj kostel – deset metrů vysokou skulpturu – na železobetonové základové desce, přičemž vlastní tvar je silně inspirovaný nedaleko stojícím kostelíkem zděným.

Neslouží jako kostel v pravém slova smyslu. Je spíše uměleckým dílem, ale hlavně místem, které slouží k zamyšlení, k usebrání a třeba i k vlastní, soukromé modlitbě.

Člověku uvnitř se přitom nabízí pohled skrz jeho stěny ven, do okolní krajiny, která je vodorovnými linkami jaksi rozostřená... Anebo lze pohlédnout vzhůru – pak nad sebou člověk vidí zdánlivě souvislou střechu a špici věže. Projíždí-li člověk kolem na kole, nabízejí se mu různé pohledy. Kostelík nevidí skoro vůbec, jindy jej zase vidí zcela bezpečně celý.

Prohlédněte si jeden z nejmodernějších kostelů v Česku. Stál přes 150 milionů

Bydlení

Svým způsobem, pro věřícího člověka, může být zajímavá stavba symbolem boží přítomnosti. Někdy se zdá, jako by zde ani nebyl, jindy člověk o jeho přítomnosti nemá nejmenších pochybností.

Architekti, kteří se tvorbě podobných experimentálních prvků v krajině rádi a pravidelně věnují, o svém díle říkají, že vybízí ke čtení mezi řádky. To když chce divák vidět okolní krajinu. Anebo naopak, čtenář musí číst právě ony řádky. A pak spatří kostel.

Anketa

Líbil by se vám podobný kostel u vás v obci?
Ano, je moc pěkný a k nám by se hodil.
76,7 %
Je pěkný, ale u nás by nebylo, kam ho dát.
6,2 %
Mně je to jedno.
4 %
Ne, to by se mi tedy nelíbilo.
13,1 %
Celkem hlasovalo 2198 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám