Hlavní obsah

Co se nevešlo do prvního, bude ve druhém. Majitel si v novém domě splnil své touhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám už jeden dům, ale některé věci mi v něm chybí, proto bych chtěl ještě jeden, kde je už mít budu. Zhruba tak vypadal trochu nevšední, ale jasný požadavek klienta japonského architekta Yukia Asariho z ateliéru Love Architecture. Oba domy stojí v centrální části Tokia, snad jen minutu chůze od sebe. V tom novém je možné objevit například zajímavě řešenou hernu či vinný sklep.

Foto: Masao Nishikawa

Dům už na první pohled zaujme pestrostí použitých materiálů a způsobů jejich zpracování.

Článek

Není to vlastně ani tak úplně klasický rodinný dům, je to spíše doplněk k domu jinému. O to zajímavější je ale možnost do útrob této moderní stavby nahlédnout.

Důležité je, že majitel má svůj hlavní domov jen minutu chůze odtud, a tak sem snadno může kdykoli zajít, když si bude chtít odpočinout nebo prostě užít společných chvil s přáteli. Dům totiž působí svým charakterem nejvíce jako takové elegantní pánské „doupě”.

Dům zabírá na pozemku 172 m² a dohromady nabízí 404 m² užitné plochy rozdělené do čtyř podlaží. V suterénu je herna, jíž vévodí pingpongový stůl, a s ní sousedící vinný sklep.

V přízemí je salonek s kuchyní a prostorná garáž s dílnou. První patro je rovněž vyhrazeno pro zábavu, nejvyšší podlaží dvoupatrové budovy zabírají šatny.

Foto: Masao Nishikawa

Také v interiéru architekt použil spoustu materiálů v rozličných kombinacích.

„Projekt neodpovídá ani typické definici běžného domu – tedy místa pro trávení každodenního života – ani definici prázdninového domu, místa pro únik z každodenního života. Spíše leží někde mezi oběma, má rozšířit běžný život a vrhnout jej do nového světla,” snaží se vystihnout smysl a účel stavby architekt.

Pestrost materiálů i vzorů

Dům nabízí velice pestrou směs použitých materiálů, povrchů, barev a tvarů. Tento přístup je už dobře patrný při prvním pohledu. Žebrované betonové vnější stěny kontrastují s leštěným povrchem na oblých částech. Kromě toho je žebrování svislé nad vnějším schodištěm a vodorovné pod ním.

Stěna balkonu je vyrobena z nerezových ocelových pásů laserem řezaných do různých šířek šněrovaných do košové vazby, nastříkána fluoropolymerovým povlakem a poté zdrsněná.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

V interiéru je tato pestrost kromě tvarů (například výklenky v herně), opět podtržena i materiály. Například v prostorech určených pro zábavu v prvním patře je na stěnách aplikováno několik typů omítek, které dohromady vytvářejí svislá a vodorovná zrna, díky čemuž se vzhled povrchu blíží tkanině.

Foto: Masao Nishikawa

Pingpongový stůl v herně navrhl architekt přímo pro svého klienta.

Zajímavá je zde i hra se světlem. V dopoledních hodinách, kdy je slunce na východě, vstupují do místnosti jeho paprsky skrz světlík, zatímco večer, kdy je slunce na západě, svítí do místnosti hlavně oknem, což zcela mění atmosféru.

Dům zkrátka svého majitele a jeho hosta překvapuje na každém kroku. Všude je co obdivovat a všude je možné se zamýšlet nad kombinacemi, jež sám architekt považuje za cosi, co se vzpírá zažitým normám.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám