Hlavní obsah

Nad Brnem opět září ikonický nápis Grand Prix. Je připomínkou slavných motocyklových závodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nad Brnem opět září oba legendární červené nápisy Grand Prix, tak jako v časech, kdy se do města sjížděli na stejnojmenné závody nejlepší motocykloví závodníci z celého světa. Nachází se na střeše patnáctipatrové výškové budovy ve Voříškově ulici v Kohoutovicích, z níž je vidět nejen na Pálavu u Mikulova, ale také až na dolnorakouský hrad Falkenstein.

Foto: archiv ÚMČ Brno-Kohoutovice

Nad Brnem opět září nápis Grand Prix jako připomínka slavných závodů

Článek

Nápisy byly za socialismu součástí luxusní kavárny Grand Prix. Její návštěvníci z ní mohli zahlédnout i závodníky trati. Kolem nápisů vzniklo mnoho příběhů. Podle jednoho se nechali jejich tvůrci volně inspirovat nápisem Coca-Cola. Mnohým připomínají dětství.

Na nápisy přispěli i lidé

„Když jsem byl malý (cca 3 roky), tak jsem byl na hlídání u babičky. Babička mě v noci nachytala, jak místo spaní fascinovaně koukám na nápis Grand Prix vyčuhující ze tmy a mlhy. Nyní mám možnost si to ze stejného místa připomenout. A já za to moc děkuji, je to opravdu krásné,“ uvedl k obnově legendárních nápisů na Facebooku pod příspěvkem radnice kohoutovický obyvatel Lukáš Matějů.

Legendární palác Alfa v Brně stále žije duchem první republiky

Tipy a trendy

Kohoutovický starosta Jakub Hruška (KDU-ČSL) upřesnil, že obnova obou nápisů, každý je z jedné strany budovy, stála zhruba půl milionu korun, přičemž pětinu uhradili formou darů občané. Původní nápisy byly nainstalovány v sedmdesátých letech. Po zániku kavárny byly před 30 lety odstraněny a vystřídal je název firmy, která prostory užívala.

Jediný rozdíl je v osvětlení. Neon s vysokou spotřebou jsme nahradili LED svítícími pásy.
Jakub Hruška, starosta Brna-Kohoutovic

Původní nápisy Grand Prix se nedochovaly. Zástupci radnice ale našli architekta Jaroslava Černého, který je vytvořil na vlas stejné. „Jediný rozdíl je v osvětlení. Neon s vysokou spotřebou jsme nahradili LED svítícími pásy. Efekt je stejný,“ uvedl Hruška.

Nyní Grand Prix svítí od setmění do 22:00, aby osvětlení nerušilo noční klid a nevytvářelo světelný smog. Každý nápis prosvětluje 141 červených LED diodových modulů s celkovým instalovaným příkonem 153 wattů. Prostor po kavárně slouží veřejnosti.

Místo kavárny svatební obřady

Na místě někdejší kavárny a pozdějších kanceláří je nyní kohoutovické komunitní centrum. Patro se nachází ve výšce 424 metrů nad mořem, a budova tak láká nejen milovníky vyhlídek, ale prostor slouží ke svatebním obřadům, k vítání občánků a dalším slavnostním setkáním.

Z někdejší kavárny se zachoval původní jídelní lístek. Z něj lze vyčíst, že počátkem osmdesátých let minulého století tu bylo možné dát si tureckou kávu za 7 korun a sklenici piva za 5,60. Specialitou podniku pak byla kohoutovická jehla za 16,60 koruny, což bylo ražniči s více druhy mas. Kavárna jako jedna z prvních v Československu používala mikrovlnnou troubu.

Proč se už nejezdí Grand Prix České republiky

Grand Prix České republiky, tedy Velká cena silničních motocyklů, se na brněnském okruhu jezdila od roku 1950 do roku 2020. V posledních letech ale závod končil pravidelně ve ztrátě, i když na něj město, kraj i stát přispívaly desítkami milionů korun. V roce 2020 promotérská společnost Dorna, jíž se za pořádání Moto GP platil takzvaný zalistovací poplatek, stanovila jako podmínku konání dalšího ročníku rekonstrukci dráhy za přibližně 100 milionů korun. V lednu 2021 brněnští zastupitelé odhlasovali, že se další ročníky v Brně neuskuteční.

Anketa

Navštívili jste někdy kavárnu Grand Prix?
Ano, dokonce několikrát.
29,3 %
Jednou. Tuším...
6,6 %
Nevybavuji si.
1,4 %
Ne, nikdy.
62,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1548 čtenářů.

Studenty překvapí v nové škole schodiště jako v Bradavicích

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám