Hlavní obsah

Bydlí se psem v přestavěné sanitce. Jeho domov je soběstačný a náklady v něm nižší

Na začátku velké životní změny, pro kterou se rozhodl 24letý Američan ze San Diega James Williamson, byly velké účty za nájem a pocit určité spoutanosti. Po několika letech podnikání v oblasti služeb se proto rozhodl, že bude žít svobodněji. Za ušetřené peníze si koupil sanitku, tu vlastnoručně přestavěl na udržitelný obytný vůz a společně se svým psím kamarádem Rugerem cestuje po Státech.

Američan si předělal sanitku na pojízdné obydlí.Video: AP

 
Článek

Pro zcela nový styl života se rozhodl 24letý James Williamson, když už jej přestalo bavit bydlet na jednom místě, platit přemrštěně vysoké nájemné a někam dál se dostat jen o dovolené. Za peníze, které si během několika let práce v oblasti služeb našetřil, si pořídil starou sanitku Ford F350 z roku 1999. Vyšla jej v přepočtu na 200 tisíc korun.

Její vnitřek vlastnoručně odstranil, povrch strhal a vše zařídil ke každodennímu bydlení pro sebe a svého psího kamaráda, maďarského krátkosrstého ohaře Rugera. Práce mu trvala dva a půl roku.

V prostoru, jenž byl původně vyhrazen pro pacienty, vytvořil lůžko, k němuž jsou připojené dva sedáky, mezi něž se z lůžka vysouvá plocha stolku. U něj James pracuje, ale i odpočívá. Z postele může pak sledovat i televizi.

Hned vedle lůžka je umístěná lednice s mrazničkou s horním plněním, následuje miniaturní kuchyňská linka s malou pracovní plochou a sporákem, který doplňuje malá trouba a dřez. K topení používá malá kamínka na dřevo, jež nevelký prostor vyhřejí raz dva.

Jamesovi v bývalé sanitce nechybí ani něco málo úložných prostorů a maličký uzavřený prostor s toaletou.

Jak ve svém videu James vypočítává, veškeré úpravy sanitky na obytný vůz jej nakonec vyšly v přepočtu na dalších 464 tisíc korun. Tím ale získal soběstačný moderní domov, s nímž není vázán na jediné místo, ale může naopak cestovat po celé zemi.

Provoz elektrických spotřebičů mu zajišťuje systém se 650wattovými panely, spojení přes internet mu zajišťuje StarLink a zásobníky s vodou, kterou nepoužívá k jídlu a pití, naplňuje z jezer. K pohybu po okolí zaparkovaného obytného vozu pak používá motorku, pro niž má na zadní straně auta držák.

Foto: AP

James si přestavěl sanitku na obytný vůz vlastníma rukama.

Foto: AP

Sanitka slouží Jamesovi a Rugerovi jako plnohodnotný domov.

James takto na cestách s Rugerem tráví život už devět měsíců. „Tohle je něco , co jsem vždycky chtěl udělat,“ říká a dodává, že jakmile vůz koupil, okamžitě se zbavil svého bytu a v autě od prvního dne spal.

Zatím žije pouze ze svých úspor, což ho vychází velmi levně. Kdyby bydlel v nájmu a platil veškeré s tím spojené účty, utratil by ročně v přepočtu o cca 400 tisíc navíc.

James ve volném čase surfuje, leze po skalách a vyráží na pěší túry do těch nejmalebnějších míst, která objeví. Podnikl dlouhé expedice z Kalifornie do Colorada a o svých dobrodružstvích informuje na svém profilu na sociálních sítích. Jeho snem je absolvovat a dokončit cestu po Panamerické dálnici, která se táhne od Aljašky po Patagonii. Pokud by se jednou měl vrátit k životu v klasickém zděném domě, tak to prý bude jen tehdy, až se bude chtít usadit a založit rodinu.

Foto: AP

James se svým psím kamarádem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám