Hlavní obsah

Bujná zelená stěna a ladné křivky, tak vypadá interiér domu po rekonstrukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplikovaný půdorys se zkosenými rohy motivoval architekty ke sjednocení interiéru rodinného domu v Ostravě. Jeho vnitřní prostor proto v rámci rekonstrukce spojili do souvislých křivek, které jej lemují jako stužka. Bonbonkem navrch je pak bujná zelená stěna.

Foto: Romana Bennet

Vstup do hlavního obytného prostoru je lemován živou zelenou stěnou.

Článek

Interiér rodinného domu v Ostravě si vyžádal rekonstrukci, pod níž je podepsaný tým architektů z ateliéru JA architekti. Domov tak jejich zásluhou zdobí elegantní zaoblené linie a spousta dřeva, která mu dodává moderní a zároveň velice útulnou atmosféru.

Využití rustikálního dřeva

Zajímavostí je například vejčitý půdorys ostrůvku, jenž kopíruje stejně tvarované svítidlo nad ním. V kuchyňském ostrůvku nezůstalo místa nazbyt. Každá jeho část skrývá úložný prostor. Při práci v kuchyni je vše po ruce. Každý kousek je využit.

V interiéru dominuje rustikální dřevo. „Důvod, proč jsme jej zvolili je, že se již v domě materiál nacházel. Byly z něj již zhotoveny všechny dveře. Majitelé si je přáli zachovat. A protože jsme nechtěli kombinovat příliš mnoho odstínů, využili jsme toho a vytvořili z něj převážnou většinu nábytku. Vstupy do pokojů tak zcela splynuly s obývací stěnou, která tvoří nerušený celek,“ vysvětluje architektka Andrea Jašková.

Rodinná vila v Klánovicích získala nový interiér zařizovaný rozumem a srdcem

Tipy a trendy

Příznivé klima v interiéru

Živá zelená stěna v interiéru vytváří příznivé klima. Ne však do každého interiéru se hodí. Zeleň potřebuje opravdu hodně denního světla, aby zůstala bohatá a barevná a vytvořila kompaktní hmotu. I přesto, že je v tomto interiéru světla opravdu hodně, je třeba zeleň takzvaně dosvěcovat a dodávat jí potřebné množství záření, aby opravdu dobře prosperovala.

Speciální svítidla dominují v celém prostoru

Vlnění. To je princip neobvyklého svítidla od značky Vibia, které dominuje v celém prostoru. Jednotlivé světelné lamely lze různě natáčet, díky čemuž tato svítidla neomrzí. Zákoutí s jídelním stolem je zakončeno bílou stěnou z dřevěných lamel, za kterou se ukrývá spíž.

Návrh kombinuje tři základní materiálové či barevné formy. Rustikální dřevo, které navazuje na původní dveře, čistě bílou a zelenou stěnu. Každý z materiálů je vždy propojen do celistvého bloku. Vznikají tak kompaktní tvary a úložné prostory, které jsou skryty pohledům.

Dostatek úložných prostor

Dětský pokoj je opět kombinací bílé a rustikálního dubu. Je v něm ukrytý motiv s lesní tematikou, který se v noci rozzáří a dává tak pokojíčku jiný rozměr. Dostatek úložných prostor na malé ploše je odlehčen použitím bílých materiálů.

V noci ožívá světelná stěna s motivy lesa. Vprostřed je opět kus zelené stěny, zde v kruhové formě. Nálada se mění s intenzitou a změnou barevnosti osvětlení od nočního režimu po jasně bílou. Světelná stěna je autorským návrhem architektky, materiál a provedení pak bylo zadáno firmě Valušek interiér.

Anketa

Líbilo by se vám mít doma živou zelenou stěnu?
Ano, to by bylo moc pěkné.
47,9 %
Asi ano...
2,8 %
Nevím, moc si to neumím v praxi představit.
12,3 %
Moc ne.
11 %
Ne, o to bych nestál/a.
26 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Rekonstrukce koupelny se vydařila i díky pečlivě připravené architektonické studii

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám