Hlavní obsah

Díky rekonstrukci se podařilo zvětšit a zároveň propojit obě podlaží mezonetového bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním záměrem přestavby a rekonstrukce pražského bytu je jeho zvětšení – propojení s částí bytové jednotky nacházející se o patro výše tak, aby klienti získali vzdušný byt odpovídající jejich požadavkům.

Foto: Jiří Beran a časopis Bydlení mezi panely

Majitelé si přáli, aby architekti při zařizování jejich bytu hojně využívali dřevo.

Článek

Pro malý prostor bytu byla zásadní práce se světlem a dlouhými průhledy skrz celou dispozici. Téměř všechny stávající příčky, které jej dělily na malé místnosti, nechali proto architekti z ateliéru loca architekti vybourat. Nové příčky umístili jen tam, kde to bylo nezbytně nutné (koupelna, WC nebo dětský pokoj).

Úzký vstupní prostor haly rozšířili a vytvořili tak místo pro lavici a botník. Po pravé straně od vstupu se nacházejí vstupy do hygienického zázemí. Stěna vedoucí do koupelny je navržena z mléčného skla, jež zajišťuje soukromí, ale zároveň do vstupní haly může proudit i rozptýlené denní světlo.

Motiv průhledů

Nalevo je vstup do dětského pokoje, jehož dispozice zůstala v původní podobě. Od vstupní haly se otevírá průhled do kuchyně, přímo na okno. Motiv průhledů byt pocitově zvětšuje a prostor pak působí vzdušným dojmem. Vybouráním příček vznikl prostorný obývací pokoj s půdorysem ve tvaru L funkčně rozdělený na část kuchyňskou s jídelnou a na část obytnou.

Schodiště v řadovém domě dostalo novou tvář a důležitou roli v obytném prostoru

Tipy a trendy

Obytná část a schody

„V obytné části se nacházejí schody vedoucí do druhého nadzemního podlaží, kde je situována šatna s ložnicí. Schody jsou navrženy z ocelové konstrukce s dřevěnými nášlapy a lehkým ocelovým zábradlím z tyčoviny,“ popisuje architekta Lucie Kirovová.

Ostatně schody působí v interiéru nejenom jako spojnice mezi podlažími, ale díky svému vzhledu jsou doslova jemným šperkem celého interiéru. Prostor pod schody je plně využit na atypické polstrované sezení / válení, které zaujímá jak prostor pod schody, tak čelní průhledovou stěnu pod oknem. Odpočinková část tak plně komunikuje s kuchyní. Ve druhém nadzemním podlaží je příčka mezi šatnou a ložnicí tvořena vestavěnými skříněmi. V části šatny je navrženo i pracovní místo. Tato část interiéru bude realizována v další etapě.

Požadavky investora

Podle požadavků investora na „dřevěný interiér“ se dominantním motivem stala parketová podlaha a březová překližka, již autoři uplatnili na bloky vestavěného nábytku.

Doplňkové nábytkové prvky jsou navrženy v bílé barvě. V koupelně a na WC je bílá barva obkladu oživena obkladem s výrazným dekorem teraca. Kontrastním akcentem jsou pak v celém bytě drobné prvky v černé barvě – osvětlení, kliky nebo vodovodní baterie.

Anketa

Líbí se vám mezonetové byty?
Ano, moc!
59,5 %
Jen za určitých podmínek.
22,3 %
Nevím, takhle mě o tom nikdy nenapadlo přemýšlet.
4,4 %
Moc ne.
1,5 %
Ne. To by nebylo nic pro mě.
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 274 čtenářů.

Proměnou malého bytu získala majitelka jednoduchý a účelně zařízený domov

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám