Hlavní obsah

Barva měděnky je nadčasovým odstínem modrozelené patiny, který nevyjde z módy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všestranný a nadčasový odstín měděnky, která vznikla jako výsledek letité oxidace mědi nebo bronzu, je směsí zelených a modrých odstínů, která v interiéru uklidní duši a vytvoří zároveň prvek dramatu. Barva, která neurazí a zároveň působí nevšedně, se bude hodit i do historických prostorů.

Foto: Essential Home, Cotterell & Co, Rebecca Udall

Šedozelená se hodí do pánských i dámských interiérů

Článek

Měděnka vzniká na povrchu měděných či bronzových předmětů, které jsou vystaveny dešti. Následně pak chrání předměty před další korozí. Jde o odstín, který je bezpochyby nadčasový a v různých obměnách se v interiérech objevuje po staletí. Je zároveň i velkou inspirací pro mnoho designérů, kteří v něm navrhují nábytek, ale i dekorativní předměty do interiérů.

Foto: The Curious Department, Idyll Home

Pokud chcete zařídit ložnici v neutrálních tónech, pak bude šedozelená dobrou volbou

Barva měděnky se stává aktuální hlavně díky své podobnosti s mintovou barvou, která je hodně v kurzu a právě její kombinace s šedozelenou je vhodnou volbou pro ty, kdo chtějí mít sladěný interiér a rádi si pohrají s jemnými přechody odstínů v interiéru.

Foto: Royal Stranger

Skříň v jemné barevnosti oživí zlaté detaily

Jde o ideální odstín hlavně do prostorů, které mají působit nadčasově a noblesně. Pokud tedy plánujete zařizovat třeba interiér starší vily v rokokovém nebo secesním stylu, pak bude barva měděnky jistě vhodným barevným oživením.

Foto: Traumteppich

Šedozelené koberce uplatníte v obývacích pokojích i ložnicích

Tento odstín seženete i jako barevnou kamufláž určenou pro nápodobu historických letadel nebo železničních vozů atp. Pokud tedy chcete do interiéru vnést trochu nostalgického ducha starých časů, bude barva měděnky tím pravým ořechovým.

Foto: Annie Sloan, Essential Home

Pokud chcete vymalovat neutrální barvou, abyste mohli interiér dolaďovat doplňky dle potřeby, pak je šedozelená tou správnou volbou

Mějte ale na paměti, že tento odstín je spíš nenápadný a decentní. V případě, že ho chcete nějak oživit, můžete ho dekorovat s prvky lesklých teplých tónů typu měděná, zlatá nebo bronzová. A když potřebujete dodat výrazný barevný akcent, pak můžete sáhnout po fuchsiové barvě.

Ideální kousek na prázdninové lenošení? Jednoznačně sedací vak

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám