Hlavní obsah

Designově povedené konvice pozvednou servírování kávy

Pití kávy je pro mnoho lidí bezpochyby rituálem, který má i své estetické kvality. Konvice na kávu nemusí být nudnými objekty, kterých si nikdo nepovšimne, ale mohou servírování kávy pozdvihnout na jinou úroveň. Máme pro vás tipy na oceněné kousky, které na stole udělají parádu.

Foto: Design gift shop

Kávovar Alessi La Cupola byl navržený italským architektem a designérem Aldem Rossim. Inspirací se staly italské baziliky.

Článek

Designovou ikonou je konvička moka express, kterou v minulém století navrhl designér Alfonso Bialetti a která má půvabné art-decové tvary. Ta nesmí chybět v mnoha italských domácnostech. Přístroj je založený na principu přípravy espressa za použití vysokého tlaku vodní páry.

Konvičky seženete v mnoha různých velikostech, od těch nejmenších, ve kterých připravíte jeden šálek espressa, po větší, které umožní přípravu třeba až patnácti šálků. Design konvičky si můžete připomenout i na plakátech a v kuchyni z konvice tak udělat stylovou dekoraci.

Foto: Bialetti, Poster Store

Konvička moka express je nadčasovou klasikou.

Letos se na designové scéně ale blýskla japonská značka kávovarů Kalita, která vyvinula nový styl elektrické odkapávací konvice pro baristy. Konvice a základní topná jednotka byly navrženy jako jeden tvar. Design tvaru trysky umožňuje regulovat průtok horké vody a nastavovat teplotu pomocí dotyku.

Konvice vynesla prestižní ocenění Red Dot Design Award 2022. Německé ocenění Red Dot Award se uděluje ve třech základních kategoriích - za produktový a komunikační design a za designový koncept. Jde o jednu z nejširších designových výběrových soutěží na světě.

Foto: Archiv Red Sot Design Award a výrobce

Japonská značka kávovarů Kalita vyvinula nový styl elektrické odkapávací konvice KEDP-X1, která získala ocenění Red Dot Design Award za excelentní produktový design roku 2022. Za designem stojí Japonec Jun Katsunuma.

Čeští designéři Martin Žampach a Matěj Chabera zase před časem získali americké ocenění Good Design za návrh setu na čaj a kávu KON pro sázavskou sklárnu Kavalierglass. Cena také patří k významným světovým oceněním v oblasti produktového designu, které se uděluje již od roku 1950. Kolekce KON je vyrobena z legendárního borokřemičitého skla Simax, které je velmi tenké a lehké a zároveň nabízí stejnou mechanickou odolnost jako porcelán.

Foto: Kavalierglass

Působivým kouskem je i konvice ze setu KON od českých designérů Martina Žampacha a Matěje Chabery, kteří za ni před lety získali prestižní americké ocenění Good Design.

Hodně designově povedených konvic na kávu pochází z Itálie, která je servírováním kávy proslulá. Autentičnost podávání kávy tak díky italskému designu bezpochyby ještě podtrhnete. Chybu ale neuděláte ani se skandinávskými kousky, které jsou tradičně designově uměřené a povedené.

Foto: Stelton

Konvičku z kolekce Nordic Collar navrhlo italské designérské duo Daniel Debiasi a Fredrico Sandri. Je inspirována klasickou italskou moka konvicí, ale s puncem skandinávského designu.

Dokonalost je v detailech a v případě servírování kávy to rozhodně platí. Její servírování je bezpochyby uměním. Nezapomeňte proto volit i vhodné silnostěnné malé šálky na espresso, trochu větší na lungo a třeba vídeňskou kávu servírujte stylově ve vyšší skleněné sklenici s ouškem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám