Hlavní obsah

Z prázdného divadla telefonní ústředna. Zavolat a popovídat si s herci může kdokoliv

Novinky, Jana Nesvadbová

Rodina Vassieových z anglického Dorsetu se rozhodla vybudovat kruhovou pohřební mohylu. Ano, takovou, jaké se na severu Evropy stavěly naposledy v období neolitu. A překvapivě nejsou sami. Jejich podzemní pohřebiště je již pátým svého druhu, které bylo v posledních letech vytvořeno na území Velké Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina postavila obrovskou mohylu, vejde se do ní přes 2000 urenVideo: AP

 
Článek

Poněkud výjimečný styl života vedou manželé Jo a Peter Vassieovi z Corscombe v jihoanglickém hrabství Dorset. To, čím se většina lidí zabývá jen nedobrovolně, často až tehdy, kdy není vyhnutí, je pro ně denním chlebem.

Po jedenáct let provozovali Přírodní pohřebiště, a během té doby uspořádali na 600 pohřbů. Stovky dalších lidí si rezervovaly na jejich louce místo k uložení svých ostatků nebo svých bližních.

Pak se ale manželé doslechli o kolegovi, který pro ukládání ostatků zesnulých v roce 2014 vybudoval kruhovou mohylu ve starověkém stylu, a bylo rozhodnuto.

Společně se svým dospělým synem Tomem se pustili nejprve do rozkreslování a po vyřízení příslušných oficialit konečně i do stavby své vlastní kruhové mohyly.

Školní budova urazila přes šedesát metrů, aby dosedla na své nové místo

Tipy a trendy

Inspirováno neolitickými stavbami

Půdorys může někomu připomínat i mimozemský původ. Je striktně geometrický, obří kruh má střed tvořený menším kruhem, z nějž se do všech stran paprsčitě rozbíhá 11 přímých chodeb. Ty jsou lemovány svislými úzkými nikami určenými pro ukládání uren. Celkem je v mohyle 990 výklenků, z nichž v každém je místo pro dvě až tři urny.

Podobně jako u originálních neolitických mohyl také Vassieovi postavili mohylu z kamene, a to z vápence. Samotné urny jsou keramické, vyrábí je místní hrnčíř. Mají rozličné provedení povrchu, od přírodního režného až po kobaltovou glazuru.

Mohyla je pokryta zeminou a časem, až na ní rozkvete divoké kvítí, stane se přirozenou, naprosto nenápadnou součástí krajiny.

Bývaly tu bomby i seno aneb Jak australští manželé tráví podzim života v bunkru

Tipy a trendy

Znovu po 5500 letech

Jak upozorňuje britský web Daily Mail, první z novověkých kruhových mohyl, postavená v roce 2014, se na britském území objevila znovu po 5500 letech. Jejich obliba pomalu, ale jistě roste. V současné době jich je v Británii pět.

V porovnání s moderními hřbitovy a kolumbárii nabízejí podzemní mohyly skutečně důstojné prostředí. Žádná přezdobenost, žádný hluk z okolního světa. Jen ticho, klid a příšeří.

Paní Jo se novinářům svěřila: „Když jsem viděla tu první, co postavili, Longbarrow v All Cannings, pomyslela jsem si – ach, já chci také takovou. Byla jsem ztracená dřív, než jsme se na ni vůbec jeli podívat. Ale přijeli jsme a řekli jsme si, že bychom zkusili také takovou postavit.”

Bublinový dům by na Marsu nikoho nepřekvapil. Na naší planetě vypadá zvláštně

Tipy a trendy

Jak podoba mohyly napovídá, je určena pro pohřbívání pouze zpopelněných ostatků. V praxi to vypadá tak, že se obřad odehraje na pozemku a popel je pak uložen do vybrané a zaplacené niky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Mimochodem, cena za běžnou niku v chodbě činí v přepočtu zhruba 60 000 korun, cena za rodinnou niku pro devět uren je zhruba 191 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám