Hlavní obsah

Aby dveřní kování dlouho vydrželo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kování je nejnamáhanější částí každých dveří. Bývá to právě tento prvek, který začne jako první poukazovat na to, že máme dveře již dlouho a že je vhodné uvažovat o jejich renovaci. Je vůbec možné zařídit, aby vydrželo déle? A lze jeho poškrábaný povrch opravit v domácích podmínkách?

Foto: Sapeli

Kování bývá nejnamáhanější částí dveří. Vyplatí se proto vybírat takové, které nejenom pěkně vypadá, ale také dlouho vydrží.

Článek

Dveřních i okenních klik se doma dotýkáme snad ze všeho nejvíce. Není divu, že to na jejich povrchu obvykle začne být brzy vidět. Platí to obzvláště v případě, když je kování stříkané barvou podle vzorníku RAL. Podle výrobců dveřního kování nejsou lakované povrchy na tento typ produktu vůbec vhodné. Jsou totiž příliš měkké, a proto se snadno poškrábou či jinak poničí.

Protože jsou ovšem takové kliky relativně levné, nejdeme je v mnoha domácnostech. Naštěstí je lze opravit. Není to zase až tak složité, jen pracnější. Znamená to kliku odmontovat, zbavit starého nátěru, přestříkat ji novou RAL barvou a po zaschnutí opět namontovat zpět na dveře.

Co je vzorník RAL

Vzorník barev RAL je standard pro stupnici barevných odstínů, která je uznávaná po celém světě. Název je zkratkou německé instituce ReichsAusschuss für Lieferbedingungen (Říšský výbor pro dodací podmínky). Každý odstín barvy je v něm přesně označený, což je praktické zejména v průmyslové výrobě. Základní paleta RAL Classic zahrnuje 213 odstínů, včetně metalických.

A takto pokaždé, když se klika nepřehlédnutelně odře. Zatímco v některých domácnostech se tak stane jednou za několik let, jinde to může být častěji. V takovém případě se ale již vyplatí zvážit nákup kliky nové, z jiného materiálu, který vydrží.

Nejlepší barvy pro interiérové dveře podle designérů

Tipy a trendy

Aby dlouho vydržely

Aby si dveřní kování uchovalo svůj původní hezký vzhled co nejdéle, měl by být povrch tvořen kovovou vrstvou – jedná se o galvanické a aktuálně velmi populární titanové povrchy.

„Technologií galvanického pokovení je zajištěno dokonalé přilnutí povrchu k základovému materiálu kování a vysoká odolnost vůči jeho poškození i korozi,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, a dále proces nanášení povrchu na kliky vysvětluje:

„Aby na kování galvanický povrch, například lesklý chrom nebo matný nikl, dobře přilnul, musí se opracovaný výkovek úplně odmastit, což probíhá ve třech fázích. Jakmile je povrch kování dokonale čistý, přichází na řadu dekapování, při kterém se odstraní zbytky látek po odmaštění a aktivuje povrch kování. Následují funkční lázně, ve kterých se pomocí stejnoměrného proudu vylučuje příslušná povrchová úprava na kování.“

Foto: M&T

Dlouhou životnost mají kliky opatřené kovovou povrchovou úpravou. Takové kování pak dodá interiéru i potřebnou eleganci.

Jiným způsobem se na kliky nanáší titanový povrch. Tato technologie spočívá ve fyzikálním naprašování plazmovým výbojem, které zaručuje dokonalé přilnutí rovnoměrné tenké tvrdé vrstvy k podkladovému materiálu.

Titanové povrchové úpravy se vyznačují mimořádnou tvrdostí, odolností vůči oděru a poškrábání i barevnou stálostí.

Jsou pevné, ale ne nezničitelné

Kovové povrchové úpravy jsou opravdu velmi pevné, ovšem nejsou nezničitelné a i takto vyrobené kování lze při velmi hrubém zacházení po čase poškodit. Bohužel, jejich oprava je právě tak složitá jako nákladná.

Nejprve by bylo třeba kovový povrch z kování pomocí chemický procesů stáhnout, obnažené části by bylo třeba přebrousit, aby se odstranil škrábanec, pak by jej bylo nutné znovu vyleštit a opětovně aplikovat kovový povrch. Z popsaného je asi zřejmé, že tyto opravy výrobci standardně neprovádějí.

Správná volba dveří zvýší hodnotu bytu

Tipy a trendy

Důležitý je i základový materiál

Na to, jak snadno se povrch kliky poškodí, má velký vliv i materiál, ze kterého je vyrobena. Na některých materiálech kovový povrch drží lépe, na jiných hůř. Za nejvhodnější je už po staletí považována mosaz, tedy slitina mědi a zinku. Je totiž velice pevná, má dlouhou životnost a kovové povrchové úpravy k ní skvěle přilnou.

Naopak, za nejméně vhodný materiál pro aplikaci kovových povrchů výrobci považují zamak, tedy skupinu slitin na bázi zinku doplněného hliníkem, hořčíkem a mědí, jenž má navíc i nízkou otěruvzdornost. Jeho největší výhodou je tak pouze nízká cena.

V kurzu jsou elegantní úchytky i retro styl

Jak na to

Mosaz jen tak nepoškrábete

Ten, kdo chce kliku na celý život, měl by hledat mezi výrobky z již zmíněné mosazi, a to s ponechaným základovým materiálem na povrchu. Protože taková klika na sobě nemá nanesenou žádnou povrchovou úpravu, není, co by se z jejího povrchu seškráblo.

Pokud k nějakému menšímu vrypu přece jenom dojde, bude díky jednotnému povrchu téměř neviditelný.

Foto: Hornbach

Odolné proti poškrábání jsou také kliky z nerezu.

Podobně případné škrábance neublíží ani nerezovým klikám. Pokud je totiž máte pouze v broušené variantě s jemnou strukturou, bez jakékoli další povrchové úpravy, případný škrábanec se na povrchu hravě ztratí.

Pro úplnost si připomeňme i základy správného výběru kování

  • Existují dva základní typy kování:

Štítové kování je celé z jednoho kusu, který překrývá jak otvor pro kliku, tak i klíčovou dírku. „U tohoto typu kování musíte před nákupem znát rozteč. Jedná se o vzdálenost mezi osou kliky a osou klíče. Otvory ve dveřích jsou totiž od výrobce připraveny ve standardních rozměrech 72 mm a 90 mm. U bezpečnostního kování je to 92 mm,“ upozorňuje Richard Klička z oddělení železářství v projektových marketech Hornbach. Vyrábí se jak pro BB otvor, tak pro cylindrickou vložku i WC, a to v provedení s hranatým nebo oválným štítem.

Rozetové kování je rozdělené na dvě části (klika a klíčová dírka), proto se také někdy nazývá dělené. Rozety se sešroubovávají k sobě skrze celé dveře. Otvory ve dveřích proto musí být provrtané skrz naskrz. Na trhu jsou rozety kulaté, hranaté i oválné.

  • V některých případech je třeba zná směr otevírání dveří, tj. zda jsou dveře tzv. levé, nebo pravé. Na to, jak to zjistit, existuje jednoduchý trik: Postavte se ke dveřím tak, aby se otevíraly směrem k vám. Pokud mají závěsy (panty) na pravé straně, jsou to dveře pravé. Pokud je mají na levé, jsou to dveře levé.
  • Společně s kováním je obvykle třeba pořídit i spojovací šrouby. K tomu se vyplatí znát tloušťku dveří, na něž má být kování osazeno. Pokud kování tloušťce dveří neodpovídá, lze problém vyřešit díky tzv. prodlužovací sadě. Ta obsahuje delší čtyřhran a montážní šrouby.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kliky a kování, Vchodové dveře, Interiérové dveře

Reklama

Výběr článků

Načítám