Hlavní obsah

Nejlepší barvy pro interiérové dveře podle designérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiérové dveře bývají někdy nespravedlivě přehlíženou součástí bytu. Spousta lidí svou pozornost věnuje vzhledu vstupních dveří, neboť „můj dům je můj hrad“ a brána do hradu má reprezentovat. Interiérové dveře však bývají často už jen opomíjenými popelkami, od kterých se prostě očekává, že se jimi někam vstoupí. To je ale podle názoru interiérových designérů veliká chyba.

Foto: Vekra

Je-li v interiéru hned několik dveří, rozhodně je sladíme do jednoho vzhledu. Skvělým prvkem, k němuž budeme ladit, je podlaha nebo stupy schodiště.

Článek

Při volbě barvy a vzhledu interiérových dveří se podle přesvědčení odborníků stačí držet jednoduché a osvědčené metody - vycházejte z barvené palety, kterou v dané místnosti máte již k dispozici. Interiérové dveře by neměly vnášet do prostoru barvu, kterou host již „nezná“.

Na druhé straně ale nemusí hned přímo splývat s celou stěnou, a člověk aby je pak hledal. Někdy je tento efekt velmi působivý, ale jde spíše o designérskou a architektonickou perličku než cíl běžné praxe.

Oživte dveře svého domova podzimním věncem

Jak na to

Hezky může vyznít, když vyberete dveře v barvě, která je již v místnosti použita na několika jiných prvcích a detailech. Celek pak bude působit harmonicky.

Selský rozum by měl vítězit

„Pokud jde o výběr povrchových úprav v interiéru, vždy záleží na estetice celého domu,“ říká Arrik Weathers, realitní makléř a interiérový designér se sídlem v Beverly Hills na webu Apartmenttherapy.

Foto: Solodoor

Velice elegantního vzhledu lze docílit také dveřmi kombinujícími bílou barvu a mléčné sklo.

Podle jeho přesvědčení je ovšem potřeba při volbě barevného řešení dveří používat i prostý selský rozum. Například kování nemusí na dveřích doslova svítit, ale rozhodně by mělo být vidět, sám se přimlouvá za nadčasové kovové povrchy. „Žádná černá klika na černých dveřích, protože by pak byla špatně vidět, zejména ve tmě,“ dodává.

Vchodové dveře jsou vizitkou domu i majitele

Tipy a trendy

Pozor v menších prostorech

Podle Barrieho Livingstonea, interiérového designéra, realitního makléře a autora statí o interiérovém designu se sídlem v Malibu, je nejlepší volit barevné schéma v menším domě či bytě pokud možno monochromatické, aby se jejich prostor více otevřel.

Foto: Hörmann

Dveře nejsou prvkem, který by měl vnášet novou barvu do interiéru. Naopak by měly zapadat do jeho palety.

„Dveře bych ponechal ve stejné barvě jako stěny, protože pokud začnete měnit barvy, prostor by mohl vypadat menší,“ radí. „Vznikne barevný blok, který na sebe přitahuje pozornost na malém prostoru. Proto chtějte, aby bylo vše co nejvíce v jedné barvě,“ radí.

Zajímavost: Jak rozlišit pravé a levé dveře

Postavte se ke dveřím tak, aby se otevíraly směrem k vám. Pokud mají závěsy (panty) na pravé straně, jsou to dveře pravé. Pokud je mají na levé, jsou to dveře levé.

Když byt či dům prodáváte

Maličko jinak tomu může být v případě, že se rozhodnete dům či byt prodat. V takovém případě je důležité zvolit barvu, která bude všeobecně dobře přijímána. „Vyberte něco, co je aktuální, ale ne příliš konkrétní, co vám umožní oslovit nejvyšší počet kupujících,“ doporučuje Weathers.

Mezi barvy interiéru, které jsou v současnosti trendy, patří bílá, šedé tóny, černá, a dokonce taupe.

Reklama

Související články

Správná volba dveří zvýší hodnotu bytu

Každý den se jich mnohokrát dotýkáme a neustále jimi procházíme. Přitom si ne vždy uvědomujeme jejich význam, a to nejen praktický, ale i estetický. Ano, řeč...

Co mají umět interiérové dveře

Vnitřní dveře nemají za úkol pouze oddělovat jednotlivé pokoje, ale také omezují šíření hluku v domě či bytě. Představují navíc výrazný designový prvek, který...

Výběr článků

Načítám