Hlavní obsah

6 tipů, aby nám nákup umyvadla nezamotal hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké, nebo malé, úzké, či široké? Samostatně stojící, nebo zapuštěné? Také může být zaoblené, hranaté, minimalisticky tenké… Mluvíme o novém umyvadlu, které chceme do svojí koupelny. Je to trochu oříšek, zvláště když je koupelna malá a členů v rodině je hodně.

Foto: Ravak

Velmi oblíbená jsou keramická umyvadla volně stojící na desce, konkrétně modelová řada Shelf.

Článek

1. Umyvadlo, co se prodává

Velmi oblíbená jsou keramická umyvadla volně stojící na desce. Praktická jsou zejména ta, která mají integrovanou odkládací plochu, do níž lze přímo umístit i vodovodní baterii. Odpadá tak riziko vnikání vlhkosti do podkladové desky, kam se baterie obvykle instalují. Konkrétně modely s označením Wall dostaly svůj název podle určení přímo ke zdi. Za umyvadlem tak nezůstává žádný špatně přístupný prostor. Naopak zůstává výhoda v montáži vodovodní baterie přímo na odkládací plochu umyvadla.

2. Jednoduchost a elegantní retro

Příznivce retro stylu určitě nadchne podoba umyvadel připomínajících staré časy. I malá koupelna bude působit vzdušně, útulně a opticky se zvětší. Volte kvalitní materiály, přemýšlejte pečlivě o odstínech dlažby, obkladů a umyvadel a rozhodně nezapomeňte na umístění světla s teplotou svícení denního světla. Úžasné jsou mosazné doplňky k umyvadlům v „přátelství“ s bílou a černou barvou.

Foto: Koupelny Ptáček

Příznivce retro stylu určitě nadchne tato krásná podoba umyvadel usazených v prostoru.

Jak vyladit koupelnu? Vsaďte na stylovou harmonii

Tipy a trendy

3. Jedinečná umyvadla na desku

Je pro vás design hodně důležitý? Umyvadlo postavené na desce je hezky vidět ze všech stran, a proto dokonale vyniknou jeho linie. Proto si dopřejte třeba oválný tvar, který je atypický. Stejně jako čtvercový tvar se zaoblenými rohy.

Foto: Dřevojas

To je volba pro fanoušky designu.

4. Zapuštěná klasika

Zapuštěná umyvadla, jež jsou usazena přímo do koupelnové skříňky, představují klasiku, ale i v tomto provedení musí držet krok s dobou. Proto výrobci přicházejí s jejich velmi tenkým provedením. Díky němu navíc umyvadla dokážou elegantně splynout se skříňkou. Některá mají i praktické odkládací plochy po stranách, což ocení rodiny s malými dětmi. „Výhodou je, že koupelnový nábytek jednak poskytuje další úložný prostor, ale také schová případné napojení k odpadní trubce,“ vysvětluje Petr Blažek z firmy Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Zapuštěná umyvadla jsou usazena přímo do koupelnové skříňky.

5. Nadrozměr se počítá

Pro početnější rodinu se vyplatí, jestliže to prostor dovolí, volit dvojitý umývací prostor. A to jak ve variantě dvou umyvadel na desce nebo jedné či dvou skříňkách, tak i praktického dvojumyvadla. Podle odborníků je to žádaná varianta. Šířkou až 125 cm a odkládací plochou prostě mezi jinými umyvadly vynikají! Předností je i jednolitá plocha, s naprostou absencí spár. Což je skvělé pro úklid.

Foto: Dřevojas

Pro početnější rodinu se vyplatí, jestliže to prostor dovolí, volit dvojitý umývací prostor.

6. Na bílé umyvadlo černý doplněk

Doplňky nejsou žádný rozmar, ale nutná a krásná součást každé koupelny. K dostání jsou v tradičním chromovém provedení nebo v trendové černé barvě, jejíž popularita je prostě jasná. Design doplňků je elegantní, nadčasový a perfektně padne do různých typů prostoru. Benefitem je navíc odolnost proti poškrábání, jednotný povrch, který je sametově hebký nejen vizuálně, ale hlavně na dotek. „S doplňky se nemusíte bát experimentovat. Dobrým tipem je zvolit záměrně minimalističtější kousky nebo naopak vybrat výraznější solitéry, které vnesou do koupelny větší náboj,“ říká Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ.

Foto: Jika

Doplňky nejsou žádný rozmar, ale nutná a krásná součást každé koupelny.

Anketa

Jaké umístění umyvadla se vám líbí nejvíce?
Volně zavěšené na zdi
15,5 %
Zapuštěné do umyvadlové skříňky
64,9 %
Na desce
19,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Nápady pro malou koupelnu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Potřebujete bydlet bez bariér?

Až oslavíte krásných -sát, pomalu přijde i čas na přípravu domova pro pohodlné finále naplněného života. Kdo je připraven, nebude nemile překvapen! Možná je to...

Výběr článků

Načítám