Hlavní obsah

Architekti proměnili vstupní část domu a v koupelně vykouzlili prostor pro sprchový kout i vanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupní část rodinného domu vznikla v minulosti jako jeho přístavba. Během let však svým uspořádáním zastarala, a tak se majitelé rozhodli ji rekonstruovat a upravit tak, aby vzniklo více místa jak u vstupu, tak v přilehlé koupelně. Práce se ujali architekti z ateliéru Kouba Interier.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Původní, stará koupelna byla spojená s WC a byl v ní i bojler. To vše je minulostí a rodina se těší z pěkné moderní koupelny, kde je dostatek světla a místa.

Článek

Ačkoli vstupní část do rodinného domu vznikla později, ukázalo se, že majitelům již její podoba nevyhovuje a že ji bude třeba kompletně přestavět. Rodina se proto obrátila na architekty, kteří přišli s řešením, díky němuž je nově vstupní prostor plný místa a možnosti jeho využití jsou stejně pohodlné jako praktické.

V přístavbě se původně nalézal vstup, zádveří a koupelna spojená s WC. V prostorném zádveří početná rodina odkládala oblečení a boty, zároveň zde byla pračka se sušičkou a místo pro umístění sušáku na prádlo.

V koupelně byla vana, nešťastně umístěný bojler a po povrchu vedená kanalizace z patra rodinného domu. Technický stav byl velmi špatný.

Z rodinného domu do 2+kk? Šlo to. Majitelé mají domov zařízený s motivy moře

Tipy a trendy

Volba nové dispozice

Cílem úpravy bylo vytvořit plnohodnotnou koupelnu s vanou i sprchovým koutem. WC mělo být oddělené. „Též jsme hledali místo pro nový bojler a do chodby pak navrhovali úložný prostor,“ upřesňuje architekt Martin Kouba.

Zádveří je oproti původnímu stavu o cca 1 metr zmenšeno. I tak je zde dostatečné množství skříní a odkládacího prostoru. Pod vyměněným oknem je pračka se sušičkou a velká plocha na manipulaci s prádlem.

Posuvnými dveřmi se vstupuje do další části domu. Zde je samostatné WC s umývátkem. Následuje koupelna s velmi prostornou vanou i sprchovým koutem.

Bojler má své místo v chodbě v atypické rohové skříni. Architekti bojler volili plochý, aby skříň co nejméně překážela ve frekventované chodbě.

Materiálové řešení

Nábytek je z laminátu ve dvou dekorech – dub a krémová barva. Dveře jsou rovněž v dekoru dubu, doplněné o černé kování.

Velkým přáním majitelů bylo kamenné umyvadlo. „To jsme osadili na skříňku vlastní výroby – deska je z odolného laminátu, zapuštěné hrany jsou masivní. Podnoží je nerezové, práškově lakované na černo. Technologie výroby desky i podnoží zaručuje vysokou odolnost i ve vlhkém prostředí,“ vysvětluje architekt.

Obklad v koupelně je velkoformátový ve dvou dekorech – tmavá je použita ve sprchovém koutě a na podlaze, světlá pak na zbylých stěnách a vaně.

Baterie jsou černé v dekoru Hard Graphite. Příjemné doplňkové osvětlení je pod kulatým zrcadlem a v obou odkládacích nikách.

„Koupelna je členitá, jsou zde dvě niky a okno, takže navrhnout pěkný spárořez (rozložení obkladů) byla výzva. V nikách pak samozřejmě volíme kamenické rohy,“ doplňuje designérka Alena Koubová detaily z realizace stavby.

Ve stejném stylu jako koupelnu má rodina nově zařízené i samostatné WC. V obou místnostech jsou designové černé radiátory.

Rodinná vila v Klánovicích získala nový interiér zařizovaný rozumem a srdcem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Kouba interier

Související články

Co v zimě na fotovoltaické panely neplatí

K tomu, aby produkovaly elektrickou energii, potřebují fotovoltaické elektrárny světlo. Jak to ale zařídit v zimě, kdy je slunečního svitu z principu málo,...

Výběr článků

Načítám