Hlavní obsah

Jak vyladit koupelnu? Vsaďte na stylovou harmonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařizujete novou koupelnu, nebo o změně teprve přemýšlíte a nejste si jisti, jaký nábytek zvolit? Existuje rozmanitá škála tvarů, provedení, velikostí i použitých materiálů. Ovšem nejde jen o funkčnost. Nábytek může být také designovým prvkem, který pomůže vytvořit ucelený harmonický prostor.

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek Invence je z tvrdého dubového dřeva a je ošetřen vrstvou laku, která zaručuje, že sestava v prostoru se zvýšenou vlhkostí zcela obstojí.

Článek

Koupelna je místem klidu a odpočinku, které máte na chvilku jen sami pro sebe, a tak byste se v něm měli cítit příjemně. Proto při výběru koupelnového nábytku myslete i na design a celkový styl vybavení. Vyberte ho tak, aby byl v souladu s vaším vkusem. Někteří raději sáhnou po výrazných designerských solitérech nebo experimentují s barvami, jiní zase sází na eleganci, přirozenost nebo minimalismus.

„Trendům dominuje jednoduchý, nekomplikovaný a minimalistický design, který klade silný důraz na funkci a stále více také na udržitelné materiály,“ říká Markéta Polcarová, interiérová designérka z IKEA.

Bílá barva a dřevěný dekor

Oblibě se stále těší nestárnoucí bílá barva, která je nadčasovou osvědčenou klasikou.

„Aktuálně se často prosazuje s výraznými prvky, jako jsou černé baterie, tmavé sprchové kouty nebo doplňky,“ popisuje Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ, pod niž spadá i česká značka Jika. „Vzniká tak příjemný kontrast, který prostor oživí, ale zároveň stále splňuje požadavky na nadčasové zařízení koupelny.“

Díky sádrokartonovým příčkám ušetříte cenné centimetry v koupelně

Tipy a trendy

Pozornosti se těší i přírodní materiály, kdy je vyhledáván nábytek v rozličných dřevodekorech. „Pomalu roste také zájem o barevné provedení koupelnového nábytku,“ poukazuje na nový trend Tomáš Loffler z prodejen XXXLutz. Prosazují se třeba odvážné tmavé barvy, které mohou být velmi působivé.

Foto: Ravak

Skříňka Sud je designový solitér, na němž vynikne umyvadlo na desku. Tenké hliníkové madlo má mírně zaoblené rohy, stejně jako skříňka a dvířka zásuvky.

Dřevo v koupelně? Proč ne!

Své místo v koupelnách mají přírodní materiály, především masivní dřevo. Jeho použití v koupelně není nijak problematické, je však vhodné se řídit několika jednoduchými radami. Pokud lze uspořádání koupelny udělat tak, aby skříňka nenaléhala přímo na vanu, je to ideální řešení.

„Obecně by se u masivu mělo zamezit přímému a dlouhodobému styku s vodou, neboť pořád jde o přírodní materiál,“ zdůrazňuje Petr Blažek z firmy Dřevojas. Pokud se během běžného provozu dřevo vodou postříká a hned otře, tak to nábytek zvládne. Kdyby ale třeba na masivní dřevěné desce měla voda stát déle, časem se to na ní projeví.

Rekonstrukce koupelny se vydařila i díky pečlivě připravené architektonické studii

Tipy a trendy

Lepší je použít dřevo tvrdé - dub, buk či některou exotickou dřevinu, která je svým původem na vyšší vlhkost zvyklá. Vhodný je rovněž nábytek vyrobený z tvrdého dubového dřeva a ošetřený vrstvou laku.

Na trhu lze rovněž objevit série nábytku vyrobeného z rychle rostoucího bambusu. Jde o dřevo rovněž vhodné do vlhkého prostředí. Ostatně odolnost proti vlhkosti, které se v koupelně nevyhnete, by měly vykazovat i ostatní materiály.

Nejnáchylnější jsou hrany nábytku. „Při jejich nekvalitním provedení by mohl časem nábytek působením vlhkosti nabobtnat,“ upozorňuje Petr Blažek. Variantou může být nehraněný foliovaný a lakovaný nábytek. „U toho jsou hrany ochráněné už z podstaty výroby dvířek, jelikož fólie i lak na hrany přechází nepřerušeně z čelní plochy dvířek,“ vysvětluje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Důraz na praktičnost

Zásadním požadavkem na nábytek zůstávají úložné prostory. Málokdo chce mít na očích velké množství drobných předmětů denní potřeby, které mohou působit rušivě, sedá na ně prach, je třeba je neustále čistit a ztěžují tak úklid celé koupelny.

„Nejoblíbenější jsou modely nábytku, které v koupelně pomáhají maximálně využít úložný prostor vznikající pod umyvadlem,“ konstatuje Aleš Brožík z firmy Ravak. V malých koupelnách tak nejlépe poslouží tzv. umyvadlová skříňka neboli umyvadlo nedílně spojené s nábytkem rozčleněným co nejpraktičtějším způsobem do jednotlivých ukládacích sekcí.

Pro větší koupelny lze vybírat z nábytku určeného k umyvadlům na desku, která jsou dnes trendy. „S ohledem na běžnou velikost těchto umyvadel začíná šířka takového nábytku zhruba na 100 cm, proto jej doporučujeme spíš do větších prostor,“ dodává Aleš Brožík.

K dostání je i mnoho dalších skříněk: vysoké, nízké, s vestavěným košem na prádlo, s dvířky i otevřené. Ty druhé pomůžou v malých koupelnách ušetřit cenné místo, protože u nich odpadá manipulace s dvířky.

Volte vany odolné a útulné

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám