Hlavní obsah

Co zloděje zdrží? Kvalitně ochráněná okna, dveře i garáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslete na dostatečnou ochranu před nezvanými návštěvami. Slabým místem vstupu do rodinného domu či bytu bývají tradičně okna, sklepy, vedlejší přístavby a garáže. Proto je dobře zabezpečte a opatřete bezpečnostními dveřmi. Důmyslnými překážkami totiž lupičům výrazně snížíte procenta jejich úspěšnosti.

Foto: Next

Bezpečnostní dveře SD 102 jsou ve 3. bezpečnostní kategorii, mají tuhou ocelovou kostru s rámem, 19 jisticích bodů. Cena 54 170 Kč

Článek

Při volbě nových vchodových dveří se obraťte na prověřené firmy, které mohou doložit certifikace pro jednání s pojišťovnou, certifikát o hlukovém útlumu či certifikát o tepelném prostupu při žádosti o dotace na zateplení.

A zajímejte se rovněž, zda výrobce nabízí na své produkty i prodlouženou záruku.

Slabinou jsou okna

Pro zajištění oken před vloupáním je důležité provedení kování oken. Uzavřené okenní křídlo je s rámem spojeno ve dvou typech bodů: tzv. uzavíracích a uzamykacích.

Foto: Vekra

Velkoformátové okno má v sobě integrovanou fólii a v domácích podmínkách je nerozbitné, tedy bezpečné. Případné střepy zůstanou uchyceny na fólii.

V uzavíracích bodech čep na křídle jen dosedne k protikusu na rámu, uzamykací body jsou propracovanější a okenní křídlo je v tomto bodě s rámem pevně spojené.

Čím více je těchto bodů, tím je okno bezpečnější.

Závory a petlice používejte na chalupě s rozmyslem

Jak na to

 Na posílení zabezpečení okna proti násilnému otevření je možné ještě přidat zamykací kličky či kalenou podložku převodovky proti odvrtání kličky. Na přání je také možné osadit kování oken elektromagnetickými spínači a magnety.

Na dveřích nešetřete

Kvalitní vchodové dveře z profilových systémů se vyrábějí zákazníkovi na míru, a tak počítejte s tím, že to potrvá i několik týdnů. Když je nutná výměna z důvodu vloupání, bude pravděpodobně poškozen zámek nebo panty. Samotné dveře lze obvykle používat, neboť jsou poškozeny jen vizuálně (rýhy, praskliny), ale na funkci dveří to má minimální vliv.

Vstupní dveře do rodinného domu mívají horní či boční skleněné světlíky, které pouštějí světlo do zádveří. Pokud o nich uvažujete, volte variantu s bezpečnostní fólií.

„Samotné vstupní dveře by měly být vždy osazeny tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla. Tato funkce dokonale utěsní dveřní křídlo a rám současně ve třech bodech a je prevencí proti násilnému otevření dveří,“ vysvětluje Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Dveře stokrát jinak
Vchodové dveře se nabízejí v mnoha variantách, s různými druhy povrchů. Dýhované, masivní dřevo, nerez, lakované ve škále RAL, broušený nerez. Některé vchodové bezpečnostní dveře lze vyrobit i jako repliky historických dveří při zachování všech bezpečnostních parametrů. To ocení majitelé historických domů či vil v památkově chráněných oblastech. Každý kus dveří je originál, které lze vybavit doplňky k otevírání dveří: čtečkou otisků prstů, klávesnicí, bezkontaktním čipem apod.

Dobrý tip

Ve 3. bezpečnostní kategorii najdete např. nejmasivnější bezpečnostní dveře s označením SD102. Mají tuhou ocelovou konstrukci s rámem, žebrováním a oboustranným krytím plechem.

Dveře mají 19 jisticích bodů, mezi které patří 15 ocelových zesílených čepů, 3 seřiditelné panty a jedna střelka. Zamykání dveří ovládá masivní bezpečnostní zámek, jehož vložka disponuje robustním ocelovým krytem, který ji chrání proti hrubým způsobům napadení.

Zabezpečení – slovo mají moderní technologie

Jak na to

Silná izolace z minerální vaty ručí za požární odolnost a poskytuje zvýšenou tepelnou izolaci. Dveře jsou také vybaveny ocelovou bezpečnostní pákou, která umí jejich bezpečné pootevření.

Díky automatické spodní těsnicí liště je pak zajištěna nejen těsnost dveří, ale i bezbariérový přístup. Dveře lze pořídit v jednokřídlé i dvoukřídlé variantě, v plné i prosklené variantě. Sklo je bezpečnostní vrstvené a zároveň termoizolační.

Jaké kování?

U kování pro bezpečnostní dveře nemusíme dělat kompromis ohledně designu.

Foto: Vekra

Okenní klika s klíčkem.

„Nedílnou součástí jsou bezpečnostní rozety, které nabývají rozmanitých tvarů. Zajímavé jsou třeba kulaté o průměru 54 mm či hranaté bezpečnostní, jež jsou vyrobeny z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení a splňují tak nároky třetí bezpečnostní třídy,“ vysvětluje Roman Ulich z firmy M & T.

Jejich povrch lze vybírat až ze sedmi různých úprav a rovněž je lze kombinovat s různými typy klik a madel.

Motorka v garáži?

Začínající motoristickou sezonu milovníci jednostopých vozidel vnímají s nadšením. Kdo opečovává motorku, ví, že není levným strojem, a nechce o ni přijít.

Škody, které zloději způsobí, každoročně rostou: vloni se vyšplhaly přes 25 milionů korun a překonaly předchozí rok o 1,7 mil. Kč. Zloději se přitom zaměřují stále na dražší stroje, tak se snažme jim to znepříjemnit.

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Jak na to

Přibližně pětina motorek zmizela přímo z garáže. Vysledujme tedy slabá místa, třeba nechráněná okna, podceňují se bohužel i samotné zámky na dveřích. Obyčejný visací zámek se dá přestřihnout za pár vteřin, a to naprosto neslyšně.

Když chceme zloději cestu do garáže ztížit, zvolíme na dveře kombinaci bezpečnostní petlice a visacího zámku. Oba prvky by měly splňovat certifikaci a zvládat výkyvy počasí, kterým budou na dveřích vystavené.

Klasické vstupní dveře vybavte bezpečnostní zámkovou vložkou. Vyplatí se zainvestovat i do bezpečnostní kamery, která pomůže mít objekt pod kontrolou.

Anketa

Vylepšili byste zabezpečení svého domova kvůli lepším podmínkám pojistky?
Ano, určitě!
61 %
Asi ano...
15,9 %
Už není co vylepšit.
11 %
Ne.
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Pojištění domácnosti

Ceny pojištění domácnosti se u jednotlivých pojišťoven poměrně výrazně liší. Ale významně klesají po instalaci certifikovaných bezpečnostních vchodových dveří do bytu nebo rodinného domu. Pojišťovny však bohužel nekladou při sjednávání pojištění domácnosti vysoké požadavky na to, jak by daná domácnost měla být zabezpečena. Je tedy na každém, jak se rozhodne svůj domov zajistit. Díky kvalitnímu zabezpečení domácnosti je však možné na pojistném ušetřit 20 až 30 %.

Reklama

Související články

Mějte svůj domov pod kontrolou

Rodinný dům, panelákový byt i víkendová chata slouží jako naše výsostné útočiště. Ale musejí být spolehlivé. Jak je co nejlépe zabezpečit?

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých...

Výběr článků

Načítám