Hlavní obsah

Jak žít přátelsky s vodou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku nového školního roku nemáme již tolik času vyjíždět na koupaliště a k přírodním vodním plochám. Jsme proto rádi za soukromý bazén, v němž si kvalitu vody a zacházení s ní hlídáme. Stejně ale sledujeme i spotřebu vody v domácnosti a neplýtváme s ní.

Foto: Marimex

Pro zajištění stabilně optimální vody používejte chemii, jež ovlivňuje hodnotu pH: snižovače pH i regulační přípravky zvedající pH vody.

Článek

Rozhodující pro optimální kvalitu vody je filtrační technika, bazénová hydraulika a hygieničtí pomocníci. Čím lepší filtraci máte, tím nižší jsou náklady na bazénovou chemii. Bazénová hydraulika je také důležitá, protože špatná cirkulace vody v bazénu vyvolává rozmnožení řas. A vše zreguluje do správných mezí chemie.

Regulujte hodnoty pH

Důležité je pH bazénové vody (mělo by se pohybovat v rozmezí od 6,6 do 7,0) a používání dezinfekčních prostředků.

V důsledku špatného pH vznikají rizika:

  • 6,0 rezavění materiálů obsahujících kovy,
  • 6,5 rozvoj zápachu a podráždění sliznice,
  • 7,5 výrazné oslabení dezinfekčního účinku,
  • 8,0 vápenný květ při středně tvrdé až tvrdé vodě,
  • 8,5 zničení přirozeného ochranného filmu pokožky.
Foto: Fieldmann

Solární zahradní sprchy nabídnou teplou vodu, již zadarmo ohřeje sluníčko.

Zkuste vlažnou vodu

V létě se díky sportovním aktivitám a horku sprchujeme častěji. Je to čas i na otužování. Jak můžete ušetřit?

Stačí se sprchovat o pár stupňů chladnější vodou. Pokud si každý člen rodiny dopřeje jednu 5minutovou sprchu denně, spotřebuje 4členná rodina 200 litrů vody za den.

Voda z vodovodního řádu má 10 °C a Češi si ohřívají vodu běžně na 38 °C. Jestliže snížíme teplotu vody na 33 °C, stačí průtokovým ohřívačem vodu ohřát jen o 23 °C.

Podle odborníků by při snížené teplotě vody při použití elektřiny jedna rodina za léto zaplatila 2953 Kč a ušetřila tak 646 Kč. Když by ohřívala vodu plynem, zaplatí 1418 Kč a ušetří 318 Kč.

Foto: JIKA

Aktuální vysoké ceny energií sprchování prodraží až na 39 Kč denně při ohřevu vody elektřinou, v případě plynového ohřevu na 20 Kč.

Solární sprchy jsou praktickou vychytávkou na zahradu

Zahrada

Úsporné baterie

Důležitou součástí baterie je určitě perlátor, který modifikuje tvar proudu, provzdušňuje ho a omezuje průtok vody. Díky tomu šetří i náklady na vodu, a to bez omezení uživatelského komfortu. Je přitom podstatné, aby byl z materiálů odolných proti usazování vodního kamene.

Mezi žádané funkce na poli úspory patří Cold Start. Jejím principem je zamezení spuštění ohřevu vody při krátkém otevření kohoutku. Výchozí nastavení páky je ve střední pozici, pro aktivaci toku horké vody se musí otočit pákou doleva. Je totiž prokázáno, že pozice směrem dopředu je nejčastější pozicí, v níž lidé páku nechávají a také pouští vodu při rychlém mytí.

Foto: Hornbach

Při čištění bazénové vody nepoužívejte žádné běžné čisticí prostředky z domácnosti. Dostanou se tam cizí látky, vodu mohou zakalit a poškodit bazénovou folii.

Anketa

Znáte funkci baterií Cold Start (Studený start)?
Ano, samozřejmě.
0 %
Myslím, že jsem o ní už slyšel/a...
3,3 %
Není mi to povědomé.
13,3 %
Ne, vůbec.
83,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Jak vyzrát na sucho?

Zahrada

Reklama

Související články

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Ačkoli největším „žroutem“ energií bývá ve většině domácností vytápění, existují i další činnosti, při nichž si lze počínat šetrněji i ohleduplněji k přírodě....

Trápí vás vodní kámen? Zbavte se ho

Kam se dostane voda, tam se dostane i vodní kámen. A co víc, u domácích spotřebičů může způsobit i nemalé problémy. Jeho pravidelné odstraňování je proto...

Výběr článků

Načítám