Hlavní obsah

Při výběru matrace věřte svému pocitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Individuální pohodlí, které cítíme vleže na matraci, je do velké míry dáno její tuhostí/tvrdostí. Tu si prověříme nejlépe již během jejího nákupu. Mnoho spánkových studií k osobnímu testu dokonce vybízí.

Foto: ProSpánek

Nejlepším způsobem, jak najít matraci přímo na míru, je vyzkoušet ji na vlastní záda.

Článek

Obecná doporučení pro tuhost matrace souvisejí s naším věkem a tělesnou kondicí. Lidé, které sužují bolesti kyčlí a jiných kloubů, se cítí pohodlněji na měkčím typu, ale ne zase příliš měkkém, aby se do matrace nebořili. Kvůli komfortnímu a bezpečnému vstávání z postele bychom ji měli volit spíše vyšší.

Dětem do 15 let odborníci nedoporučují měkkou matraci. Páteř se totiž ještě vyvíjí a pro tento vývoj potřebuje správnou oporu. Na stupnici tuhosti 1 až 5 proto vybíráme produkty s tuhostí minimálně 3, raději 4 až 5.

Jako na obláčku

Zlatou střední cestou pro všechny spáče je středně tvrdá matrace. Pokud se v noci neustále převalujeme a nemůžeme najít tu správnou polohu, je pro nás zcela ideální. Poskytne dostatečnou podporu zad a zároveň lehce ustoupí v ramenou a bocích.

Kdo spí na břiše, ocení středně tvrdou či měkkou matraci. Měl by se ale ujistit, že mu polštář podpírá nejen krk a hlavu, ale i celou horní část těla od hrudníku nahoru.

Pokud rádi spíme výhradně na boku, měkká až velmi měkká matrace je pro nás to pravé. Ustoupí nám v oblasti ramen a kyčlí, nikde nás netlačí. Z tohoto důvodu je vhodná i pro velmi ženskou postavu. Oceníme ji také v případě, že nás bolí klouby a na tvrdém povrchu se převalujeme.

Matrace a rošty bez sebe nefungují, jak mají

Tipy a trendy

Pro těžší tělo

Vzhledem k rovnoměrnějšímu rozložení celkové hmotnosti těla na matraci se pro spáče na zádech hodí spíše tvrdší matrace, při spaní na boku by mohla tlačit v oblasti ramen a pánve. Během vstávání se o matraci snadněji opřeme, protože se do ní neproboříme.

Vyšším váhovým kategoriím se doporučují velmi tvrdé matrace. Váha se na nich rozdělí po celé délce, takže z postele budeme vstávat pohodlně. Při spánku na zádech, ale i na břiše taková matrace poskytne dostatečnou oporu. Některé typy unesou až 200 kg, aniž by se rychle proležely.

Víte, že?

  • Existují matrace, které mají dvojí tuhost: jednu stranu tužší a druhou měkčí. Podle toho, zda právě potřebujeme tvrdší/měkčí spaní, matraci prostě otočíme.
  • Rozdílnou tuhost mají i jednotlivé části tzv. zónové matrace, které vyhoví naprosto speciálním požadavkům.
  • Příliš tvrdou matraci změkčíme topperem, silnějším chráničem vyrobeným z pěny.
  • Chránič může být opatřen potahem a podšívkou, které chladí, nebo naopak poskytují suché teplo.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Ticho, či hluk? Myslete na kvalitu bydlení

Bydlení

Reklama

Výběr článků

Načítám