Hlavní obsah

Z nudné stěny udělejte královnu interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zatraktivnit obyčejnou stěnu? Chce to kreativitu, aktivní přístup a odvahu nebát se nových výzev. Stěny lze vymalovat, obložit zajímavými panely, klidně i s 3D plastickým povrchem. Proměna dodá interiéru novou šťávu, pozmění i jeho styl. Nechte se inspirovat.

Foto: Trachea

Pokrokovou alternativu ke skleněným obkladům nabízí materiál Glaks. Je to vysokopevnostní akrylát, jehož pohledová transparentní stěna je smísena se skelným prachem.

Článek

Všimněte si možností dekorativních panelů. Konkurují dřevěným palubkám i keramickým obkladům a nabízejí zajímavé povrchy i odstíny. Pomalu končí i éra hladkých stěn, je zájem o dynamičnost. A tu umějí plastické obkladové panely prostě nabídnout.

S půvabem 3D dekoru

Nabídka je široká, a to z hlediska tvaru, zvolené barvy, dekoru i způsobu zpracování. Při jejich výběru lze zvolit mezi lakovanou nebo cenově dostupnější variantou s fóliovaným povrchem.

A jak vše vzniká? U dekorativních panelů dochází k vyfrézování motivu do základní MDF desky. Může být potažena fólií a pak je pod vysokým tlakem zalisována, takže dochází k dokonalému obepnutí dekoru.

V případě lakovaného provedení se frézovaný motiv nalakuje podle požadované barvy a pokryje matnou vrstvou transparentního laku.

Češi jsou konzervativní a bojí se barev. Snažím se jim otevřít oči, říká umělecká natěračka interiérů

Tipy a trendy

Oživit interiér lze i pomocí panelu, u nějž je motiv frézován přímo do vrstvy laku. „Probarvená základová deska se zde nalakuje potřebnou barvou, povrch se profrézuje a nakonec ošetří vrstvou matného laku,“ vysvětluje Martin Dusík z firmy Trachea.

Panely mají bohaté spektrum barev. Výběr je možný ze vzorníku barev RAL a světově nejrozšířenějšího systému barev NCS z téměř 2000 barevných odstínů. Mít lze přitom částečné či celoplošné frézování.

Kam s panely?

  • Lze je využít napříč celým interiérem. Působivé jsou v obytných prostorech, zvládnou i náročnější území kuchyně či koupelny.
  • Dobře se uplatní i jako předsíňová stěna, obklad za postelí v ložnici.
  • V kuchyni lze zajímavě kombinovat obklady stěn s nábytkovými dvířky.

Myšlenky i příběhy na stěně

Chytrá zeď – tak se jmenuje inovativní nátěr. Šikovný je na jakýkoliv hladký povrch. Po aplikaci se z něho stane plocha, na niž je možné psát a snadno ji stírat. Může mít libovolnou velikost a je buď bílá, nebo barevná. Speciální nátěr může být doplněn i magnetickým nátěrem, který na zdi vytvoří magnetickou nástěnku. Pak plně nahradí klasickou tabuli.

„Na chytré zdi mohou vzniknout ty nejlepší nápady. Dá se na ni přehledně psát, kreslit a proměnit doma nevyužitou stěnu na prostor, na němž se tvoří,“ říká Matúš Karaffa ze společnosti Chytrazed.

Pro aplikaci chytré zdi v dětském pokojíčku stačí mít k dispozici vaničku, ochrannou fólii a náhradní váleček na podkladovou barvu. Chytrou zeď uplatníte na jakémkoliv hladkém povrchu, včetně zdí, stolů, dveří, sádrokartonu, vápenných omítek. Vhodné jsou i LTD desky, OSB desky, laminát, sololit, plast, sklo, tapety apod.

Chytrá zeď je vyrobena na bázi pryskyřice a nesmí být vystavena kontaktu s vodou.

Výmalba připomíná kov i mramor

Někdy na velkou proměnu stačí malý trik. Správně zvolené barvy umějí zcela proměnit místnost. Osvěžit a rozzářit stěny zvládnou i barvy, jež mají jemně strukturovaný třpytivý efekt. Místnost díky nim získá nádech luxusu a futuristické elegance. Dovedou upoutat pozornost, lze je pojmout jako samostatnou dekoraci či solitérní pruh, který opticky rozdělí geometrii interiéru.

Podklad pro malbu musí být čistý, suchý, soudržný. Jako základní nátěr použijte malířskou barvu v bílém odstínu. „Interiérovou barvu před použitím i během aplikace důkladně promíchejte. Nanášejte vše rovnoměrně plochým štětcem ve svislém, vodorovném nebo úhlopříčném směru,“ vysvětluje Monika Linghartová z Hornbachu.

Dejte šanci tapetám! Interiér vytáhnou a oživí

Tipy a trendy

Výběr správného lepidla

Pro volbu lepidla je směrodatný formát obkladových prvků, jejichž škála a velikost se neustále rozšiřují. „Už nelepíme pouze klasické formáty nasákavých i nenasákavých obkladů a dlažeb. Ale i velkoformátové keramické prvky, přírodní či umělý kámen. A lepidlo musí být formátu i materiálu maximálně přizpůsobeno,“ vysvětluje Pavel Svatoš z divize Weber skupiny Saint Gobain.

Je podstatné, zda hodláte lepit v interiéru, exteriéru, jestli budou obklady trvale vystaveny zátěži vodou či zátěži chemické. Když vše zvážíte, výběr se ztenčí. Poraďte se raději s odborníkem.

Přírodní materiál i v koupelně

Toužíte po koupelně obložené přírodním kamenem nebo dřevem, ale bojíte se údržby i vysoké ceny? Pak jděte alternativní cestou: nejnovější technologie totiž umožňují výrobcům obkladů vytvářet dokonalé imitace dřeva a kamene včetně autentické struktury a obrovské variability odstínů.

„Nejnovějším trendem je 3D efekt strukturovaných obkladů. Jejich design je podpořen speciálním tvarem, který lehce vystupuje do prostoru. Nejčastěji jde o povrchy inspirované přírodními materiály. Setkat se můžete se strukturou, která je inspirovaná působením vody, pískem nebo povrchy dřeva,“ vysvětluje Václav Vančura z firmy Koupelny Ptáček.

V dlažbě jsou stále oblíbené dekory napodobující dřevo. Dokážou totiž prostoru dodat hřejivý efekt a zútulnit ho. Zároveň jsou velmi variabilní a šikovně se kombinují s jakoukoliv další barevnou variantou obkladů.

Anketa

Umíte si s povrchovou úpravou zdí ve svém bytě opravdu pohrát?
Ano, je to moje radost.
30,2 %
Jak v které místnosti...
8,3 %
Na to tedy moc nejsem...
14,9 %
Absolutně ne. Tohle nechávám na odbornících.
46,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 835 čtenářů.

S barvami v interiéru zacházejte citlivě

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Se šablonami proměníte interiér snadno

Zdají se vám interiéry u vás doma už okoukané, toužíte po něčem novém, ale máte omezený rozpočet? Nevadí. Výraznou proměnu zvládnete snadno vlastními silami...

Výběr článků

Načítám