Hlavní obsah

Dejte šanci tapetám! Interiér vytáhnou a oživí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najdete je ve stovkách barev, vzorů, struktur a motivů. Tapety jsou dekorace, jež nemají obdoby v množství variant. Mnohé z nich jsou vyrobeny z ekologického materiálu, některé mají i voděodolnou úpravu a lze je v klidu použít i do koupelny.

Foto: Lebon

Tapeta nabízí nekonečné množství barev, vzorů a struktur. Oblíbené jsou florální a velkoplošné nástěnné motivy

Článek

Při výběru tapet máte k dispozici nepřeberné množství barev, vzorů, materiálů i povrchů, některé jsou jen krátkodobou módou, jiné patří ke stálicím. Tapety mohou styl zařízení celé místnosti potlačit, ale také podtrhnout. Záleží jen na vašem záměru.

Co se líbí a frčí

Minimalismus pomalu ustupuje, oblíbené jsou velkoplošné nástěnné tapety, výrazné a barevné celky. Můžeme tak směle vidět známé obrazy renesančních umělců, ale i velkoplošnou abstrakci. Ta nabízí možnost vidět i detaily, jichž si běžně na tapetách nevšimneme.

Také je zpátky retro, ovšem v hravé a nápadité podobě. Je plné geometrických tvarů a výrazných barev, zajímavé jsou hlavně zemní odstíny v kombinaci s bláznivě barevnými prvky. Výsledkem je kupodivu útulný a zábavný interiérový design.

Věděli jste, že…?

  • Zdobení stěn pomocí papíru přišlo ve starověku z Číny, ve středověku se na stěny používala španělská kůže či tapisérie. A první továrnu na výrobu vzorovaných tapet měla ve Francii v 17. století rodina Papillonů.
  • Některé značky, např. italská Tecnografica, využívají vlastní umělce a designéry, kteří tvoří nové unikátní obrazy. Ty se pak naskenují a vytisknou na vybrané tapety. Pro realizaci a vysoké rozlišení digitálního tisku se využívá tzv. SD technologie, která umožní široký chromatický rozsah barev; z plátna na stěnu se tak dostane každý detail.

Milujeme přírodu a máme s ní v sobě i nekonečné spojení, vždyť jsme její součástí. Proto jsou tak častými vzory a motivy například tropické rostliny, v nichž se cítíme svěže – a nebojíme se ani velkých motivů.

Tapety musí mít v sobě něco zajímavého, co je přesahuje. Kromě barev a vzorů to je i textura. Patří na jednoduché tapety, které dodají prostoru trojrozměrnou hloubku a jisté drama, napětí.

Druhy materiálů

Papírové seženete jednovrstvé i dvojvrstvé, z raženého, mačkaného i potištěného papíru. Výhodou je nízká cena. Nejsou ale odolné, hůře se lepí na stěnu i odstraňují.

Vliesové tapety z netkané textilie se těší ohromné popularitě. Vyrábějí se česáním polyesterových a celulózových vláken, přičemž tato vlákna jsou vzájemně svázána pojivem, což napomáhá dosáhnout rozměrové stability. Předností je jejich vysoká pevnost, prodyšnost vzduchu a páry. Aplikace je snadná, lepidlo se dává přímo na stěnu.

Vinylové tapety lákají svojí odolností a snadnou údržbou: jsou omyvatelné, nelze je jen tak poškrábat, nabízejí i částečně tepelnou izolaci. Jde ale o umělou hmotu, a nejsou tedy právě vhodné do ložnice či dětského pokoje.

Textilní tapety se dávají spíše jako výjimečná dekorace, jež má ozvláštnit interiér pocitem luxusu. Jsou poměrně těžké, dražší, ale umějí stěnu dobře zvukově a tepelně izolovat.

Patří i do koupelny

Zkuste v koupelně voděodolné tapety s povrchovou úpravou H2O. Jsou tvořeny z lisovaných skleněných vláken, která jsou potažena speciálním antibakteriálním ochranným potahem, a proto mohou být i ve vlhkém prostředí. Navíc jsou pevné, odolné proti poškrábání a snadné na údržbu. Mohou být za umyvadlem, ale i za pracovní deskou v kuchyni.

Požádejte o vizualizaci!

Ve chvíli, kdy máte tapetu vybranou, je dobré požádat o vizualizaci v interiéru. Jinak totiž vypadá tapeta ve vzorku a jinak v zařízeném pokoji. Při vizualizaci lze posoudit, jak bude tapeta působit v dané místnosti: v obývacím pokoji, kuchyni či dětském pokoji. Některé tapety lze navrhnout tak, že se perfektně přizpůsobí dané stěně. Nestane se potom, že přes rozkvetlou květinu bude viset zrcadlo či ji zastiňovat polička.

Se šablonami proměníte interiér snadno

Jak na to

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tapety, samolepící tapety, Tapety z vliesu, Omyvatelné tapety

Reklama

Související články

Vystupte ze zóny nudy!

Osvětlení, doplňky, rozmanité dekorace a nábytek. Zkuste je vnímat pod jiným úhlem než doposud a dovolit si extravagantnější alternativu. Lesklý kov, matné...

Výběr článků

Načítám