Hlavní obsah

Se šablonami proměníte interiér snadno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdají se vám interiéry u vás doma už okoukané, toužíte po něčem novém, ale máte omezený rozpočet? Nevadí. Výraznou proměnu zvládnete snadno vlastními silami a ani to nemusí moc stát. Stačí využít malířské šablony či samolepky.

Foto: Fler/MandalaLife

Ne, toto není tapeta, ale stěna dekorovaná pomocí šablony se vzorem Květ života. Cena 888 Kč/kus

Článek

Šablonování je jednoduchý a levný způsob, jak si můžete zútulnit svůj domov. Místo nákupu spousty rolí drahých tapet totiž celou místnost vydekorujete jednou, opakovaně použitelnou šablonou.

Nebo můžete kombinovat vzory více šablon a vytvořit tak jedinečnou výzdobu, která bude přesně odpovídat vašim představám, stylu a prostoru. Oproti tapetám také v tomto případě nebudete nijak omezeni barevnou škálou, protože barevnost motivu si volíte sami.

PVC šablony

Šablony jsou nejčastěji z odolného, trvanlivého, ale flexibilního plastu. Umožňují tedy opakované použití a jsou téměř nezničitelné. A navíc jsou variabilní. Rozhodně je nemusíte používat jen na dekorování stěn. Můžete díky nim změnit vzhled stolu či skříňky nebo vytvořit malovanou podlahu či strop. Stejně dobře využijete šablony na textil, na dekorační polštářky či ubrusy.

Nejlepší barvy pro interiérové dveře podle designérů

Tipy a trendy

Existují specializovaná studia, která se zaměřují nejen na prodej, ale i přímo na výrobu a navrhování malířských šablon. Ty jsou obvykle k dostání ve více velikostech. Rozmanitá je rovněž škála motivů. Vybírat můžete ze vzorů rostlinných, zvířecích, geometrických, orientálních, dětských. Hodně oblíbené jsou mandaly, k dostání jsou i písmena a číslice. Nebo vám studio vyrobí vzor a velikost šablony na zakázku. Menší sortiment šablon nabízejí i hobbymarkety.

Jak na to?

Kromě šablony budete potřebovat malířské potřeby, nejlépe mikroplyšový váleček či malířské štětce, při práci využijete také různé typy houbiček. Dále vaničku na barvu, lepicí pásku na přilepení šablony (aby se vám při malování nepohnula) a metr či vodováhu. To abyste měli šablonu rovně.

Při šablonování stěny se doporučuje začít v horním levém rohu a postupovat směrem dolů, poté pokračujete další řadou odshora dolů. Po vymalování motivu přesuňte šablonu vždy tak, aby překryla část malby nad ní.

Samolepky

Další variantou, jak levně a rychle ozvláštnit interiér, jsou samolepky. Těmi lze ozdobit okna, zrcadla, stěny a další hladké povrchy. Na výběr jsou dva typy: lepicí, jež je permanentní a nedá se přenášet, nebo adhezivní, kterou lze na hladké povrchy nalepit opakovaně, neobsahuje lepidlo a nezanechává žádné stopy.

Anketa

Přijde vám jednodušší tapetovat, nebo vymalovat s použitím šablon?
Tapetovat
53,5 %
Výmalba se šablonami
3,5 %
To neumím posoudit
43 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Chystáte se malovat? Nepodceňte přípravu

Jak na to

Reklama

Související témata:
Malířské šablony

Související články

Barvy vzbuzují emoce, vybírejte citlivě

Barvy ovlivňují naši psychiku více, než si myslíme. Umějí zklidnit, navodit pohodu, touhu, ale dokážou působit i rušivě, probouzet agresi. Opatrně pracujte...

Výběr článků

Načítám