Hlavní obsah

Třídíte oleje a tuky správně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleje a tuky zužitkované ve fritovacím hrnci a pánvi nikdy nevylévejte do výlevky kuchyňského dřezu či do mísy toalety! Nechcete přece ucpat kanalizaci a ztěžovat práci čističkám odpadních vod. Kam tedy s nimi?

Foto: Mevatec

Máme-li dostupný kontejner pro přímé vlévání tuků, vyplatí se nám sběrná nádoba pro domácnost, kterou užíváme opakovaně.

Článek

Nakládání s tuky a oleji použitými při přípravě pokrmů má svá pravidla. Rozhodně nesmí končit v kanalizaci, ale ani slité ve skleněné lahvi a vhozené do směsného odpadu, kde se zaručeně rozbije.

Nejčastějším řešením je PET lahev, do níž oleje a tuky již vychladlé a zbavené pevných nečistot (!) sléváme. Ta poté putuje do zvlášť určeného kontejneru v obci, ve městě. Odevzdat ji můžeme i ve sběrném dvoře. Sběrné dvory také často organizují mobilní svozy, na jejichž termín upozorňují webové stránky měst a obcí.

A potom? Jedlé oleje a tuky z domácností i restaurací jsou cennou druhotnou surovinou. Slouží při produkci biopaliv druhé generace, jako vstupní surovina při výrobě recyklované nafty, leteckého paliva. Další využití mají v energetice, petrochemickém i kosmetickém průmyslu a v gumárenství.

Jak Češi třídí odpady a mýty s tříděním spojené

Tipy a trendy

Co do sběrných kontejnerů na tuky a oleje nepatří

  • Do sběrných nádob nepatří vyjeté motorové, syntetické a minerální oleje!
  • Oleje z aut se sbírají na místech zpětného odběru (čerpací stanice a autoservisy).
  • Obaly od technických olejů, barev, ředidel a jiných chemických látek dávejte na místa určená ke sběru nebezpečných látek, většinou do sběrného dvora.

Různobarevné tuktejnery

Zatímco kontejner na papír je v celé České republice modrý, na sklo zelený a na plast žlutý, lidově nazývané tuktejnery mají v různých městech odlišné barvy. Třeba v Pardubicích jsou oranžové, v Karlových Varech zelené, v Opavě černé s oranžovým víkem. „Jednotná barva není podstatná, nádoba ale musí být označena nálepkou pro tuky a oleje,“ vysvětluje tisková mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Lucie Ješátková.

Od 1. ledna 2020 mají obce a města povinnost celoročně zajistit místa pro oddělené soustředění a recyklaci jedlých olejů a tuků. „Obce nejprve objednávaly a zkoušely separaci do jedné nebo dvou nádob, aby vyzkoušely, zda se tento nápad osvědčí. Poté obvykle objednaly další nádoby,“ popisuje počátky zájmu o tuktejnery Filip Kubík z firmy Harpa ze společnosti Dopner.

„Snažíme se je odlišit od ostatních na první pohled a zároveň zabezpečit proti vandalům,“ dodává.

Města a obce ke sběru jedlých olejů přistupují různě. „Můžeme se setkat se sběrem olejů prostřednictvím kontejnerů, sběrných dvorů, speciálních nádob, které jsou rozdávány obyvatelům. Je na samotných obcích, jak povinnost plní. Například všechny sběrné dvory v hlavním městě Praha odebírají tříděné tuky a některé městské části ještě doplňují systém zvláštními kontejnery,“ vyjmenovává Lucie Ješátková.

Co třídíme

  • Řepkový, slunečnicový olej, olivový, sójový, palmový, lněný, dýňový, kokosový a sezamový
  • Máslo, sádlo, margaríny, ztužené rostlinné tuky
  • Olejové salátové zálivky, marinády na grilování + olej z konzerv a kupovaných nakládaných potravin

Specifické sběrné nádoby

Pro domácí separaci použitých jedlých tuků a olejů slouží sběrné nádoby z hutného plastu vyrobené přesně pro tento účel.

„Oproti klasické PET lahvi nemusíte používat sítko pro oddělení zbytků jídla od oleje, jelikož je již součástí nádoby. Nádoba je také vybavena bezpečnostním uzávěrem s dětskou pojistkou,“ říká René Andres, marketingový manažer společnosti Mevatec.

Tyto nádoby se používají opakovaně, dají se mýt i v myčce nádobí. „Při vhozu oleje v PET lahvi vhazujete i plastový obal, který je potřeba dále třídit, zatímco při použití sběrné nádoby vléváte olej přímo do zásobníku na ulici či ve sběrném dvoře. Pouliční zásobník však musí být v tomto případě vhodný pro přímé vlévání oleje,“ upozorňuje René Andres.

Takový kontejner má označení, zda je určen pro vhoz oleje v PET lahvi nebo pro přímé vlévání. Poznáme to podle uzpůsobeného vhozu.

Vyrobte si palivo pro svoji zahradu!

Tipy a trendy

Jde-li o klasickou nádobu s víkem či kontejner s kulatým vhozem, jde o variantu pro PET lahve. „Pokud se pod víčkem vhozu kontejneru nachází trychtýř, půjde o kontejner pro přímé vlévání oleje,“ vysvětluje René Andres.

Rozdíl je ve vnitřním uspořádání kontejnerů. Typ na olej v PET lahvích má vnitřní vyjímatelnou nádobu, která se pak vysypává na nákladní vozidlo. Kontejnery pro přímé vlévání oleje jsou vybaveny vnitřním sudem či nádobou, z níž se olej přečerpává do větší svozové nádoby.

Anketa

Třídíte použité oleje a tuky ze své domácnosti?
Ano, samozřejmě
61,8 %
Jen někdy
3,3 %
Ne, vůbec
18,8 %
Rádi bychom, ale nemáme kam je odnést.
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 304 čtenářů.

Vysloužilých spotřebičů se zbavte správně

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám