Hlavní obsah

Chystáte se malovat? Nepodceňte přípravu

Malování začíná nákupem potřebných pomůcek a kvalitních barev. Mezi základní vybavení patří stříkací pistole, štětka, štětce a válečky. Variantou jsou i kompletní malovací sety, které obsahují vše potřebné. Tedy válečky s mřížkou na otření, vaničkou na barvu i různě široké štětce.

Foto: Hornbach

Malířské náčiní volte podle rozměrů interiéru i podle velikosti zákoutí a ploch, jež budete muset natřít menším štětcem.

Článek

Při malování jsou důležité i zakrývací fólie, plachty a rouna, jimiž ochráníme nábytek a podlahu. Jsou k dostání v mnoha provedeních a rozměrech.

Dále potřebujete lepicí a krepové pásky, které upevní zakrývací fólie, ale také oblepí rámy oken, zásuvky, vypínače, radiátory, zárubně i lišty podlahy. Oblepování provádějte pečlivě, výrazně vám to ulehčí následný úklid.

Příprava podkladu

Nejdříve je třeba zjistit, kolik kilogramů barvy budete potřebovat, a tudíž vypočítat plochu, kterou budete natírat. A pak prozkoumejte, v jakém stavu a kvalitě je podklad, tedy zdi a stropy.

Kvalitu zjistíte snadno. Namočíte váleček, přejedete s ním několikrát po stěně. A když se původní nátěr nalepí, musíte ho seškrábat.

Nejdříve stěny navlhčete mokrou malířskou štětkou nebo houbou, a poté všechny vrstvy oškrábete malířskou škrabkou. Potřebovat budete pravděpodobně i tmely a štuky.

Foto: Bauhaus

Při nátěru stěn nanášejte barvu válečkem nejdříve křížem krážem. Nepravidelný nátěr se pak při dalším pracovním kroku vyrovná rovnými svislými tahy válečku. Na snímku váleček pro vytvoření struktury omítky. Cena 169 Kč

Foto: Bauhaus

Štětka pro vytvoření zajímavé struktury omítky, cena 229 Kč

Hrubě očištěný podklad prohlédněte, zaměřte se na prasklinky, vypouklá místa a vyspravte je. Pak odstraňte skvrny a nečistoty.

Před malováním interiéru nepodceňte přípravu

Jak na to

Příprava podkladu končí penetrací. Ta se používá na zpevnění různorodých podkladů a ke sjednocení savosti. Také zvyšuje přilnavost nátěrů, nová barva tedy lépe kryje.

K dispozici je penetrace univerzální, hloubková a fungicidní. Hloubková proniká do nitra povrchu a fungicidní patří tam, kde se vyskytuje plíseň.

A teď už barvička!

Určitě chcete mít pravidelnou barevnou vrstvu. A tak vždy namočenou barvu otřete přes stírací mřížku. Rovnoměrně se rozprostře a pak ji lze rovnoměrně nanášet na stěnu.

Foto: Hornbach

Práci s úklidem po malování si ušetříte, když použijete zakrývací fólie, plachty, rouna a pečlivě oblepíte rámy oken, vypínačů, radiátory, zásuvky apod.

Foto: Xyladecor

Tvrdý voskový olej je vhodný pro veškeré dřevěné povrchy v interiéru, jako jsou dřevěné podlahy a parkety. Díky krémové konzistenci se snadno aplikuje, roztírá a penetruje. V nabídce ve třech vybraných odstínech. Cena 489 Kč/0,75 l

Malířské práce začínejte na stropě. Všechny barvy a přechody natřete plochým štětcem, a to tak, že barvu nedotáhnete až do kraje. Teprve poté ji naneste přímo na okraj. Docílíte přesných hran, protože štětec lépe přilne k povrchu.

Čištění nářadí

Během krátkých přestávek odkládejte váleček na obrácené víčko nádoby s barvou. Při delší přestávce vložte malířské náčiní do igelitového sáčku a uzavřete ho. Po ukončení práce malířské náčiní důkladně opláchněte vodou.

Poté plochy natřete válečkem. Pracujte vždy způsobem „mokrý do mokrého“, to znamená, že předběžný nátěr štětcem nesmí před zahájením práce s válečkem zaschnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot,...

Výběr článků

Načítám