Hlavní obsah

Malování interiéru – hitem jsou kreativní stěrky

Právo, Dana Jakešová

Chcete si nechat vymalovat byt a přemýšlíte jak? V tom případě před vámi stojí nelehký úkol. Díky moderním barvám a různým technologiím je možné téměř vše. Záleží jen na vaší odvaze a zručnosti řemeslníka.

Foto: Hornbach

Efektu přírodního kamene docílíte snadno s hotovou efektovou omítkou přírodní kámen značky StyleColor.

Článek

V šedesátých a sedmdesátých letech se malovalo převážně klihovými barvami. „V osmdesátých a devadesátých letech postupně plavenou křídu, kaolin a klih nahradily malířské směsi již zasucha připravené. Jen se namočily a mohlo se malovat,“ říká Josef Čermák, člen Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR. I tady se stále jednalo o hlinkové barvy.

Mezitím ještě přišel na trh latex. Bílá omyvatelná barva, která se ze začátku jevila jako vynikající materiál.

„Bohužel se ukázalo, že latex je neprodyšná barva, navíc kvůli omyvatelnosti špatně odstranitelná,“ dodává Josef Čermák. Později se objevil primalex.

Foto: Bauhaus

Barva od značky Schöner Wohnen s rezavým vzhledem představuje základ cool industriálního stylu a je jasným vyjádřením vašeho osobního vkusu.

Zlom přišel po roce 1989, kdy se k nám dostaly i konkurenční zahraniční výrobky. Najednou bylo možné i to, co dříve bylo nemyslitelné. Dnes pak ještě mnohem víc.

Tedy přesněji, techniky se používají stále stejné jako dříve, ale jsou doplněny o nové materiály, nástroje a postupy, které skýtají více možností.

Barevný odstín na míru

Bílá barva je samozřejmě stálicí. Často se dnes ale dělá bílý pouze strop a stěny se malují v barevných odstínech. Ty si lze vybrat z hotových výrobků.

„Stále oblíbenější jsou však barevné kombinace, kdy si můžete nechat zvolené barevné odstíny přesně namíchat podle vzorníku barev,“ říká Pavel Květoň, učitel odborného výcviku Střední odborné školy Jarov.

Před malováním interiéru nepodceňte přípravu

Jak na to

Dokonce i u bílé je možné touto cestou vykouzlit celou řadu odstínů. Výhodou je, že odstín namíchá stroj. Když budete vědět číslo odstínu, tak vám ho připraví i v budoucnu, třeba pro nějakou nutnou opravu.

Pozor ale, rozhodovat se jen podle malého obdélníčku ze vzorníku může být ošemetné. Lepší je nechat si namíchat malý vzorek barvy, který si zkusíte aplikovat v místnosti, a poté se rozhodnete, zda vám zvolený odstín vyhovuje. Každá barva má totiž jiný vzhled při slunci, na denním světle a při osvětlení místnosti.

„Docela dobře fungují i různé aplikace, které umožní vyfocený náhled místnosti ve zvolené barevné kombinaci,“ dává tip Pavel Žatečka, výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

Foto: Primalex

Barevny odstín dnes můžete mít prakticky jakýkoli. Vybírat lze z obsáhlých vzorníků.

A možnosti se rozšiřují, i pokud jde o barvy samotné. Od obyčejných až po opravdu kvalitní nátěry, které jsou omyvatelné, velmi pevně drží na stěně, zároveň jsou ale tenkovrstvé.

„Máme také barvy, které jsou izolační na proteklé a zakouřené místnosti, barvy proti vlhkosti,“ doplňuje Pavel Květoň. Dokonce seženete i antibakteriální nátěrové hmoty.

Dekorační stěrky jsou „in“

Trendem jsou pak dekorační stěrky. Těch je mnoho druhů. Například napodobení mramoru či benátského štuku je možné v desítkách vzorů a různých barevných kombinacích, kterými lze zvýraznit některé prvky v domácnosti, třeba krby, části stěn koupelen i obývacích pokojů.

Do těchto stěrek se dají promítnout i různé vzory, třpytivé efekty, obtisky nebo i 3D efekty.

Foto: Hornbach

V koupelně jsou klasikou keramické obklady. Dnes je ale plnohodnotně dokáže zastoupit i kvalitní nátěr, třeba ten s efektem mramoru.

A vracejí se i starší techniky, jako je válečkování a fládrování. „Stále ještě jsou u nás i mistři fládrování, kteří umějí napodobit kresbu dřeva, že ji běžný uživatel nerozezná od skutečného. Bohužel těchto skutečných mistrů ubývá,“ konstatuje Pavel Žatečka.

Ti ke své práci používají speciální fládrovací sady štětců a přípravků, kterými docílí požadovaného efektu. Fládrovací kolébky tuto techniku umožňují pouze částečně. Mistrovství je totiž v rukách a znalosti kresby dřeva.

Řemeslník v roli umělce

Tolik možností je jistě dobrou zprávou pro každého, kdo se chystá svůj byt proměnit. Na malíře se tím vším ale nároky značně zvýšily. Bez nadsázky tak lze říct, že dobrý malíř dnes v sobě sdružuje šikovného řemeslníka, designéra, kreativce s citem pro detail.

Vybrat kvalitního malíře tak není úplně jednoduché. Určitě byste si proto měli ověřit, zda má řemeslník odbornou kvalifikaci. „Každý řemeslník by vám měl také ukázat vzorky technik, na které byl vyškolen a které ovládá,“ doporučuje Pavel Žatečka.

Doplňuje, že členům Cechu zasílají pravidelně informace o nových výrobcích a způsobech jejich využití, pořádají pro ně také odborná školení.

Foto: Hornbach

Omítka může věrně imitovat třeba i pískovec.

Dodejme, že už dávno neplatí, že malíři jsou jen muži.

„V dnešní době se malířství věnuje i hodně žen, které se prosazují právě v moderních technikách a stále častěji jsou také mezi žáky odborných učilišť,“ poukazuje na nový trend Vojtěch Hencl, vedoucí učitel SOŠ Jarov.

Aby nebyl nutný velký úklid

Pokud si pozvete malíře, tak na první pohled poznáte, zda to byla dobrá volba. Po jeho odchodu by neměla zůstat v bytě katastrofa v podobě víkendového úklidu. Současné pomůcky pro malování totiž umožňují dokonale oblepit všechny předměty, okna, zárubně atd. včetně zakrytí předmětů mikrotenovou fólií.

„Je třeba si uvědomit, že kvalitní nátěrové hmoty jdou velmi špatně odstranit a z některých materiálů ani nejdou, i když jsou vodou ředitelné,“ říká Vojtěch Hencl.

Samozřejmě se to neobejde bez samotných malířských potřeb, jako je kýbl, štětec, štětka, malý a velký váleček. Také se maluje za pomoci stříkání (stříkací pistole). „Velké stroje se používají spíš na velké prostory, máme ale i tzn. Airless na menší plochy,“ vysvětluje Pavel Květoň.

Vedle klasického metru se pak stále častěji využívají laserové měřiče vzdálenosti a rovinnosti. Malíři rovněž používají měřiče vlhkosti, čtečky barevných odstínů, LED pracovní osvětlení a kvalitní pracovní oděv.

Malířské techniky
ŠablonováníPřenášení vyřezaného vzoru na stěnu pomocí štětce nebo houbičky.
LinkováníTechnika na zakončení přechodu mezi barvami, používá se na ni speciální linkovací štětec a pravítko.
Imitace betonuProvádí se pomocí hladítka (kleťáku) a špachtle.
Imitace mramoru a batikování„Většinou se provádí ve třech tónech, světlý, tmavší, nejtmavší, čímž se vytvoří imitace mramoru (figura),“ popisuje Pavel Květoň. Provádí se mořskou houbou nebo starou záclonou. Dokončuje se pak žilkovacím štětcem.
Benátský štukProvádí se pomocí hladítka (kleťáku) a špachtle v několika vrstvách s finálním vyleštěním vrchní vrstvy.
FládrováníIluze dřeva malbou.
Jub desertProvádí se pomocí speciálního štětce v jednom směru. „Nejdříve naneseme první vrstvu, následně po lehkém zaschnutí uhladíme čistým štětcem do lesku,“ říká Pavel Květoň.

Anketa

Zvládli byste si sami vymalovat byt?
Ovšem, bez nejmenších problémů.
64,7 %
Byl by to asi boj, ale ano.
20,1 %
Nemám potuchu.
2,2 %
Asi spíš ne.
5,9 %
To by bylo škody naděláno!!! Jenom to ne!
7,1 %
Celkem hlasovalo 4595 čtenářů.

Reklama

Související články

Letošku vládnou odstíny žluté a šedé

Institut Pantone již 20 let každoročně vyhlašuje barvu, která udává trendy v módě, designu i běžném životě. Pro letošní rok společnost Pantone udělala výjimku...

Nebojte se barev v kuchyni

Barvy dokážou povzbudit nejen naši náladu, ale také chuť k jídlu. Své místo si proto najdou i v takových prostorech, jako je kuchyň. Nebojte se experimentovat....

Výběr článků

Načítám