Hlavní obsah

Jak ušetřit? Zateplit a chytře ovládat provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé sáhli k úsporným opatřením, ale někteří přistoupili k energetické krizi komplexněji. Začali řešit izolaci domu nebo provedli změnu topného systému. A to s pomocí chytrých technologií.

Foto: Koupelny Ptáček

Chcete-li mít doma příjemné teplo a zároveň ušetřit, pak vyhledejte odborníka a aplikujte do své domácnosti chytré technologie.

Článek

Rozhodli jste se zateplit a nevíte, jak začít? Vyhledejte služby projektanta, prohlédněte si stránky firem, jež se zabývají zateplovacími systémy. Tam jsou informace, kontakty na obchodní zástupce, návody. Zajímejte se paralelně i o možnosti dotačních programů. A pečlivě vyberte zkušenou stavební firmu s prokazatelnými referencemi.

První kroky…

Důležité je zjistit, kudy a kam uniká teplo. Orientačně to zvládne termokamera, kterou si lze zapůjčit ve velkých stavebních řetězcích. Zateplovat můžete střechu, oblast soklu či podlahy. Nejčastěji jde ale o fasádu, tedy obvodové stěny. Jejich izolací tak můžete konstrukci chránit před mrazem i nadměrným letním teplem.

Kvalitní zateplení omezí rovněž riziko kondenzace vlhkosti a vzniku plísní. Zateplení domu nemusí znamenat dlouhý proces, zvládne se vše i během pár týdnů.

Aby z domu neuteklo teplo

Tipy a trendy

Cena kompletního zateplení se odvíjí od použitých materiálů a pohybuje se od 1000 do 2000 Kč/m2. V závislosti na období, ve kterém byl dům postaven, a použitých materiálech se dá snížit spotřeba tepla na vytápění o 15 až 46 % podle typu budovy.

Foto: Austrotherm

Důležitá je správná tloušťka polystyrenu, menší síla izolantu nám rozhodně finanční zdroje neušetří.

A čeho se vyvarovat?

Za prvé pozor na podklad, na který se instaluje tepelná izolace. Musí být čistý a soudržný. Je nezbytné odstranit všechny části, které odpadávají, jsou odfouknuté apod. Podstatná pro daný výsledek je i správná tloušťka daného izolantu.

Technologie pomáhají

Pryč jsou doby, kdy jediným způsobem k regulaci teploty bylo přiškrcení či otevření ventilů. Technologie přinášejí sofistikovaná řešení, jež nabízejí výrazné úspory za vytápění, větrání i ohřev teplé vody.

Moderní, inteligentní regulační systémy totiž nabízejí komplexní řešení, a hlavně jejich vzájemné propojení (topení, voda, plyn). Většina zdrojů tepla i chladu využívá snímačů venkovní teploty, které se umisťují na plášti budovy a na základě podnětů z nich optimalizuje výkon zdroje.

V praxi to znamená, že systém srovná venkovní teplotu vůči vnitřní a vyhodnotí ideální teplotu, na kterou je třeba např. ohřát topnou vodu.

Chytrá domácnost šetří

Inteligentní technologie jdou ale mnohem dále: kromě vytápění se postarají o osvětlení, obsluhu oken, stínicí techniky. Provázání jednotlivých technologií pak přináší větší úspory.

Jakmile systémy zaregistrují osvětlení skleněné plochy slunečními paprsky, využijí solární tepelné zisky a s tím sníží intenzitu vytápění kotlem. V létě zase brání přehřátí interiéru, jednoduše zatáhnou žaluzie.

Foto: Zehnder

Novinkou v oblasti řízeného větrání a rekuperace je stropní jednotka ComfoAir Flex, která nabízí vynikající výkon s malými nároky na prostor.

Další možností jsou zónové regulace. Díky stanovení odpovídající teploty podle typu a využití jednotlivých místností s přihlédnutím k denní době dochází ke značným energetickým úsporám. Méně využívané místnosti není třeba vytápět na stejnou teplotu jako obytné části.

Zajímavé je pojetí podlahového vytápění. Rychlotoková podlahová vytápění lze v chytrém systému nastavit tak, aby došlo k jejich vypnutí třeba ve chvíli, kdy jsou otevřeny dveře na balkon. Když skončíme větrání, topení se znovu aktivuje. Takto pružně umí reagovat elektrické podlahové vytápění. Teplovodní se naopak vyznačuje velkou setrvačností.

Anketa

Plánujete letos udělat ve svém domově nějaké změny vedoucí k úspoře?
Ano, chystáme se na ně.
29,5 %
Plánujeme je, ale kdo ví, jestli na ně dojde.
16,4 %
Na letošní rok ne, ale výhledově ano.
3,9 %
Ne, provedli jsme je v minulých letech.
28,1 %
Ne, nic takového neplánujeme.
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Elektrické topné rohože využijete nejenom v koupelně

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Izolační a zateplovací práce

Reklama

Související články

Co přináší dotace Oprav dům po babičce

Na začátku září byl spuštěn nový dotační program Oprav dům po babičce. Nabízí dotaci formou zálohy až jeden milion korun na komplexní zateplení rodinných...

Výběr článků

Načítám