Hlavní obsah

Po ruce a na pár kroků. Máte zásady ergonomie v kuchyni v malíčku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ergonomicky navržený prostor šetří náš čas při vaření a usnadňuje nám pohyb. Logické sestavení kuchyně je zásadní. V praxi to znamená mít správně uspořádané jednotlivé zóny a dodržet standardní vzdálenosti mezi nimi. Víte, jak na to?

Foto: Oresi

Jednořadá linka v minimalistickém stylu. V bloku technických skříní je integrovaná lednice s mrazákem a trouba. Ve spodních skříňkách jsou plně výsuvné šuplíky, myčka a sorter na odpad.

Článek

V kuchyňském studiu vám kuchyňskou sestavu perfektně navrhnou, ale vy jim musíte dát správné informace. Budou vycházet právě z nich. Zamyslete se tedy v klidu, kolik úložného prostoru potřebujete, sepište si, jaké nádobí, hrnce či spotřebiče používáte.

Jak často vaříte, kolik osob kuchyň užívá a jaký máte k dispozici půdorys. Důležitá je i výška pracovní desky. Na standardní rozměr nedbejte, pokud jste vyšší, zvolte sestavu šitou vám na míru. Lze to vyřešit zvýšeným spodním soklem, ale mnohé firmy nabízejí i kuchyňská dvířka vyšší. Třeba o 10 cm.

Zóny běží po sobě

Hlavní zóny jsou tři: úložná (potravinová skříň, chladnička), mycí (dřez, myčka nádobí), varná (varná deska, trouba). Správné řazení vychází z jednotlivých činností, jež v kuchyni provádíme. Nejdříve potraviny vyskládáme do chladničky, z ní před vařením putují na pracovní plochu, v dřezu je omyjeme, zpracujeme a vaříme.

První v řadě je tedy chladnička, která je na kraji linky. Na ni navazuje menší odkládací plocha, na niž lze odložit potraviny. Navazuje mycí centrum s dřezem a myčkou a přípravná varná zóna. Mezi nimi si dopřejte vzdálenost alespoň 90 cm, je to hlavní pracovní plocha, kde se bude odehrávat vaření.

Samotná dispozice kuchyňské linky se odvíjí od konkrétního uspořádání místnosti: může být v jedné lince, v sestavách do tvaru U, L, lineární nebo ostrůvková. Záleží na preferencích uživatelů a daném prostoru.

Pravidla pro kuchyňskou sestavu

  • Dopřejte si co nejvíce úložných prostor, dbejte na jejich dostupnost.
  • Vestavnou troubu mějte ve výšce očí, lépe budete manipulovat s pekáči.
  • Blíže k dřezu patří myčka a odpadkový koš. Ten není dobré mít přímo pod dřezem.
  • Základem dobrého hospodaření je dostatečně velká a snadno přístupná potravinová skříň.
  • Rohové spodní skříňky nesmí být tzv. hluché. Volte např. karusely, ty prostor dokonale využijí.
  • Chladničku situujte na kraj sestavy, co nejblíže ke dveřím.
  • Největší pracovní plochu potřebujete mít mezi dřezem a varnou deskou.
  • Kuchyňské zóny sestavujte podle posloupnosti: chladnička, dřez a varná deska.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Zařizování malé kuchyně je výzva

Není v ní místo na žádné zbytečnosti, vše se musí pečlivě naplánovat. I malý prostor kuchyně ale může poskytnout dostatek úložných míst. Základem je mít vše...

Pečení vyžaduje nadšení a zkušenost

Upéct vánoční cukroví, dezert, sladkosti vypadá jednoduše, ale teprve opakované zkušenosti z vás udělají mistra. Správné ingredience, nadšení a hlavně chytrý...

Výběr článků

Načítám