Hlavní obsah

Podzim a zima jsou pro střechu výzva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatavý podzim je romantický na pohled, ale hrabání listí a čištění zanesených okapů domu už nikoliv. Stejně tak i sníh oceníme více na sjezdovce než na střeše. Obojí střešní krytinu zatěžuje a může i poškodit. Správný majitel se ale vybaví střešními doplňky, které mu údržbu střechy usnadní.

Foto: Satjam

Střešní zábrana na šindelové střeše. V nabídce je několik barevných provedení od červené, šedé, hnědé až po černou.

Článek

Pryč s ucpanými okapy

Když okap neplní svoji funkci, tak namísto odvodu vody přebytečnou vlhkost zadržuje. A pokud je členitý a složitý, tím hůře. Tlející listí je ideální pro vznik plísní a hub. Stálá vlhkost navíc urychluje korozi okapového systému, v mrazech se může deformovat, popraskat. V době tání sněhu pak zanešené okapní žlaby a svody přetékají. Což vede k navlhání zdiva, poškození omítky.

Dobrým tipem na udržení okapu v dobré kondici je zachycovač listí. Vypouklá mřížka z polyetylenu do okapu pustí vodu, ale listí, jehličí a větvičky úspěšně zachytí. Díky profilovanému povrchu se na ni listí nepřilepí. Obloukové provedení zachycovače zvyšuje schopnost odběru vody střešního žlabu a nebrání jejímu odtoku.

Střechu kontrolujte

Ano, je to dobré, takřka nutné. Ze země neodhalíte možné závady, musíte vylézt na střechu, pak uvidíte třeba i malé praskliny. Střechu proto nezanedbávejte a myslete na ni dvakrát ročně. Nejlépe před zimou a hned po ní. Střecha může být totiž velmi zatěžovaná mokrým těžkým sněhem.

Střecha a sníh

  • Správný počet a rozmístění protisněhových háků se navrhuje podle sklonu střechy a polohy stavby v mapě sněhových oblastí.
  • Sněholamy mohou být mřížové, trubkové nebo kulatinové. Díky nim předejdeme problémům při sesuvu sněhu.
  • Sněhové zábrany jsou nutné u střech, jež jsou orientované na přilehlou komunikaci a vstupní část domu.
  • Protisněhovou ochranu zohledněte již v projektu domu: k výběru jsou protisněhové tašky, sněholamy a protisněhové háky.

Nejvíce trpí úžlabí, kde se sníh „usazuje“, nebo nároží, kde se tašky řežou a jsou choulostivější. Choulostivým prvkem je samozřejmě rovněž okapový systém, který se v horských klimatických oblastech na zimu i často demontuje.

Komíny čeká náročná sezona. Víte o nich vše?

Jak na to

V horských oblastech je žádoucí protisněhová ochrana. Chrání krytinu před volným a nekontrolovatelným sesuvem sněhu a navíc spolehlivě zadrží masu sněhu na střeše. Ve chvíli, kdy se oteplí, sníh postupně v klidu odtává a nespadne jako těžká hmota na zem (kdy může dojít i ke zranění).

Může se vám hodit na Firmy.cz: Čištění okapů

Může se vám hodit na Zboží.cz: Střešní doplňky, Okapy, Střešní krytiny

Reklama

Související témata:

Související články

Plechová střešní krytina? Skvělá volba

Aktuálním favoritem mezi střechami nejsou jen tradiční pálené střešní tašky. Už delší dobu jim zdatně konkurují plechové střešní krytiny z oceli a hliníku....

Střecha bez okapů? To by nešlo

Odvádět vodu mimo stavbu je takřka životně důležité. Tedy pro dům. Jinak by totiž voda stékala pod něj a podmáčela by ho. Bez okapů se proto žádný dům...

Výběr článků

Načítám