Hlavní obsah

Čím je střecha jednodušší, tím lépe

Právo, Karolina Černá

Při rekonstrukci volíme raději lehčí střešní krytinu, která nezatíží původní krovy. Ve fázi projektu dejme raději přednost co nejméně členité střeše. V opačném případě totiž zvýšíme náklady za větší množství materiálu a náročnější instalaci.

Foto: Bramac (4x)

Pro rekonstrukce je vhodná tzv. lehká betonová taška Classic Aerlox, která je o 30 % lehčí než srovnatelná betonová krytina. Také tento model splňuje normou požadované vlastnosti betonových tašek, jako jsou tvarová stálost, pevnost a mrazuvzdornost.

Článek

Zaměříme se na kvalitní výrobky prověřených firem, které garantují životnost krytiny od 40 a více let při zachování jejích vlastností i barevnosti.

Většinou vedle vyškolených pracovníků nabízejí ucelený střešní systém zahrnující mj. střešní doplňky, okapové systémy, zábrany proti sněhu, případně fasádní obklady.

Foto: Bramac

Skvělých akustických vlastností krytiny Quadro Acoustic bylo dosaženo nalepením bitumenového magnetického pásu s povrchovou úpravou Antiblock ze spodní strany šablony.

Důvodem není pouze estetické hledisko, ale i souhra materiálů a jejich vlastností. Zda krytina zatíží krovy úměrně, posoudí ve fázi plánování domu projektant/architekt, při rekonstrukci zajistíme posudek statika.

Před nákupem

Zvážíme, zda střecha i materiál, který chceme použít, odpovídají architektuře domu i jeho prvkům, jako jsou fasáda, okna, vchodové dveře, oplocení atd., eventuálně charakteru lokality, do níž je objekt zasazen.

Foto: Satjam

Krytina Taurus Premium na první pohled evokuje sílu. Mohutná vlna spodního oblouku je spojená s malým, drážkou opatřeným obloukem v horní vlně. Hluboký prolis zvýrazňuje profilaci.

Střecha má odolat UV záření, mrazu, sněhu či kroupám, nesmí vpustit dovnitř ani kapku vody a musí být nehořlavá. V nabídce jsou různé povrchové úpravy, barvy, matové i lesklé provedení, hladké povrchy, které nedávají šanci trvalému zaprášení ani mechům. Informujeme se také o schopnosti materiálu tlumit zvuk, abychom v dešti nebyli vystaveni rušivému bubnování.

Typ krytiny vybíráme podle tvaru a sklonu střechy. Obvyklý sklon v Česku patrně nejčastější sedlové střechy je do 45°, což vyhovuje široké škále střešních lehkých i těžších krytin. Při tzv. minimálním - bezpečném - sklonu je střecha schopna bránit průniku vody bez dodatečných hydroizolačních opatření.

Foto: Satjam

Reno Premium je tvarově výrazná krytina, specifi cká hlubokou spodní vlnou navazující na rovné plochy horní vlny.

Izolační vlastnosti střechy a její funkčnost zásadně ovlivňuje kvalita provedení pokrývačských prací, proto se i v tomto případě spolehneme na prověřené odborníky!

Foto: Tondach

Posuvná střešní taška Salsa 13 s nízkou vlnou je určena pro moderní střechy. Tvarem i barevným provedením odpovídá designovým trendům současnosti.

Foto: Tondach

Lehké materiály

Plechové tašky spolu s falcovanými krytinami, trapézovými plechy a plechovými šablonami patří k lehkým střešním krytinám. Mají hladký povrch, který se nešpiní, není nasákavý, pevnost a celistvost jsou zajištěny díky minimu spár a spojů.

Vybírat můžeme z několika typů povrchových úprav chránících plech před korozí. Ovlivňují délku záruky, až 30 let podle zvolené povrchové úpravy, a bezúdržbovou životnost, až 45 let podle použité varianty povrchové úpravy.

Foto: Lindab

Falcované, drážkované, plechové krytiny, jako třeba SRP Click, jsou neobyčejně flexibilní. SRP Click může sloužit nejen jako střešní krytina, ale i jako opláštění.

Podobně jako plech je i nerozbitelný hliník vhodný pro rekonstrukci, protože nezatíží staré krovy.

Vyniká nenáročnou montáží, širokou nabídkou barev a jednotlivých profilů. Ošetření povrchu polyesterovým lakem zdokonaluje mechanické a chemické vlastnosti krytiny.

Foto: Bramac

Práškové lakované plechové šablony Quadro Acoustic jsou pokovené směsí zinku, hliníku a hořčíku. Vyrábí se unikátním čtyřstupňovým procesem, který zajišťuje bezkonkurenční tloušťku a krycí schopnost mezi plechovými krytinami.

Asfaltové šindele jsou lehké, vysoce odolné a cenově zajímavé. Tvarovou stálost a odolnost proti zatížení zaručuje např. silná nosná vložka ze skelných vláken, minerální posyp chrání asfalt před UV zářením.

Asfalt zvládne různé tvary krytiny, některé produkty jsou vhodné pro sklon střechy od 15° až do 85°.

Foto: Iko

Šindele Cambridge Xtreme 9,5° lze instalovat na střechy od 9,5° až do 90°. Nabízejí se v sedmi barevných odstínech. Záruka 30 let. Cena od 220 Kč/m2 bez DPH.

Na rekonstruovaných roubenkách, srubech i moderních dřevostavbách vyniknou šindele ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva. Vyžadují údržbu kvůli zvýšení odolnosti - impregnaci - aspoň po pěti letech.

Foto: Iko

Cambridge Xpress jsou laminované šindele vhodné na rekonstrukce starých eternitových střech. Nabízeny jsou v 8 odstínech. Celková záruka 25 let a ceny od 200 Kč/m2 bez DPH.

Těžší klasika

Betonové tašky odolávají tlaku, deformaci, mrazu, jsou vodotěsné. Vyšší hmotnost řeší výrobci odlehčenými velkoformátovými taškami, které vykazují na m2 plochy podobné zatížení jako střechy nižší hmotnosti.

Funkční životnost se pohybuje kolem 80 let. K nejčastějším matným povrchovým úpravám zvyšujícím odolnost patří dvojitý akrylátový nástřik, lesku výrobci dosahují ochrannou silikátovou vrstvou.

Foto: Bramac

Betonové tašky Protector plus s odolnými povrchovými technologiemi zajistí zvýšenou ochranu před usazováním nečistot, mechů a řas, odolávají i rozmarům počasí.

Pálené tašky se vyrábějí z keramické hlíny, výborně tlumí hluk. Jejich výrobci garantují až stoletou životnost výrobku, přičemž vzhled a barva tašek zůstávají stejné díky povrchovým úpravám. Povrchově upravené tašky jsou hladší než běžné režné.

Většina pálených keramických tašek při pokládce dovoluje posun, což umožňuje přizpůsobit počet řad tašek s ohledem na délku krokve.

Může se vám hodit na Seznamu:

Zajímavost

Podle nedávného průzkumu portálu Krytiny-střechy, jehož se zúčastnila stovka realizačních střechařských firem z celé České republiky, v roce 2017 klempíři v tuzemsku vůbec nejčastěji pokládali plechové tašky (24 %).

Tím se plech dostává na první místo v žebříčku oblíbenosti – až za ním následují pálené a betonové tašky (22 %, resp. 20 %).

Pokud bychom sečetli oblibu plechových střešních krytin jako celku (tzn. plechové tašky spolu s falcovanými krytinami, trapézovými plechy a plechovými šablonami), dostaneme se až ke 48 procentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám