Hlavní obsah

Lehké střešní krytiny oceníte nejen na horách

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízká hmotnost. To je hlavní výhoda střešních krytin, které odborníci zařazují do skupiny lehké. Na rozdíl od střech betonových či keramických nezatěžují tolik krov a využijeme je v lokalitách, kde je spousta sněhu. Vhodné jsou i při rekonstrukci starší nemovitosti.

Foto: Satjam

Satjam Grande je nejprodávanější velkoformátová plechová krytina. Je pro ni charakteristický mohutný oblouk.

Článek

Lehké krytiny zastupují z velké části plechové střechy a asfaltové šindele. Obě krytiny mají rozhodně co nabídnout: snadnou manipulaci a uskladnění, rychlou a jednoduchou pokládku (střechu 200 m2 lze položit za 3 až 4 dny), vysokou odolnost a příjemnou cenu. A samozřejmě i nulovou údržbu, bez nutnosti natírání povrchu.

Důležité je zvolit firmu, která nabízí kvalitní materiál, rozmanitý tvar, povrchovou úpravu i barvu. Plechové střechy dnes nejsou obyčejným plechem, ale mají mnoho atraktivních podob. Vyhledávají je s chutí architekti i majitelé domů. Patří na starší objekty, ale i moderní domy do města.

Nestárnoucí šindele

Šindele jsou lehké, kvalitní a zvládnou jakékoliv klima. Používají se na severu v Kanadě i v horké Africe. Oblíbené jsou pro svoji lehkost, jednoduchou pokládku a cenu.

Za střešní šindelové krytiny Cambridge (laminované dvouvrstvé šindele) včetně nutného příslušenství zaplatíte u střechy o velikosti 100 m2 zhruba 37 000 Kč.

Foto: Iko

Šindele Cambridge se nabízejí v sedmi barevných odstínech, barva kamenného posypu je zapečena a nemění svůj vzhled.

Foto: Iko

Šindele Cambridge tvoří nosná rohož ze skleněného vlákna, na kterou se ve vrstvách nanáší bitumen a na vrchní část barevný granulát. Šindel je vhodný na rekonstrukci starých eternitových střech

Foto: Iko

Instalace šindelů je velmi jednoduchá a zvládne ji svépomocí i šikovný kutil. Každý šindel je překryt dalším, čímž je zajištěna dokonalá vodotěsnost.

Pokládka je možná od 9,5° až po 90°, protože zadní plocha určitého typu šindelů je celoplošně samolepivá. Atypický tvar střechy, vikýře, volská oka, úžlabí tedy nejsou pro šindele žádná překážka, detaily a složité tvary se řeší snadno.

Plechové střechy

Jsou atraktivní, moderní, nabízejí mnoho barevných odstínů. Mohou být profilované, drážkované (falcované) střešní krytiny a mít podobu trapézových plechů.

Směle konkurují tradičním taškám. Ty top jsou vyrobené z kvalitní švédské oceli, opatřené povrchovou úpravou, která je odolná vůči mechanickému poškození. Plechové střechy také výborně čelí UV záření, extrémním teplotám, zarůstajícímu mechu.

Foto: Lindab střechy

Profilovaná plechová střešní krytina Lindab Topline. Typický je vysoký profil s výraznou vlnou o výšce 42 mm, který dodává krytině větší tuhost a pevnost.

Foto: Lindab střechy

Drážkovanou (falcovanou) střechu zastupuje Lindab Seamline. Barva antracitově černá, položená na jednopodlažním bezbariérovém rodinném domě ve východních Čechách. Okapy jsou ve stejné barvě.

Foto: Satjam

Krytina s tradičním vzhledem, materiál vysoce kvalitní ocelový žárově pozinkovaný plech s barevnou povrchovou úpravou.

Mají minimum spár a spojů, hladký nešpinivý a nenasákavý povrch, nabízejí dlouhou záruku až 30 let a univerzální použití na jakýkoliv tvar střechy (možnost kladení na střechy se sklonem od 5°).

Může se vám hodit na Seznamu:

Tipy a rady:

Pohlídejte si kvalitu provedení

Jedna věc je kvalitní krytina, druhá zvolená firma. Určitě vybírejte zkušené profesionály, i když jsou ve srovnání s jinou nabídkou dražší. Vyplatí se mít střechu precizně položenou. Důležité je správné kotvení, použití originálních šroubů, správná skladba střešního pláště. Máte jistotu, že do střechy nikdy nepoteče.

Velké formáty zrychlují pokládku

Výhodné jsou velkoformátové střešní krytiny. Májí minimum spojů mezi jednotlivými díly, což je na pohled estetičtější. Také je rychlejší pokládka, takže se snižuje i cena za montáž. Maloformátové krytiny se hodí na členité střechy, protože se snadno přizpůsobí složitým tvarům.

Dejte přednost profíkům

Vybírejte firmu, která zajistí kompletní střešní plášť, včetně okapového systému a nezbytných doplňků, profilů. Pamatujte, že cena střechy se nepočítá jen za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám