Hlavní obsah

Nastal čas na údržbu dřevěných prvků

Kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba a struktura dřeva, to jsou přednosti, kvůli kterým si lidé pořizují do zahrady věci právě z tohoto materiálu. Drobnou nedokonalost v podobě nižší odolnosti vůči rozmarům počasí snadno vyvážíte pravidelnou péčí.

Foto: Bauhaus

Dřevěná fasáda bude vypadat dlouhé roky hezky pouze v případě, že ji budete pravidelně natírat.

Článek

Dřevo je krásný přírodní materiál. Po čase ale nemusí vypadat příliš dobře a bude potřeba vrátit mu lesk a krásu. A to v několika krocích.

„Pokud je dřevo zašedlé, existují dvě možnosti, jak se zbavit šrámů času. Jedna z nich je použít čistič na dřevo, druhá pak zbroušení dřeva,“ říká Monika Linghartová, odbornice z oddělení laků v projektových marketech Hornbach.

Čistič na dřevo se nanese štětcem a nechá se působit asi hodinu. Dřevo ho vsákne, čímž se obnoví kresba dřeva. V případě, že místy zůstaly šedé fleky, je potřeba nátěr zopakovat. Jestliže je vše v pořádku, opláchnete dřevo vodou (pomocí zahradní hadice nebo vysokotlakého čističe).

Foto: Balakryl

Našli jste starý odložený stůl? Skvěle vám poslouží, stačí ho jen zbrousit, dát mu dva nové nátěry s krycí barvou.

Stejně tak je potřeba odstranit ze dřeva případný starý nátěr, a to pomocí brusného papíru, brusné houby nebo v případě větších ploch pomocí elektrické brusky. Nezapomeňte dřevo pečlivě zbavit prachu.

Ošetření dřeva impregnací

„Toto bezbarvé napouštědlo se vsákne hluboko do dřeva a ochrání ho před hmyzem, houbami, plísní a hnilobou. Natírejte ho ve dvou vrstvách po směru vláken dřeva,“ vysvětluje Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl.

Připravte se na lenošení na zahradě

Tipy a trendy

Lazura, nebo krycí barva?

Při výběru vrchního nátěru nejprve zvažte, zda chcete zachovat přírodní vzhled dřeva, nebo ho oživit barevným nátěrem a sladit tak třeba plot s fasádou domu nebo vybavením na zahradě.

Chcete-li zachovat dřevu přírodní vzhled, sáhněte po tenkovrstvé lazuře. Ta totiž zvýrazní kresbu dřeva, dodá mu lehký barevný nádech a ochrání ho před pronikáním vody a UV zářením.

Lazury existují v klasických barevných odstínech, nebo je možné její namíchání do požadované barvy. Platí přitom, že čím tmavší odstín je, tím vyšší je UV ochrana.

Foto: Balakryl

Tenkovrstvá lazura Balakryl Dixol (odstín ořech) krásně zvýrazní kresbu dřeva.

Neředěnou tenkovrstvou lazuru dobře promíchejte a nanášejte po směru vláken dřeva ve dvou vrstvách s odstupem 1 až 2 hodin.

„Mezi jednotlivými vrstvami doporučuji nátěr přebrousit jemným brusným papírem. Dejte pozor, aby teplota podkladu a okolí neklesla pod 10 °C,“ radí Radek Kříž.

Připravte zahradní nábytek na novou sezonu

Zahrada

Pokud se rozhodnete pro krycí barvu, budete mít na výběr z nespočtu odstínů. Kromě těch základních, již hotových barev, si můžete nechat namíchat tisíce dalších podle vzorníku.

Vodou ředitelnou barvou natřete plot ve 2–3 vrstvách s časovým odstupem 4–6 hodin. Při výběru dbejte na to, aby šlo o výrobek určený pro použití v exteriéru.

Na tvrdé dřevo vezměte olej

U zahradního nábytku či terasy z tvrdého dřeva, jako je např. teak, bangkirai, meranti či akácie se doporučuje jiná možnost, a sice napouštění olejem na dřevo. Důvodem je vysoký obsah tříslovin v těchto cizokrajných dřevinách.

Foto: Bonami

Akáciové dřevo, ze kterého je tento kousek vyroben, se pyšní vysokou odolností a trvanlivostí. Přesto je nutné nábytek dvakrát za sezonu natřít olejem na dřevo.

„V případě, že se rozhodnete i přesto takovou dřevinu ošetřit lazurou, dopadne to v drtivé většině popraskáním povrchu a odpadáváním šupin lazury. K tomuto dojde v poměrně krátkém období přibližně tří měsíců,“ upozorňuje Monika Linghartová.

Olej zdůrazní přírodní charakter dřeva, jeho typická povrchová struktura zůstává zachována. Ve venkovních prostorech bezbarvý olej ale neposkytuje dostatečnou UV ochranu, proto jsou oleje na dřevo tónované pro příslušné dřevo, např. teak nebo modřín.

Ošetření nábytku olejem je nutné častěji, před sezonou a poté na konci sezony, jinak dojde k zašednutí.

Anketa

Baví vás pravidelná údržba dřeva?
Ano, je to příjemná práce.
20,7 %
Občas ano.
13,2 %
Takhle mě o tom nikdy nenapadlo uvažovat.
13,5 %
Moc ne.
32,7 %
Ne, ani trochu.
19,9 %
Celkem hlasovalo 333 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot,...

Výběr článků

Načítám