Hlavní obsah

Připravte zahradní nábytek na novou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste se letos rozhodli pořídit zbrusu nový zahradní nábytek, možná využijete stávající a potřebujete ho jen uvést do kondice. Jak ošetřit ten starší a vybrat správně ten nový? Důležité je vědět, kam ho umístíte a kolik osob ho bude využívat.

Foto: Getberg

Velký stůl, kolem něhož se pohodlně usadí i širší rodina či přátelé, je pro společenskou konverzaci nezbytný.

Článek

V jakém stavu najdete zahradní nábytek, záleží hodně na tom, jak dobře jste ho zazimovali. Když jste ho uskladnili na suchém místě, zakryli a dobře očistili, vybalíte ho v dobrém stavu, stačí jen setřít prach.

Když je poškození větší, zkuste ho ošetřit s ohledem na typ materiálu.

Posezení na čerstvém vzduchu

Terasu u domu či jakékoliv zákoutí na zahradě lze povýšit na obytný venkovní prostor. Promyslete si, zda půjde o společenské místo, kde se chcete setkávat s přáteli, nebo spíše o klidný kout určený na relaxaci, čtení knížek a meditaci. Můžete jich samozřejmě vytvořit i více.

Základem všeho je komfortní sedací nábytek, kde je dostatek místa i na polohu vleže a odkládací stolek. Odpočinek určitě zpříjemní i zahradní lehátka, závěsná houpací křesla, proutěný gauč se židlemi a jídelním stolem.

Venkovní nábytek ve francouzském stylu vyniká elegancí a lehkostí

Tipy a trendy

Pohodlí umocní polštářky, odolné koberečky, nezapomeňte ani na hřejivé plédy a osvětlení, které vytvoří v podvečer příjemnou atmosféru a slouží i k bezpečné orientaci v prostoru.

Kroky ke správné volbě

S venkovním posezením budete spokojeni, když bude vyhovovat vašim potřebám. Jako první si ujasněte, kolik sedacích míst budete potřebovat. A to nejen pro rodinu, ale i pro přátele.

Preferujete jídelní stůl se židlemi, nebo pohodlnou sedací soupravu s kávovým stolkem? U jídelního stolu si dejte pozor na výšku, aby se vám u něho dobře sedělo a bez problému jste mohli zasunout židle. Zkontrolujte i nosnost nábytku a dopřejte si komfortní doplňky (polstrování, polštářky apod).

U židlí oceníte, když je lze stohovat nebo složit, protože pak je uskladnění jednodušší. A také volte polohovatelnou opěrku zad a područky.

Foto: Ikea

Jednoduchý stůl a dvě židle pro venkovní použití, černá/světle hnědé mořidlo. Nábytek je skládací, odolný, z tvrdého akátového dřeva a lakované oceli. Vhodný na balkon nebo do útulného koutu na zahradě.

Z materiálů je oblíbený umělý ratan, který zvládne déšť a mráz, nevybledne, je bezúdržbový. Kovový nábytek má dlouhou životnost, díky povrchové úpravě nerezaví. Může být levnější ocelový, nebo dražší z hliníku. Ten je lehký a bezúdržbový.

Oblíbený je i nábytek ze dřeva (masiv, exotické). Je však nutné o něj pečovat, umístit pod střechu, zakrýt.

Ošetření nábytku

Dřevěný nábytek vyrobený z materiálů, jako jsou teak, akácie nebo eukalyptus, je velmi odolný a údržba je snadná. Nečistoty otřete vlhkým neabrazivním hadříkem.

Zažranou špínu očistěte mýdlem s neutrálním pH a teplou vodou, otřete dočista a nechte vyschnout na sluníčku.

Venkovní koberce promění exteriéry v útulné prostory k odpočinku

Tipy a trendy

Více poškozený nábytek očistěte kartáčem, povrch vyhlaďte smirkovým papírem, povrch odmastěte, natřete speciálním olejem, namořte a přelakujte.

Podobně postupujte i v případě kovového nábytku, jen použijte přípravky na kov.

Foto: Bauhaus

Zahradní křeslo Sunfun Sarah má pevný hliníkový rám, moderní vzhled a je potažené textilem.

Dobře se čistí plastový nábytek, protože má hladký a lesklý povrch, přirozeně odpuzuje skvrny. Při čištění použijte univerzální čisticí přípravky z přírodních olejů a enzymů. Při čištění nepoužívejte drátěnky, ale jemné hadříky z mikrovlákna.

Chodníčky mají v zahradě své místo

Zahrada
Příjemné na oko
Slaďte styl nábytku s okolím: třeba s prvky na domě, s plotem. Je rozdíl, zda použijete rustikální nábytek, či moderní.
Myslete na terasu, která zabírá poměrně velkou plochu: dejte pozor na typ a barvu dřeviny. Nesnažte se trefit stejný odstín, raději volte kontrast nebo preferujte kovový nábytek v přirozené šedé barvě, volte antracitové sety.

Anketa

Jakému venkovnímu nábytku dáváte přednost?
Dřevěnému
62 %
Paletovému
2,9 %
Kovovému
23,9 %
Plastovému
5,9 %
Jinému
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 205 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Venkovní schodiště volte bezpečné a odolné

Nárazový vítr, prudký déšť, přímé slunce, tíha napadaného sněhu. To vše musí venkovní schodiště zvládnout, a k tomu být bezpečné. Funkční stránka je prioritou,...

Výběr článků

Načítám