Hlavní obsah

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Právo, Sylva Svobodová

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot, starého nátěru. Na rez lze použít ocelový kartáč, elektrickou brusku nebo ocelový kartáč na ruční vrtačce.

Foto: Balakryl

Plechové střechy jsou časté v horských oblastech, kde vzdorují náročným podmínkám. Vysokotlakým čističem zbavíme sazí, mechu, mastnoty, pak odstraníme nesoudržné nátěry, aplikujeme dvě vrstvy antikorozních nátěrů. Finálně použijeme vhodnou vrchní barvu.

Článek

Kovové střechy, ploty, vrata či okapy potřebují jednou za čas oživit novým nátěrem. Až pominou současná pandemická opatření, rozjede se mnoho lidí na chaty a chalupy a stráví na venkově letní dovolenou.

A konečně bude i čas na chalupářskou práci, kterou jsme dlouho odkládali.

Tři kroky k úspěchu

Za prvé je důležité natírat kovové povrchy za vhodného počasí. Za druhé povrch důkladně očistěte od rzi, nečistot a za třetí dodržte správný postup při aplikaci nátěru.

Teplota podkladu a okolí při natírání by měla být mezi 10 až 25 °C. Nátěry neaplikujte za prudkého slunečního záření, deště, mlhy nebo silného větru. Vlhkost vzduchu nesmí být nižší než 30 % a vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost totiž zpomalují zasychání.

Kovové povrchy je potřeba důkladně odmastit, očistit od nečistot, drátěným kartáčem nebo brusným papírem je zbavit rzi, neželezné kovy bílé rzi či měděnky, případně starých nesoudržných nátěrů.

„Důležité je důkladné odmaštění povrchu vodou ředitelnými odmašťovadly bez silikonových přísad, nejsou proto vhodné běžné přípravky na mytí nádobí,“ vysvětluje Pavel Vorálek ze společnosti HET.

Při nákupu sedačky myslete prakticky

Tipy a trendy

Při nátěrech nových lesklých pozinkovaných povrchů se kromě zdrsnění povrchu doporučuje také omytí podkladu 5% roztokem čpavkové vody s malým množstvím saponátu na odmaštění. Vzniklá pěna, která začne po chvíli šednout, se nechá několik minut působit, a poté je nutné vše opláchnout a nechat zaschnout.

„Až po odmaštění očistěte povrch od případných korozních produktů, na což se především u neželezných kovů trochu zapomíná,“ dodává Pavel Vorálek.

U starého kovu s odstraněnou rzí musíte před provedením základního nátěru nejprve zatmelit díry, které vznikly v důsledku koroze. „Po úplném proschnutí zbruste plochu ošetřenou základním nátěrem brusným plátnem o zrnitosti 180,“ radí ke správné přípravě podkladu Monika Linghartová z firmy Hornbach.

Vlastní nátěr

Protože je čerstvě obroušený povrch náchylný ke korozi, natřeme ho co nejdříve základním antikorozním nátěrem.

„Před použitím nátěr dobře rozmíchejte a naneste na kov ve dvou vrstvách, a to již na pevný, bezprašný, suchý, hladký, čistý, vosku a mastnot zbavený podklad,“ říká Radek Kříž z firmy Balakryl.

Při natírání dávejte pozor na příliš silné vrstvy, aby mohla celá plocha dostatečně proschnout a později nedošlo ke zvrásnění povrchu.

Po zaschnutí základové barvy předmět natřete vrchními barvami. Vždy ve dvou vrstvách v intervalu 4 až 6 hodin. K dispozici máte libovolné odstíny.

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Jak na to

V nabídce obchodů s barvami jsou i tzv. jednošichtovky. Ty poskytují kovu stejnou ochranu, jen jsou barvy na principu 2v1 (tedy základní i vrchní). Pozor, označení jednošichtovka svádí k domněnce, že stačí jen jeden nátěr, protože jde o základ a vrch v jednom.

„To je omyl! Samozákladující barvy jsou antikorozní a označované také jako tzv. 3v1 - základ, mezinátěr, vrchní email. Lze proto vypustit použití základní barvy, ale pro očekávanou životnost nátěru potřebujete tak jako tak nanést dostatečně silnou vrstvu. V exteriéru by to měly být minimálně tři nátěry, v interiéru postačí dva,“ vysvětluje Pavel Vorálek.

A dodává, že i u samozákladujících barev platí, že je možné jejich použití společně se základní barvou, docílíte tak ještě odolnějšího antikorozního nátěrového systému.

Anketa

Baví vás natírání?
Ano, je to pěkná práce.
14,4 %
Nevadí mi to.
4,6 %
Takhle o tom nikdy nepřemýšlím.
5,1 %
Je to potřeba udělat, tak to udělám.
58 %
Ne, absolutně ne.
17,9 %
Celkem hlasovalo 1000 čtenářů.

Výběr štětce

Na nátěrové hmoty, které rychle zasychají a lehce se roztírají (vodou ředitelné barvy), jsou nejlepší ploché štětce. Zabírají větší plochu a jsou označované v palcích (častá šířka štětce je 25 mm až 89 mm).

Pro nanášení pomalu zasychajících nátěrových hmot (fermežových, olejových, syntetických apod.) se používají štětce kulaté. Jsou oblíbené u profesionálních lakýrníků a natěračů. Prodávají se v různých velikostech (průměrech) označených čísly. Nejběžnější velikost kulatých štětců se pohybuje od č. 4 do č. 25.

Pro nátěry hůře dostupných kovových částí (radiátor, potrubí, spodní části automobilů) jsou praktické štětce tzv. zároháky. Jsou ploché a zahnuté v úhlu asi 45°.

Štětce se vyrábějí se 100% obsahem štětin nebo ve směsích štětin, žíní, umělých vláken. Lakýrničtí mistři samozřejmě nejvíce oceňují štětce s přírodními štětinami, neboť jsou pružné a velmi dobře zadržují barvu.

Reklama

Související články

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům...

Když se domy oblékají do chytrých fasád

Moderní omítky překvapí nejen škálou barev a povrchových úprav, ale také svými vlastnostmi. Fasádní prvky z odolných materiálů zase nabízejí mnoho atypických...

Výběr článků

Načítám