Hlavní obsah

Jak správně pověsit televizi na zeď

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v minulosti bývalo zvykem zakomponovat televizi do obývací stěny, později si vydobyla právo na vlastní televizní stolek, aby ji na něm mohly doprovodit nejrůznější druhy přehrávačů. V současné době, kdy je kladen důraz na úsporu místa a minimalistický vzhled, se velké oblibě těší řešení s televizí umístěnou na zdi. Zdánlivě banální úkon má ovšem svá úskalí. Znáte je dobře?

Foto: Samsung

Model Terrace je prvním televizorem s rozlišením 4K, technologií QLED a vodě odolnou certifikací IP55 pro použití v exteriéru. K dispozici je k němu i speciální soundbar.

Článek

V krátkosti si připomeňme, že i pro televizi zavěšenou na zdi platí pravidla o zdravém sledování z dostatečné vzdálenosti, ale také ve správné výšce. Plochá obrazovka zavěšená dva metry nad zemí působí dost možná efektně, leč dívat se na ni ze sedačky se zakloněnou hlavou je trestem.

„Nejprve je potřeba si určit individuální zvyklosti rodiny. Vhodné je vymyslet kompromis, který bude vyhovovat všem členům rodiny. Pokud má TV sloužit k pozorování primárně ze sedací soupravy, pak bych doporučil dodržet úroveň očí. Doporučená pozorovací vzdálenost je 2,5krát uhlopříčka TV. Pokud vaše TV disponuje vysokou kvalitou zobrazení, pak lze instalovat větší uhlopříčku než podle doporučeného pravidla vzdálenosti. Díky širokým pozorovacím úhlům dnešních TV je velmi oblíbené pověsit TV na zeď jako obraz - co nejblíže ke zdi,” radí Miroslav Mlčůch, technický ředitel Voix.

Dříve, než vezmeme do ruky vrtačku, abychom připravili otvory ve zdi, pořádně počítejme a promýšlejme. Začít musíme už u rozmístění nábytku v místnosti.

Jakmile televize jednou pevně visí, nebude už tak snadné hýbat se sedací soupravou, eventuálně dalším zařízením. Je proto lepší si uspořádání obývacího či jiného pokoje nejprve dobře promyslet, a teprve podle toho vyměřit umístění televize.

Foto: Hisense

Umístění televize na stěnu ocení například i konzoloví hráči.

Bolestí nesprávně zvoleného místa televize mohou být odlesky svítidel z jiných místností, nebo například zapadající slunce...

Nejenom v obývacím pokoji lidé ale sledují televizi. Velmi často mívá obrazovka své místo i na stěně v ložnici, aby majitele ukolébala ke spánku.

Rovněž v tomto případě je potřeba dobře odměřit výšku, aby sledování z postele bylo skutečně pohodlné. Zde proto naopak umisťujeme televizi o něco výše.

Držáky na stěnu

Pro připevnění televize na stěnu lze použít speciálních držáků. Televize mají pro uchycení jejich prostřednictvím na zadní straně přípravu v podobě otvorů, do nichž se držák přišroubuje.

Rozteč těchto otvorů není bohužel unifikovaná, proto je potřeba při výběru držáku dát pozor na to, aby měl tu správnou. Při výběru držáku rovněž hledíme na jeho maximální nosnost.

Na trhu je spousta držáků, velice elegantně pak působí modely, které umožňují přichytit televizi ke stěně co nejblíže, aby vypadala jako obraz. Část držáku, která se připevňuje na zeď, přivrtáváme tzv. na hmoždinky.

Abychom měli jistotu, že bude televize opravdu rovně, nezapomene si k vyznačování otvorů na stěně přibrat vodováhu...

Foto: Stell

Od držáků na televize očekává zákazník dostatečnou nosnost, snadnou instalaci a co nejtenčí profil.

Specialitou je pak řešení, kdy výrobce počítá u televize už jenom s jejím zavěšením na zeď, a proto místo klasického stojanu zakomponuje držák přímo do těla televize.

„Koncept je pojmenován jako Gallery Design TV a jedná se o důmyslné technické řešení se speciálně vyvinutým nástěnným držákem, který zákazníci najdou přímo v balení. Celý koncept je řešen formou zapuštěného závěsného zařízení přímo do TV, kdy po instalaci přístroje na zeď TV zcela přiléhá bez jakékoliv mezery,” vysvětluje Lukáš Paroulek, produktový manažer LG Electronics.

Foto: LG

Televize LG NanoCell-TV jsou určené od výrobce rovnou k uchycení na zeď.

LG přitom není jedinou společností, která se na podobné televizory specializuje. Například jihokorejský Samsung nabízí model Frame, který na první pohled připomíná nějaký obraz, a to především díky masivním rámečkům. Na zdi najde tento model využití i ve chvílích, kdy zrovna nesledujeme televizní vysílání nebo filmy, může totiž v režimu Art zobrazovat umělecká díla v digitální podobě, a to včetně obrazů a fotografií, a dokáže tak proměnit obytný prostor v uměleckou galerii.

Foto: archív výrobce

The Frame vypadá jako obraz

Víte, jak umístit reproduktory?
Výškový reproduktor soustavy by měl být přibližně v úrovni uší sedícího člověka. Reproduktory pak umístěte na základnu pomyslného rovnostranného trojúhelníku se vzdálenostmi 2-2,5 m kvůli dobrému pravolevému rozlišení. Podle vybraného typu soustavy se pak individuálně umísťují blíže ke zdi, či naopak více do prostoru poslechového prostoru. Díky správnému umístění tak v místě sedačky vznikne ideální poslechové místo, tzv. „sweetspot”, kde je vnímaná reprodukce hudby a zvuků nejlepší možná.

Anketa

Jak máte doma umístěnou televizi?
Zabudovanou v obývací stěně
5 %
Na televizním stolku
21,1 %
Na skříňce
6,2 %
Připevněnou na stěně
45,9 %
Máme jich více, každou jiným způsobem
13,2 %
Nemáme televizi
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2824 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedací vaky vymodelují pohodlí

Asi to známe všichni. Přijdeme domů z práce a jediné, po čem toužíme, je pohodlně se usadit, natáhnout si nohy a pár minut v klidu relaxovat. Hitem posledních...

Výběr článků

Načítám