Hlavní obsah

Poděkujte Trumpovi společnou koupí jeho rodného domu, vybízí jeho příznivce realitní kancelář

Novinky, Jana Nesvadbová

Rodný dům Donalda Trumpa v americkém New Yorku má za sebou velice turbulentní období. Za poslední čtyři roky je počtvrté na prodej. A jeho cena neustále stoupá. Nyní realitní kancelář očekává, že rekordní sumu 3 miliony dolarů (cca 65 milionů korun) mezi sebou vyberou příznivci dosluhujícího amerického prezidenta, aby mu jej mohla předat jako dar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přispějte na koupi rodného domu Donalda Trumpa, vybízí makléřVideo: Reuters

 
Článek

Rodný dům Donalda Trumpa je možné objevit v klidné čtvrti Jamaica Estates, jež se může chlubit hezkým anglickým parkem a zástavbou v tudorovském stylu. Běžná prodejní cena srovnatelných realit v okolí činí podle zjištění agentury Reuters 1,3 milionu dolarů, tedy něco mírně přes 27 milionů korun.

Rodný dům dosluhujícího amerického prezidenta postavil v roce 1940 jeho otec, Fred Trump a Donald se do něj narodil po šesti letech. Dlouho v něm ale ve skutečnosti nepobyl, neboť už o čtyři léta později se rodina přestěhovala do velkého sídla s 23 pokoji postaveného na dvojici pozemků v nedalekém sousedství.

Nemovitost se v souvislosti se zvolením Donalda Trumpa prezidentem Spojených států stala předmětem spekulací, a proto se třikrát objevila na trhu k prodeji. Nyní je za poslední čtyři roky k dispozici počtvrté. Není však ale určena konkrétnímu zájemci, který by v domě sám bydlel, nebo s ním dále spekuloval.

Realitní kancelář Paramount Realty, která prodej domu v posledních třech letech zprostředkovávala, má nyní od posledního majitele, jenž je znám jako Trump Birth House LLC (Trumpův rodný dům), jiný úkol – vybrat na něj 3 miliony, aby jej pak bylo možné dosluhujícímu prezidentovi věnovat jako dar.

Máte rádi svého prezidenta? Kupte mu dům!

A realitní kancelář se pustila do díla. Rozjela kampaň na webu GoFundMe a její ředitel Misha Haghani hlásá: „Máte rádi Trumpa? Poděkujte prezidentovi přispěním na tuto kampaň a podpořte koupi jeho rodného domu na jeho počest! Co se s historickou nemovitostí stane, je na něm!”

Prezident dům může věnovat na charitu, případně proměnit v prezidentskou knihovnu, muzeum, nebo historické místo národního významu.

„Lze očekávat, že tři miliony lidí zaplatí dolar, nebo milion lidí zaplatí tři dolary, případně že 300 tisíc lidí zaplatí deset dolarů, než že se najde jeden člověk, který by zaplatil tři miliony,” říká v rozhovoru pro Reuters Haghani.

S jistým překvapením autoři kampaně zjišťují, že do sbírky na Trumpův dům přispívají dokonce i jeho odpůrci. V praxi to vypadá tak, že přispějí, ale v komentáři si k tomu řeknou své.

Prohlédněte si dům, kde vyrůstal Joe Biden, kandidát na prezidenta USA

Tipy a trendy

Tři miliony jsou moc

Zvýšený zájem o dům v Jamaica Estates nesdílejí ovšem okolní sousedé. Už několik let jim klepou na dveře lidé s dotazy na rodný dům prezidenta Trumpa. Mnozí nevěří svým uším, když slyší, že částka, kterou chce nyní realitní kancelář v rámci kampaně sehnat, se vyšplhala už na 3 miliony dolarů.

„Je to příliš. Ale pro mě je to vlastně dobře, protože bydlím v sousedství. A to znamená, že všechny domy teď budou o něco dražší a já z toho budu mít užitek,” říká 61letá Fakhertag Obeidová.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Sám Haghani doufá, že tentokrát prodává dům už naposled. „Už žádný horký brambor a jeho přehazování sem a tam, tam a sem a zase znovu a znovu. Přitom se s tím dá tolik dělat,” hodnotí možnosti domu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám