Hlavní obsah

Zlínský kraj plánuje do února 2025 pořízení 58 elektromobilů a 57 nabíječek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj plánuje nejpozději do února 2025 pořídit 58 vozů na elektrický pohon a 57 nabíječek. Sloužit budou krajskému úřadu a krajským příspěvkovým organizacím. Veřejná zakázka na jejich pořízení aktuálně probíhá, uvedl v dnešní tiskové zprávě náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS). Předpokládaná hodnota zakázky je téměř 48,6 milionu korun bez DPH.

Foto: Škoda

Ilustrační foto

Článek

Hejtmanství podle náměstka obmění přibližně čtvrtinu z celkového počtu vozů, které vlastní kraj a jeho organizace. „Elektromobily nahradí většinu vozů, které se vyřazují. Týkat se to bude například 23 vozů, které jsou starší 18 let. Takto stará auta jsou neekologická a neekonomická,“ uvedl Traub.

První elektromobily pořídil Zlínský kraj pro sociální služby. V úterý si nové auto s elektrickým pohonem, které je speciálně upraveno pro převoz klientů upoutaných na invalidní vozík, převzali zástupci Sociálních služeb Vsetín. Ford E-Transit v hodnotě přesahující 2,1 milionu korun kraj zakoupil s využitím evropské dotace přes 1,5 milionu korun.

Nový elektromobil využijí domovy pro osoby se zdravotním postižením ve Valašském Meziříčí a v Zašové na Vsetínsku. „V příspěvkových organizacích Zlínského kraje postupně obměňujeme vozový park, mnohde jezdí auta třeba 15 let stará, jejich provoz a opravy jsou nákladné. Proto jsme se rozhodli je obměnit za elektromobily. Ty jsou pro provoz v převážně městském prostředí velmi výhodné. Sníží místní emise, uspoří pohonné hmoty a také náklady za opravy starých aut,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Auto doplní vozový park příspěvkové organizace, do kterého v letošním prvním pololetí přibyly tři elektrické vozy značky Hyundai Kona celkem za více než 2,4 milionu korun. Z toho 2,2 milionu pokryla evropská dotace.

Projekt pojmenovaný EKO auta pro sociální služby Zlínského kraje je spolufinancován Evropskou unií jako její reakce na pandemii covidu-19. „V rámci tohoto projektu bude v listopadu dodáno ještě jedno elektroauto, a to Fiat E-Scudo pro Centrum Áčko Valašské Meziříčí,“ uvedl Vladimír Dostálek z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů. Hejtmanství tedy prostřednictvím projektu pořídí pět elektromobilů.

Od ledna jen elektromobily. Volkswagen v Norsku končí s prodejem aut se spalovacími motory

AutoMoto

Z čínské ofenzivy chceme těžit, říká šéf Stellantisu a kupuje pětinový podíl v tamní automobilce

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám