Hlavní obsah

Od ledna jen elektromobily. Volkswagen v Norsku končí s prodejem aut se spalovacími motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norské zastoupení Volkswagenu plní svůj záměr zveřejněný již před rokem. Od začátku roku 2024 nebude prodávat žádné vozy se spalovacím motorem.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 po faceliftu (ilustrační foto)

Článek

Modely Volkswagenu prodávané v Norsku dováží společnost Møller Mobility Group, která oznámila, že v prosinci přijme poslední objednávku na osobní volkswagen se spalovacím motorem. Konkrétně půjde o hatchback Golf, který spolu s crossoverem T-Roc zůstal letos v nabídce jako poslední spalovací model.

Elektrická a plug-in hybridní vozidla tvořila v září 93 % všech prodejů nových osobních vozů, přičemž drtivou většinu tvořily čisté elektromobily. Samotný Volkswagen prodal v Norsku za posledních 10 let 102 000 elektromobilů.

Nejprodávanějším elektromobilem v Norsku zůstává Tesla Model Y s přibližně 20 202 prodanými kusy v tomto roce. Druhý je Volkswagen ID.4 s prodejem 5832 vozů, čímž je mírně před dalším produktem koncernu VW, Škodou Enyaq s 4730 kusy. Mezi další elektrické volkswageny nabízené v Norsku patří ID.3 s 2788 vozy, nový ID. Buzz Cargo s 2624 prodanými kusy a ID. Buzz Pro a ID.5 s letošním prodejem 1372 a 1228 vozů.

Norský dovozce VW se připravuje na plný přechod do elektromobilní nabídky delší dobu. Již před třemi lety uvedl, že bude schopen postupně vyřadit všechny spalovací modely do konce roku 2023, což loni blíže upřesnil.

Z blízké konkurence stejný krok na začátku letošního roku učinilo zastoupení Hyundai. Růstu poptávky po elektromobilech v Norsku napomáhá skutečnost, že norská vláda je vylučuje z daní uvalených na vozy se spalovacími motory.

Hyundai už v Norsku prodává jen elektromobily

AutoMoto

Test Volkswagenu ID. Buzz: Festival dobré nálady

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám