Hlavní obsah

Vyrobil chodící auto. Rus ho označil za úspěch, i když daleko nedošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je dobrý nápad autu namontovat mechanické nohy místo kol? Objektivně ne, protože jinak by všechna auta na světě už dávno měla nohy, a nikoliv kola, ale v Rusku se rozhodli to přesto vyzkoušet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruský youtubový kanál Garage54 je nesmírně populární svými šílenými nápady s auty. Některé fungují lépe, jako třeba domácí výroba terénních pneumatik, u jiných je deklarovaný úspěch diskutabilní. Do té druhé skupiny patří i čerstvý pokus se starou ladou na mechanických nohou místo kol.

Mechanickou práci tentokrát delegovali na autory jiného, podobně zaměřeného kanálu s názvem Workroom Siberia. Ti totiž už měli s konverzí standardních kol na nohy jisté zkušenosti a očividně také počítačové programy a strojní řezačku na to, aby součástky vyrobili s dostatečnou přesností.

Princip mechanismu je v jádru jednoduchý - na starý plechový disk kola mechanici přivařili kliku, která otáčí pákovým mechanismem, na jehož druhém konci jsou dvě nohy. Na nich bude auto teoreticky pochodovat vpřed nebo vzad.

Rus protestuje proti odstranění sochy Koněva růžovou octavií

AutoMoto

Aby nohy držely na místě, museli jim autoři vyrobit poměrně mohutnou konstrukci okolo původní zadní nápravy auta. A aby se pohybovaly vždy stejně, zavařili zadní diferenciál a napevno tak spojili poloosy k sobě.

Fungovalo to? Auto se pohybovalo, to ano, ale že by se to dalo označit za úspěch, se na rozdíl od moderátora kanálu Garage54 nedomníváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Na den řidičem kamazu v pískovně

Vypadá jako vcelku moderní náklaďák, ale vyrábí se čtvrt století. A když do něj sednete, napadne vás, že spousta nápadů je ještě mnohem starších. KamAZ-65115...

Výběr článků

Načítám