Hlavní obsah

Rus protestuje proti odstranění sochy Koněva růžovou octavií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský youtuber natřel octavii růžovou barvou a postavil ji hned vedle pomníku sovětským tankistům. Protestuje tak proti odstranění sochy maršála Koněva. Češi podle něj zneucťují svatyně; vadí mu i růžová barva na smíchovském tanku a jeho odstranění z čestného místa v centru Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku v Praze 6 – Bubenči.

Článek

Odstranění sochy maršála Koněva v pražské Bubenči zvedlo ze židle mnoho lidí, od politiků na různých úrovních přes některé občany až k ruskému youtuberovi, jehož kanál se jmenuje Army Volga.

Video začíná slovy, že smíchovský tank, který stál na dnešním náměstí Kinských na pražském Smíchově v letech 1945–1991 a v dubnu 1991 ho umělec David Černý natřel růžovou barvou, není hračka. Mladý Rus, stojící před tankem T-34 v ruském Saratově, se ptá, jak je možné, že je tento pomník tankistům už třicet let natřen na růžovo.

Pokračuje, že jestli někdo stojí o vrácení sochy maršála Koněva, měl by vrátit i pomník tankistům, protože Koněv a tankisté jedno jsou. Podivuje se nad tím, že „bratři Čechové“ zneucťují svatyně, a pokračuje, že když Česko vrátí smíchovský tank a sochu Koněva, budou v Rusku uschovány. A pokud je Česko později bude chtít zpět, dostane je.

Hřibův výrok o příjezdu Rudé armády do svobodné Prahy? V zásadě správný, říkají historici

Historie

Youtuber poté vzdává hold sovětským tankistům druhé světové války položením karafiátů k saratovskému pomníku. A v tu chvíli dává lépe nahlédnout na svou protestní kreaci – Škodu Octavia natřenou růžovou barvou včetně světel, masky chladiče a poklic kol.

Stíhání kvůli soše Koněva je nepřípustné. MZV se ostře ohradilo vůči Rusku

Domácí

Na autora videa i protestní růžovou octavii si udělá jistě každý názor sám. Je ale zajímavé si pročíst komentáře pod videem. Někteří souhlasí; jeden dokonce říká, že jeho bratr vyveze ze stodoly starou rozpadlou motorku Jawa, polije ji růžovou barvou a nechá před vraty, aby na ni močily kočky. Další píše, že od Čechů a dalších rusofobů to je nechutné.

Jiný ale připomíná, že Sovětský svaz sice bojoval proti nacistům jako téměř všichni ostatní, ale na rozdíl od ostatních toho zneužil pro vlastní mocenské zájmy. Další píše, že to, co v Československu několik dalších desetiletí po konci druhé světové války následovalo, „nelze nazvat sladkým životem osvobozených“ a že občané státu mají právo si určit, kdo je útočník či okupant a kdo osvoboditel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám