Hlavní obsah

Rus si doma vyrobil terénní pneumatiky. Fungovaly úžasně

Chcete lepší trakci v terénu, ale nechcete dávat desetitisíce za pořádné pneumatiky? Rus to zkusil obejít výrobou vlastních „traktorů” ze starého klínového řemene a nutno říci, že se značným úspěchem.

Foto: Nokian

Terénní pneumatiky v blátě spoléhají zejména na svůj vzorek. Na ilustračním snímku pneumatika Nokian Rockproof na Fordu F-150

Článek

Kdo jezdí do terénu, jistě ví, že ty správné pneumatiky jsou obrovskou pomocí na štěrku, v hlíně, ale i v blátě. A pokud jste se po nich dívali v obchodech, zjistili jste, že kvalitní terénní pneumatiky nejsou zrovna levné. Rus z kanálu Garage54 na Youtube se tento problém pokusil vyřešit po svém – na obyčejné ojeté silniční gumy přišrouboval kusy klínového řemene. Doslova.

Na sjetém běhounu staré pneumatiky vznikl nový šípovitý vzorek, doplněný o matky šroubů, které slouží k upevnění kusů řemene. Takže tu máme pneumatiku s extrémně hrubým „dezénem” a ještě s „hřeby” – není možné, aby něco takového v terénu nefungovalo.

Pneumatiky nejsou všechno aneb Co s autem před zimou

AutoMoto

Výzkumníci vnitřek gumy vybavili půlkou duše, aby se uvnitř udržel vzduch, nazuli pneumatiku na disk – a vyrazili do lesa. Tam upravená kola nasadili na zadní nápravu staré Lady a vyrazili do bláta.

„Tyhle pneumatiky mají trakce spoustu,” slyšíme ve videu. Samozřejmě, standardně v obchodech dostupné terénní pneumatiky těží zejména z velmi hrubého vzorku. Problém nastane až ve chvíli, kdy Lada „sedne na břicho” v jednom z větších výmolů v čase 7:37.

Škoda poodhaluje interiér nové Octavie, designové skici potvrzují nejen zvláštní volant

AutoMoto

Samozřejmě nelze doporučit, aby člověk takovouhle výrobu pneumatik zkoušel. Ale pokud už se do toho pustíte, hlavně s nimi nejezděte po silnici, nasaďte je až mimo asfalt. V Česku nejsou povolené ani homologované pneumatiky s hřeby, natož tohle. A nejezděte lidem po čerstvě osetých polích a neposečených loukách – a obecně se držte v legálních offroad areálech, kterých je v Česku docela dost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám