Hlavní obsah

Volkswagen přestane prodávat svůj první speciální model pro čínský trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř čtyřech úspěšných dekádách míří do důchodu oblíbený sedan Volkswagen Santana, první samostatný model německé automobilky určený pro čínský trh. S odvoláním na zdroje blízké automobilce to napsal server Automotive News. Spolu se santanou končí i model tharu nebo místní Škoda Rapid.

Foto: Volkswagen

Poslední Volkswagen Santana

Článek

Server Automotive News cituje informace z uniklých vládních dokumentů. Dle nich má být patrné, že v Číně se, podobně jako na celém světě, staly obrovsky populární SUV, které pomalu tradiční sedany vytlačují z trhu. Volkswagen Santana se přitom prodával už od roku 1983, tedy dlouhých 38 let.

Další nová Škoda, na kterou nedosáhneme. Čínský Rapid prošel modernizací

AutoMoto

V současné době se santana stále vyrábí, většina jeho dílů pak pochází přímo z Číny a montují se v závodě ve městě Yizheng, kde továrnu vlastní Volkswagen a čínská automobilka SAIC Motors. Továrna dokáže vyrobit 224 tisíc aut ročně, nicméně poptávka po SUV je tak vysoká, že santana kapacitu nenaplňuje.

Volkswagen stále oficiálně nepotvrdil, že santana v Číně končí. Vedení nicméně v nedávném prohlášení nepřímo naznačilo, že se sedany se v Číně už příliš nepočítá. „Preference zákazníků se postupně přesouvají od spalovacích aut s karoserií sedan k elektromobilům a SUV,“ uvedlo vedení VW pro agenturu Reuters.

Volkswagen chce u Wolfsburgu postavit továrnu na luxusní elektromobily

AutoMoto

Volkswagen Santana je dodnes považován za nejdůležitější model Volkswagenu v Asii. Auto se totiž v Číně stalo jakýmsi symbolem i svědkem obrovského hospodářského růstu v 90. letech, který v této, dnes už světové velmoci, stále trvá. Německá automobilka za šestatřicet let prodala v Číně šest milionů kusů santany. Ta pak vznikla na základech Volkswagenu Passat B2 a na tomto podvozku se držela první čtyři generace.

Foto: Volkswagen

Čínský Volkswagen Santana z roku 1986

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám