Hlavní obsah

Za volantem nového Volkswagenu Multivan: Opravdu osobní dodávka

Volkswagen Multivan byl dosud nejkomfortnější verzí „téčka“, nejznámějšího pod obchodním označením Transporter. To se nyní mění – multivan je v nové generaci samostatný model, zcela oddělený technikou a hlavně komfortem na palubě. O parník se přiblížil třídě MPV, ale to, co mě na řízení „téček“ vždycky bavilo, tedy pozice za volantem, téměř beze změny zůstává.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Za volantem nového Volkswagenu Multivan

Článek

Rád řídím dodávky a rád řídím Volkswagen T6.1. Baví mě, jak sedím vysoko a vpředu, skoro nad přední nápravou. Takže jsem měl z nového multivanu, který se představil zjara tohoto roku a naživo se nám ukázal na mnichovském autosalonu, trochu obavu. Je totiž založený na platformě MQB s cílem z něj udělat víc osobní auto než dodávku.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Za volantem nového Volkswagenu Multivan

Novinku jsme vyzkoušeli v Německu. Volkswagen připravil plug-in hybrid a dvě benzínové verze; vznětový motor v nabídce bude, ale až od příštího roku. Prozatím je multivan k mání s 218k plug-in hybridním ústrojím a dvěma zážehovými čtyřválci o objemu 1,5 a 2,0 litru s výkony 150, resp. 204 koní.

Nová modulární platforma není úplně přesně ta, na které jezdí třeba golf. Bylo třeba ji zvětšit a upravit; rozdíly jsou např. v tom, že baterie plug-in hybridního ústrojí je zhruba uprostřed auta pod podlahou – má 10,4 kWh využitelné kapacity – a palivová nádrž je o kus dál, před zadní nápravou. To taky znamená, že její plnicí hrdlo už není za levými předními dveřmi, ale nad levým zadním kolem. Nabíjecí zásuvka je naopak nad pravým předním kolem.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nabíjí se vpravo vpředu, tankuje se vlevo vzadu. „Energetic“ označuje jeden z paketů výbavy.

Důraz byl kladen také na co nejlépe využitelný prostor v interiéru, takže zadní náprava má nezávislé zavěšení kol pomocí ramen se šikmou osou kývání, ovšem s tlumiči pérování mimo pružiny. Přední náprava je klasický McPherson, používaný u drtivé většiny současných osobních aut s motorem napříč před přední nápravou.

Čtyřkolka bude, ale elektrická

U všech aktuálně nabízených verzí motor pohání přední kola. Klasická mechanická čtyřkolka v plánu není, plug-in hybrid ovšem dostane „elektro-čtyřkolku“ – zadní kola bude pohánět elektromotor. Zda tato verze v režimu čistě elektrické jízdy bude pohánět primárně zadní kola, není zatím známo, ale jeví se to jako pravděpodobné.

Foto: Volkswagen

Pohonné ústrojí nového plug-in hybridního Volkswagenu Multivan

Elektromotor je nyní součástí dvouspojkové převodovky DQ400E a ta při jízdě na elektřinu řadí, jako bych jel na benzín, což znamená ztráty energie. Pohonem primárně zadních kol u elektro-čtyřkolky, kde můžeme u zadního elektromotoru očekávat jednostupňový reduktor jako v elektromobilech, by tyto ztráty byly eliminovány.

Odtržením multivanu od užitkových verzí Transporter a Caravelle a obytné Californie vzniká úplně nový model, což také vznáší otázku nad budoucností skutečného „téčka“, tedy aktuálně T6.1. Multivan není jejich příští generace, ta na sebe nechá ještě tři, čtyři roky čekat, a hlavně, vznikne ve spolupráci s Fordem.
Tedy, tak mi odpověděli zástupci automobilky na otázku. Jestli příští transporter bude vlastně transit s jinými logy. Jak to s tou spoluprací bude vypadat, uvidíme, ovšem nedávno představený Ford Tourneo Connect, který je Volkswagenem Caddy s jinou přední maskou, dává poměrně jasnou představu.

Dost ale technických spekulací – jdeme jezdit. Jako první sedám do krátké, tedy 497 cm dlouhé verze s plug-in hybridním ústrojím. Jako každé, i ono jezdí v prvé řadě na elektřinu, a až když ta nestačí – vybije se baterie nebo řidič zrychlí nad 140 km/h – spíná spalovací motor.

Foto: Volkswagen

Za volantem nového Volkswagenu Multivan

Do takového režimu se dostávám záhy, když míjím „svůj“ dálniční sjezd a o pár metrů později taky symbol automobilistovy svobody – značku rušící veškerá omezení rychlosti. Plyn jde na podlahu a já záhy zjišťuji, že skutečná nejvyšší rychlost této verze je 207 km/h dle tachometru a 198 km/h dle GPS. A také, že multivan v těchto rychlostech není neklidný ani od podvozku, ani z důvodu aerodynamiky.

Na té vývojáři řádně pracovali, protože pro co nejnižší spotřebu paliva je klíčový odpor vzduchu. Proto má multivan na zádi spoilery kolem okna pátých dveří a také proto je o nějakých 7 cm nižší než dřív. Výška jen lehce přes 1,9 m ale má ještě jeden důvod – takhle se vůz vejde i do parkovacích domů na jihu Evropy, kde je tento limit běžný.

Foto: Volkswagen

Je nižší kvůli aerodynamice i parkovacím domům.

Aerodynamika je také důvodem více skloněného čelního skla, které si vynutilo malá okénka ve dvojitých A-sloupcích. Měl jsem strach, jak bude přes toto řešení vidět do levotočivých zatáček, ovšem zbytečně. Výhled je omezený, ale ne tak, aby to něčemu zásadně vadilo, pokud se umíte trochu přizpůsobit.

Komfort osobního auta

Další a větší obavu jsem nakousl už na začátku – zda se bude s multivanem jezdit pořád jako s dodávkou, anebo jako s velkým MPV, když právě tím spíš je. Pozice za volantem je o kus dál vzadu a níž, takže pocit, že sedím na přední nápravě, který mám tak rád na T6.1, se téměř vytratil.

Přesto se multivan řídí skoro jako dodávka – v dobrém slova smyslu. Je jasně znát, že řídím velké auto, že ho mám za sebou pořádný kus.

Foto: Volkswagen

Posez za volantem je pořád „dodávkový“.

I tak se s přechodem na platformu MQB multivan dost zásadně přiblížil osobním autům, a to v jednom veledůležitém aspektu – je oproti minulé generaci nesrovnatelně tišší co do hluku od kol a podvozku. Jak jsem dosud ohrnoval nos nad jeho použitím jako osobní auto, protože to prostě byla užitková krabice plná sedaček a bylo to slyšet a cítit, tady k tomu nemám žádný důvod.

Nový Volkswagen Multivan naživo: Osobní dodávka pokročila do moderní doby

AutoMoto

Stejně výborné je sladění 150k zážehové čtrnáctistovky a 115k elektromotoru spolu se šestistupňovou dvouspojkou. Neexistuje škubání při přechodu mezi pohony či při rekuperaci, spouštění spalovacího motoru je dokonale hladké a celé pohonné ústrojí je výtečně odhlučněno.

Díky mocnému točivému momentu elektromotoru od nulových otáček jsou rozjezdy svižné a ani s převodovkou v režimu D nevnímám problém s nějakým podtáčením motoru nebo s tím, že bych musel po sešlápnutí plynu na něco čekat. Elektromotor všechno řeší.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Přední sedačky jsou velmi povedené.

Druhý kousek, do nějž sedám, je delší verze – to znamená 20 cm navíc na zadním převisu, rozvor náprav je stejných 3124 mm – s dvoulitrovým TSI o výkonu 204 koní. Jízda s ním je samozřejmě trochu jiná, nemá tak mocný odpich v nízkých rychlostech, ale zase mu víc sedí jízda rychlostmi vyššími.

Převodovku mám téměř permanentně v režimu S, neboť tak drží příjemnější otáčky motoru a reakce auta na sešlápnutí plynu je brysknější. Na škubání opět zapomeňte, i rozjezdy jsou hladké a svižné.

Samozřejmě ale ani jedna verze není na nějaké sportování. Jsou tu jízdní režimy, jejichž změna upraví i podvozek a je znát, ale na řezání zatáček to opravdu není. Přesto nemám dojem, že do zatáček musím brzdit tolik jako u T6.1, protože sedím níž a dál od předních kol.

Než jsem tenhle kousek vrátil, setmělo se a já tak měl příležitost vyzkoušet příplatkové světlomety s technologií LED Matrix. Není co bych jí vytknul – světla fungují bez chyby a téměř tak dobře, jako u modernizovaného tiguanu.

Na okolní provoz reagují rychle a přesně, dokážou „vystínit“ víc než jedno auto před sebou, aniž by se vypnuly, a „odskok“ potkávacích světel doprava nahoru je řešen jejich pixely, takže se natáčí podle volantu. Volkswagen říká těmto světlům IQ.Light a i v potkávacím režimu reagují např. na to, jestli jedu po klikaté silnici v dešti nebo po dálnici.

Foto: Volkswagen

Připlatit za matrixy s názvem IQ.Light stojí za to.

Zabýval jsem se i spotřebou, třebaže na podobných prezentacích se nejezdí zrovna „na spotřebu“. Svižná jízda v plug-in hybridu spolu s onou zkouškou maximálky znamená číslo 6,6 l/100 km na displeji a poklesu nabití baterie z 88 na 7 %. Dvoulitrovým benzínem jsem jezdil v kopcích, po dálnici nikoliv, a displej ukázal 10,3 l/100 km.

Interiér udělal velký pokrok

Protože nebude palubní desku sdílet s užitkovými variantami, které musí být co nejlevnější, vývojáři se mohli v interiéru multivanu trochu rozmáchnout. Její horní část působí plovoucím dojmem a je od té dolní – alespoň v dobře vybaveném testovacím kousku – oddělená pásem ambientního osvětlení. To je ostatně spolu s dekorací – těch je na výběr několik – i na všech čtyřech bočních dveřích.

Foto: Volkswagen

Variabilita interiéru je ohromná. Např. tu středovou konzoli lze posunout až mezi přední sedačky a je možné i odmontovat loketní opěrky na sedačkách, např. pokud byste do třetí řady chtěli přidat ještě jednu sedačku doprostřed. Pohodlností ale zadní sedačky na ty přední ani zdaleka nedosahují.

Velkou pochvalu zaslouží přední sedačky, které jsou pohodlné, všemožně nastavitelné, mají velmi příjemný potah a slušné boční vedení. Rychle si ale všímám zásadního opomenutí – na A-sloupcích nejsou madla jako u T6.1, což činí nastupování za volant zbytečně obtížnějším. U předních sedaček je k mání i ventilace, téměř všechny ostatní – všechny kromě prostřední sedačky ve třetí řadě sedadel – mohou mít vyhřívání.

Té zadní prostřední lze sklopit opěradlo a vytvořit tak loketní opěrku pro krajní pasažéry s držáky nápojů, anebo sem můžete po kolejnicích posunout konzoli s držáky a výsuvnými stolečky – a tuto sedačku třeba vymontovat.

Variabilita interiéru je opravdu pozoruhodná, onu konzoli jde přetáhnout až dopředu, napadá mě i možnost koupit ještě jednu takovou konzoli a mít jednu mezi předními sedačkami, druhou mezi prostředními a vzadu využívat té sklopené prostřední sedačky… Zkrátka, pro přepravu lidí tady je možností spousta.

Přesto tu jsou nějaká omezení. Chcete-li sedačky v druhé řadě otočné, je třeba je specifikovat při koupi, protože ony pak dostanou vlastní bezpečnostní pásy. Nejsou-li takto naspecifikovány, používají pásy v C-sloupcích a otočit je sice lze, ale nelze tak jezdit, neb jejich pasažéři se nemohou připoutat. Kuriózní však je, že i s otočnými sedačkami pásy v C-sloupcích zůstávají.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Takhle velký je kufr prodloužené verze, když se 184 cm výšky nastavím sedadla všech tří řad, abych se pohodlně vešel „za sebe“. Šest menších kufrů tu naskládáte bez problému. Jen je škoda, že plato má dvě pozice – tuhle a vodorovnou – a nejde ho např. zvednout na úroveň bočních oken.

Dalším limitem je velikost zavazadelníku. V delší verzi jsem zkusil posunout pravou přední, pravou prostřední a pravou zadní sedačku dopředu – ve druhé a třetí řadě jsou sedačky posuvné individuálně a téměř libovolně – tak, abych se tak akorát vešel za sebe. Pak jsem třetí řadu srovnal a výsledkem je kufr, který neurazí, ale rozhodně ani nenadchne. Vždy to samozřejmě bude o kompromisu mezi prostorem pro zavazadla a pro posádku, jak je u aut s posuvnými sedačkami běžné.

Povedené obří MPV

Cílem vývoje nového multivanu bylo přiblížit ho osobním autům a udělat komfortnějším pro lidi. Oboje se podařilo beze zbytku – a bez daně v podobě ztráty pocitu z řízení jako u dodávky. Je to vážně povedené velké osobní auto a kdokoliv si ho koupí, ať pro rodinu, nebo jako taxík, bude nadmíru spokojen.

Volkswagen Multivan L1 eHybrid Energetic
Spalovací motor:1395 ccm, řadový zážehový čtyřválec, turbodmychadlo
Max. výkon spalovacího motoru:110 kW (150 k)
Max. výkon elektromotoru:85 kW (115 k)
Max. kombinovaný výkon/točivý moment:160 kW (218 k)/350 N.m
Baterie:Li-Ion, 13 kWh maximální kapacita, 10,4 kWh využitelná kapacita
Dobíjení:5 h (2,3 kW AC, kabel do domácí 230V/10A zásuvky)
3 h 40 min (3,6 kW AC, kabel Mennekes)
Dojezd na plné nabití (NEDC):58-60 km
Převodovka:šestistupňová dvouspojková s integrovaným elektromotorem
0-100 km/h:11,6 s
Nejvyšší rychlost:190 km/h (140 km/h při jízdě pouze na elektřinu)
Průměrná spotřeba (NEDC):1,5 l/100 km + 14,6 kWh/100 km
Provozní/maximální hmotnost:2120/2750 kg
Délka x šířka x výška:4973 × 1941 × 1907 mm
Objem a rozměry zavazadelníku:469 l (za třetí řadou sedadel po střechu), 461 × 1665 mm
1850 l (za druhou řadou sedadel po střechu), 1316 × 1665 mm
3710 l (za první řadou sedadel po střechu), 2425 × 1665 mm
Poháněná náprava:přední
Základní cena modelu:1 202 103 Kč (Multivan L1 1,5 TSI 150 k)
Základní cena testované verze:zatím neoznámena
Volkswagen Multivan L2 2,0 TSI Style
Motor:1984 ccm, řadový zážehový čtyřválec, turbodmychadlo
Max. výkon:150 kW (204 k) při 5000-6500 ot./min
Max. točivý moment:320 Nm při 1600–4300 ot./min
Převodovka:sedmistupňová dvouspojková
0–100 km/h:9,4 s
Nejvyšší rychlost:200 km/h
Průměrná spotřeba (NEDC):7,7 l/100 km
Pohotovostní/nejvyšší hmotnost:2024/2850 kg
Délka x šířka x výška:5173 × 1941 × 1907 mm
Objem a rozměry zavazadelníku:763 l (za třetí řadou sedadel po střechu), 661 × 1665 mm
2180 l (za druhou řadou sedadel po střechu), 1516 × 1665 mm
4053 l (za první řadou sedadel po střechu), 2625 × 1665 mm
Poháněná náprava:přední
Základní cena modelu:1 202 103 Kč (Multivan L1 1,5 TSI 150 k)
Základní cena testované verze:zatím neoznámena

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám