Hlavní obsah

Vodík je budoucností i vytrvalostních závodů, věří Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota v rámci prestižního závodu Le Mans ve Francii představila nový koncepční závodní vůz GR H2 Racing Concept. Vůz, jehož zatím neznámý spalovací motor spotřebovává vodík, veřejnosti představil osobně Akio Tojoda, předseda správní rady Toyoty.

Foto: Toyota

Toyota GR H2 Racing Concept

Článek

Vodík představuje pro Toyotu budoucnost, o čemž jsme se už měli několikrát šanci sami přesvědčit. Jako jedna z mála automobilek například nabízí sériově vyráběný vodíkový sedan Mirai a nyní v Le Mans představila nový vodíkový závodní koncept GR H2 Racing Concept.

Na poli vodíkového závodění ovšem Toyota není prvně, protože firma už nabízí závodní Corollu, která se účastní několika vytrvalostních seriálů v Asii. Novinka představená ve Francii je ovšem úplně novým typem vodíkového závoďáků, který je určený právě pro Le Mans a podobné vytrvalostní závody.

Vůz, jenž fanouškům představil Akio Tojoda, je reakcí na to, že autoklub ACO, který závody Le Mans pořádá, rozhodl o zavedení možnosti účastnit se kategorie vodíkových aut i pro vozy se spalovacími motory na vodík. Je tak otázkou, zda se k Toyotě ještě připojí i další výrobci.

Automobilka o voze zatím nezveřejnila téměř žádné technické podrobnosti, víme jen, že auto je široké přes dva metry, na délku měří 5,1 metru a pod kapotou má jednotku spalující vodík a přidruženou hybridní soustavu. Do ostrého nasazení má nastoupit za tři roky spolu s otevřením zmíněné kategorie pro auta na vodík.

„Neinvestoval bych do této technologie, kdybych si nemyslel, že s ní můžeme vyhrát. Vodík není jen o nulových emisích, ale je skutečně vzrušující technologií,“ cituje britský web Autocar Akia Tojodu. „Na cestu za uhlíkovou neutralitou se vydáme se všemi technologiemi, (…) vodík je jednou z nich,“ dodal Tojoda.

Toyota vzdává hold stému výročí 24h Le Mans upraveným hybridem

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám