Hlavní obsah

V Itálii a Francii je dražší benzín než v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi, kteří se nyní chystají vyjet autem na dovolenou do Itálie či Francie, musí počítat s podstatně vyššími cenami pohonných hmot. V Itálii si za litr benzínu připlatí v průměru o zhruba osm korun více než v Česku. Levnější pohonné hmoty jsou naopak v Chorvatsku. Vyplývá to z aktuálních údajů německého autoklubu ADAC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ceny pohonných hmot letos po většinu roku rostly, v Česku a některých dalších zemích překonaly historická maxima. V druhém čtvrtletí přišlo mírné zlevnění, ale nyní jdou ceny kvůli drahé ropě opět nahoru.

Z tradičních dovolenkových destinací, kam Češi v létě míří autem, jsou nyní nejdražší pohonné hmoty v Itálii. Litr benzínu se tam prodává v průměru za 1,76 eura, tedy více než 45 korun. Nafta stojí více než 42 Kč/l. Drahé pohonné hmoty čekají motoristy také ve Francii, litr benzínu stojí v průměru kolem 40 korun, nafta se prodává za skoro 38 korun. Podobné ceny jsou také v Německu.

Naopak levněji natankují motoristé v Chorvatsku, kde benzín stojí v průměru 34,54 Kč/l a nafta 32,22 Kč/l. Slovinsko má pohonné hmoty mírně dražší. Levnější než v Česku jsou benzín a nafta ve všech zemích západního Balkánu.

V Česku v průměru za bezmála 37 korun

V ČR nyní stojí benzín Natural 95 v průměru 36,87 korun za litr. Za naftu platí motoristé 36,18 Kč/l. Mírně levnější jsou pohonné hmoty ve Španělsku, naopak o zhruba dvě až tři koruny jsou benzín a nafta dražší ve Švýcarsku.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum by se v tomto týdnu růst tuzemských cen pohonných hmot mohl zastavit. Souvisí to se silnějším kurzem koruny vůči zahraničním měnám. Dlouhodobě ale odborníci výrazné zlevňování pohonných hmot nečekají.

Reklama

Výběr článků

Načítám