Hlavní obsah

Teslu trápí stávkující odboráři ve Švédsku, nové vozy kvůli nim nemohou do provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rozsáhlé stávce ve Švédsku se přidalo devět odborových organizací. Kvůli protestu zaměstnanců pošty, která rozesílá registrační značky, nemohou nové vozy Tesla na silnice.

Foto: Tesla

Showroom automobilky Tesla

Článek

Automobilka Tesla čelí ve Švédsku rozsáhlé stávce, do které se podle ČTK během čtyř týdnů zapojilo devět odborových svazů. Jako první začali 27. října stávkovat zaměstnanci sdružení v odborové organizaci IF Metall, ostatní se přidali na jejich podporu.

Práci spojenou s Teslou tak odmítají odvádět dělníci v docích, popeláři, elektrikáři nebo pošťáci. Právě jejich protest pak rozzlobil i šéfa automobilky Elona Muska, který ho na své sociální síti X komentoval slovy: „To je šílené.“

Stávka na poštách totiž brání švédskému dopravnímu úřadu v doručování poznávacích značek k novým vozům, přičemž předpisy nedovolují jiné doručení než právě poštou. Žádné nové vozy Tesla tak nyní nemohou ve Švédsku do provozu.

Hlavní zprostředkovatel mezi znesvářenými stranami pro švédský hospodářský deník Dagens industri uvedl, že dceřiná společnost Tesly ve Švédsku má „nulový manévrovací prostor“ pro podepsání jakékoli dohody s odbory. Údajně je to „na příkaz přímo od Elona Muska“.

Nejprodávanější auto v Evropě? O korunu se přetahuje Dacia a Tesla

AutoMoto

Tesla plánuje v Německu vyrábět elektromobil za 600 tisíc

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám