Hlavní obsah

Tesla začala v Německu vyrábět vozy pro Indii, chystá se na čtvrtý největší trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla začala ve svém závodě v Německu vyrábět vozy s pravostranným řízením, které bude později v tomto roce vyvážet do Indie. Automobilka se tak připravuje na možný vstup na indický trh, který je po Číně, USA a Evropě čtvrtý největší na světě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři obeznámené zdroje.

Foto: Gateau Christophe, ČTK

Továrna firmy Tesla u Berlína

Článek

Tým společnosti Tesla podle dvou ze zdrojů navštíví koncem tohoto měsíce Indii, aby si prohlédl možné lokace závodu automobilky, který by si vyžádal investici zhruba dvě miliardy dolarů (46,5 miliardy Kč). Společnost Tesla se k věci zatím nevyjádřila.

Indie minulý měsíc snížila dovozní clo na některé elektromobily s podmínkou, že jejich výrobci investují v zemi alespoň 500 milionů dolarů a do tří let tam zahájí výrobu. Tesla za nižší clo několik měsíců lobbovala, ale narážela na odpor indických automobilek. Automobilky mohou v režimu nižšího cla dovézt až 8000 vozů ročně.

„Vozy s pravostranným řízením, které budou určené pro Indii, se už začaly vyrábět,“ uvedl jeden ze zdrojů. Některé vozy by měly podle něj být do Indie dodány do konce roku. Není jasné, který model Tesla plánuje do Indie vyvážet. V současné době vyrábí ve své továrně poblíž Berlína pouze Model Y.

Škoda poodhalila nové SUV pro Indii, může se jmenovat Kwiq nebo Kylaq

AutoMoto

Dosud Tesla vyráběla vozy s pravostranným řízením ve svém závodě v Šanghaji, tedy blíže Austrálii a Japonsku, kde se jezdí vlevo. I do Británie americká automobilka auta dováží ze svého čínského závodu.

Tesla se o indický trh zajímá již několik let a její zástupci tuto zemi loni několikrát navštívili. Šéf firmy Elon Musk se loni v červnu v New Yorku setkal také s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Plán Tesly vstoupit do Indie zahrnuje také investice do nabíjecí sítě, které budou nad rámec dvou miliard dolarů vyčleněných na závod. Výrobce automobilů také počítá s tím, že na místě bude získávat větší množství komponentů, uvedl jeden ze zdrojů. „Tesla už dováží díly z Indie a nyní se snaží omezit dodávky z Číny a učinit z Indie větší centrum pro dodávky,“ dodal.

Co se týče lokací pro závod, ve hře je stát Tamilnádu na jihu země, dále Maháráštra na západě a Gudžarát, domovský stát Módího. Továrnu plánuje Tesla stavět dva roky.

Indickému trhu s elektrovozy, který je sice malý, ale roste, dominuje domácí automobilka Tata Motors. Loni tvořily elektrické modely dvě procenta celkového prodeje automobilů, ale vláda si klade za cíl dosáhnout do roku 2030 podílu 30 procent. V lednu se vietnamský konkurent Tesly, automobilka VinFast, dohodl, že v Indii investuje dvě miliardy dolarů, a zahájil výstavbu závodu ve státě Tamilnádu.

Tesla se potýká se zpomalující poptávkou po elektromobilech na svých hlavních trzích v USA a Číně a zároveň se sílící konkurencí čínských výrobců. Automobilka tento týden oznámila pokles dodávek za první čtvrtletí a nesplnila odhady trhu.

Elon Musk dříve zákazníky firmě Tesla získával, teď je podle průzkumu může odrazovat

AutoMoto

Test geniální i otravné Tesly Model 3 po modernizaci

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám