Hlavní obsah

Tesla nejspíš nebude smět inzerovat svá auta jako samořídící v domovském státě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový návrh zákona v Kalifornii zakazuje automobilkám používat zavádějící označování funkcí aut. Automobilka Tesla je s autopilotem a nadstavbou Full Self Driving první na ráně.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid (ilustrační foto)

Článek

Automobilka Tesla dlouhodobě inzeruje svá auta, jako by byla schopná samočinného řízení – nabízí do nich systém s názvem „Full Self Driving“, tedy „Plně samočinné řízení“. Podle nového návrhu zákona v Kalifornii to od zatím neupřesněného data v roce 2023 již nebude smět činit.

Návrh zakazuje automobilkám používat zavádějící označení či marketing u svých aut. A jelikož žádné auto Tesly nedokáže jezdit zcela samo, je velmi pravděpodobné, že bude muset dojít ke změně jména.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid (ilustrační foto)

Kromě výslovného zákazu zavádějících označení návrh zákona také stanovuje, že automobilka musí lidem vysvětlit schopnosti systémů ve svých autech, ale i jejich omezení. Pro Teslu to tedy neznamená nutnost upravit techniku svých aut, jejich řídicí elektroniku či cokoliv na ten způsob – jde „jen“ o marketing.

Systém Autopilot a jeho nadstavba Full Self Driving jsou dnes jízdními asistenty, pomocníky pro snazší řízení. Nenahrazují ale pozorného řidiče, ba naopak na něj spoléhají jako na záchrannou síť, když nevědí, jak dál. Řidič je stále plně odpovědný za to, co vozidlo udělá. Přesto název „Plně samočinné řízení“ naznačuje, že člověk za volantem se může přestat věnovat řízení.

Podobně fungující, ovšem rozumněji nazvané systémy – na úrovni autonomního řízení 2 až 3 – dnes má řada dalších automobilek včetně Škody, Volkswagenu, Mercedesu-Benz či BMW.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Anketa

Souhlasíte se zákazem zavádějícího marketingu u prvků nových aut?
Ano
81,2 %
Ne
11,9 %
Nevím, je mi to jedno
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 101 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám