Hlavní obsah

Renault odchod z Ruska zvažuje, obává se znárodnění AvtoVAZ

Francouzská automobilka Renault se kvůli válce na Ukrajině ocitla v nezáviděníhodné situaci. V současné době totiž zůstává jednou z posledních automobilek, které stále s Ruskem udržují obchodní vztahy. Důvodem je vlastnictví AvtoVAZ a hrozba znárodnění, uvedl zdroj uvnitř automobilky webu AutoNews.

Foto: Jiří Landa

Lada 4x4

Článek

Ruská federace se po vpádu na svrchované území Ukrajiny ocitla na pokraji finanční krize kvůli výrazným sankcím od USA či EU uvaleným na tamní ekonomiku. Pozadu ale nezůstaly ani soukromé společnosti včetně velkých automobilek, které v zemi buď úplně uzavřely výrobu, nebo ukončily vývoz.

Jednou z posledních velkých automobilek, které v Rusku stále obchodují, je francouzský Renault, který k tomu má poměrně pádné důvody. Společnost totiž vlastní celých 68 procent ruské automobilky AvtoVAZ, která vyrábí například vozy značky Lada. Renaultu proto z Ruska plynou zisky, neboť díky svým podílům pokrývá více než jednu třetinu celého automobilového trhu v zemi.

Stellantis přestane vyrábět dodávky v Rusku

AutoMoto

Dalšími podílníky v AvtoVAZ je pak také francouzská vláda s patnácti procenty a Rusko s deseti, takže je situace daleko komplikovanější, než se na první pohled zdá. Renault má navíc v současné době strach, že pokud by se ze země stáhl, mohlo by Rusko jeho majetek znárodnit. O podobných krocích vůči firmám, které zemi opustily, se už ostatně v Rusku běžně hovoří.

Ztráta AvtoVAZ by ovšem mohla mít na Renault fatální dopad, protože už dříve se spekulovalo o nestabilní finanční situaci v jedné z největších francouzských automobilek současnosti.

Lada v Rusku pozastavuje výrobu. Automobilka je odstřižena od západních dílů

AutoMoto

Jak uvádí web Carscoops, výroba ve velkém závodě AvtoVAZ nedaleko Moskvy se zastavila a neobnoví se minimálně do 18. března, údajně kvůli výpadku zásobování. Analytici ovšem jasně uvádějí, že odchod z ruské automobilky je ze strany Renaultu velmi málo pravděpodobný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám