Hlavní obsah

Qualcomm ukázal koncept elektromobilu. Využívá to nejlepší z technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologická společnost Qualcomm přichází s novým konceptem Snapdragon, který má automobilkám předvést, do jaké míry lze v současné době využít nejmodernější techniku.

Foto: Qualcomm

Qualcomm Snapdragon Digital Chassis

Článek

Firma Qualcomm je známá především jako výrobce komponentů a napájení ke smartphonům, ale v rámci veletrhu CES v Las Vegas představila svůj pohled do automobilového průmyslu. Ukázala přitom koncept Snapdragon, který má předvést ty nejlepší technologie současnosti.

Vůz je jakýmsi hybridem mezi sedanem, crossoverem a kupé, což není v současné době nijak výjimečné. Zaujme ale třeba světelnou lištou táhnoucí se kolem celého vozidla a úzkými světlomety. Auto však po všech stránkách splňuje moderní standardy současného trhu s vozidly a není příliš patrné, že jde o výtvor technologické firmy.

Foto: Qualcomm

Qualcomm Snapdragon Digital Chassis

O vnější styl ale v celkovém pohledu prakticky nejde. Qualcomm se totiž zaměřil hlavně na to, co umí nejlépe, tedy vnitřní technologie. Vpředu má vůz pětapadesátipalcový displej infotainmentu táhnoucí se od jednoho ke druhému A sloupku. Ten je rozdělený na několik sekcí a nabídne informace o jízdě, video- a audiosystém nebo online hry pro spolujezdce.

Vůz je ale ještě mnohem chytřejší. V kabině se například nachází celá řada kamer, které dovedou rozpoznat cestující, a podle jejich proporcí umí auto upravit sedačky a prostředí v kabině. Zároveň vůz automaticky upraví příslušné obrazovky a nabídne cestujícím stejné aplikace a funkce, které používali při předchozí jízdě.

Foto: Qualcomm

Qualcomm Snapdragon Digital Chassis

Každý cestující má například možnost volby hlasitosti hudby pro vlastní sedadlo a těšit se může třeba z aktivního potlačení hluku nebo ozvěny. Nechybí ani virtuální asistent, rozpoznání obličeje nebo čtečka biometrických údajů. V případě havárie je auto schopné také vše zaznamenat a uložit na cloud pro případ, že by to bylo nutné kvůli šetření či pojišťovně.

Koncept pochopitelně nepoputuje do sériové výroby, ale Qualcomm jím chce předvést své nejlepší výrobky a ukázat výrobcům automobilů, jak lze do nejmenšího detailu využít potenciál současných technologií.

Mimo vozu firma představila i nový systém zvaný Snapdragon Ride Flex system-on-chip, který poputuje do výroby příští rok. Je navržen tak, aby umožnil koexistenci digitálního kokpitu, pokročilých asistenčních systémů a funkcí automatického řízení.

Do dvou let bude mít každý peugeot elektrickou variantu

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám