Hlavní obsah

Elektromobily mohou dostat vyhřívané bezpečnostní pásy, aby nemusely vytápět interiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ZF, která dodává technologie napříč automobilovým průmyslem, prezentuje na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas prototyp vyhřívaných bezpečnostních pásů.

Foto: ZF

Vyhřívané bezpečnostní pásy

Článek

Tříbodové bezpečnostní pásy urazily dlouhou cestu od doby, kdy Volvo před mnoha desítkami let rozdalo patent zdarma. Některé automobilky dávají dovnitř airbagy, ale ZF má jiný nápad - jím je vyhřívání bezpečnostního pásu.

Primárně je určen pro elektromobily, aby zvýšil účinnost během chladného počasí. Podobně jako se doporučuje v zimě v elektromobilech vyhřívat sedadla či volant, předpokládá se, že se posádka tímto zahřeje bez toho, aby mařila příliš mnoho energie na vytápění celého interiéru. Takový přístup se vyplatí zejména tehdy, nemá-li uživatel možnost vytopit interiér před cestou ještě při nabíjení elektromobilu ze sítě.

ZF odhaduje, že dojezd elektromobilu při nízkých teplotách se může díky vyhřívaným pásům z tohoto důvodu zvýšit až o 15 procent.

Foto: ZF

Vyhřívané bezpečnostní pásy

Topné vodiče jsou integrovány do bezpečnostního pásu, aby poskytovaly rovnoměrný pocit tepla při minimálním zvětšení tloušťky popruhu.

Vyhřívaný bezpečnostní pás není absolutní novinkou. Na konci roku 2018 Ford podal patent a zveřejnil dokument podrobně popisující, jak tato technologie funguje. Bylo ilustrováno několik variant konceptu s různými vzory, ale myšlenka byla do značné míry stejná. Zhruba o rok později představil Mercedes experimentální bezpečnostní vozidlo založené na modelu GLE a i to mělo vyhřívané bezpečnostní pásy.

Stále není jasné, zda automobilky zamýšlejí implementovat tuto technologii, ale pokud existují skutečné výhody v oblasti efektivity, očekávejme, že v určitém okamžiku uvidíte vyhřívané bezpečnostní pásy i v sériových elektromobilech.

Hyundai už v Norsku prodává jen elektromobily

AutoMoto

USA možná couvnou z přísných požadavků na dotované elektromobily

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám