Hlavní obsah

Porsche 911 si připsalo neobvyklý rekord, vyšplhalo se do nadmořské výšky 6734 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně upravené Porsche 911 se v Chile vyšplhalo do výšky 6734 metrů nad mořem, čímž stanovilo nový světový rekord. Automobilka se navíc pochlubila, že vůz na cestě využíval její syntetické palivo.

Foto: Porsche

Porsche 911 se vyšplhalo do rekordní nadmořské výšky 6734 metrů

Článek

Porsche 911 je pro většinu z nás především sportovním automobilem, německá automobilka ale v poslední době ukazuje, že se její sportovní vozy nebojí ani ušpinit. Stačí si vzpomenout na verzi 911 Dakar či loňskou výpravu s upraveným vozem do jihoamerických hor. A právě na ni letos automobilka navázala a vytvořila nový světový rekord.

Speciálně upravené Porsche Carrera 4S, jehož světlá výška se díky portálovým nápravám vyšplhala na 350 milimetrů, se totiž na jihoamerickém vulkánu Ojos del Salado v Chile vyšplhalo do nadmořské výšky 6734 metrů. Tedy výš než kterýkoliv jiný automobil v historii.

Stanovení rekordu ale předcházely zásadní úpravy vozu. Kromě ochrany podvozku z Aramidu, instalace navijáku, ochranných nárazníků, terénních pneumatik, portálových náprav a střešního nosiče dostal také unikátní techniku. Inženýři Porsche zkrátili převody PDK převodovky a instalovali do vozu systém Steer-by-Wire.

Porsche představilo terénní 911, má zvýšený podvozek a oplastovanou karoserii

AutoMoto

Za volantem upraveného speciálu seděl Romain Dumas, který si tak do sbírky připsal další působivý úspěch. Kromě vítězství v závodu 24 hodin Le Mans totiž zajel také několik světových rekordů, včetně nejlepších časů s elektromobilem Volkswagen ID. R na Pikes Peak, Nürburgringu či v Goodwoodu.

Tým s upraveným Porsche 911 a dvěma doprovodnými vozy musel překonávat řadu výzev. Kromě náročného terénu, často kamenitého, musel zdolávat i zasněžené pasáže. Na vrcholcích hor přitom panovaly teploty kolem -20 °C a hustota vzduchu byla zhruba poloviční oproti hodnotám na úrovni mořské hladiny.

Automobilka se navíc pochlubila, že 3,0litrový plochý šestiválec pod kapotou spaloval během cesty k vrcholu téměř CO2 neutrální syntetické palivo, které vytvořil závod HIF v Chile, na jehož financování a provozu se automobilka podílí.

Ke stanovení rekordu došlo během soboty 2. prosince, po dvou týdnech aklimatizace. Dvojice automobilů vyrazila na cestu v půl čtvrté ráno, na vrchol vystoupala v 15:58. 

Porsche 911 tak překonalo rekord, který na stejném vulkánu Ojos del Salado v Chile stanovil v roce 2020 pár vozů Unimog. Tehdy se dostaly do nadmořské výšky 6694 metrů.

Porsche představuje novou panameru

AutoMoto

Porsche Taycan překonalo rekordní převýšení

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám